ΕΟΠΥΥ και η αδυναμία ανάληψης του κόστους της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ – από τα 165 εκατ. ευρώ για εξετάσεις του πρώτου τριμήνου, θα πληρώσει μόνο 68 εκατ.

Εκτός ελέγχου είναι και πάλι δαπάνες για τις εξετάσεις καθώς ξεπέρασαν κατά 50% τον μηνιαίο στόχο που είχε θέσει ο ΕΟΠΥΥ, για τους πρώτους μήνες του 2014.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Πέννυ Μπουλούτζα στην Καθημερινή, κατά την διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του 2014 το κόστος των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων που έγραψαν οι γιατροί στους ασφαλισμένους ξεπέρασε τον μηνιαίο στόχο δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Υγείας θέτει όριο στη συνταγογράφηση εξετάσεων μέσω κατευθυντηρίων οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί, καθώς και μηνιαίο «πλαφόν» στο κόστος των εξετάσεων που εκτελούν τα διαγνωστικά κέντρα και οι «κλινικοεργαστηριακοί» γιατροί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το πρώτο τρίμηνο του 2014 εκτελέστηκαν διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις συνολικής δαπάνης 164,5 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για όλο το έτος έχει οριστεί για τις συγκεκριμένες εξετάσεις στα 328 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνεχιστεί ο ίδιος αριθμός εξετάσεων, το κονδύλι για την συνταγογράφηση των παραπεμπτικών και για την εκτέλεση τους, αναμένεται να εξαντληθεί στα μέσα του 2014.

Βασική αιτία είναι η υπερβολική συνταγογράφηση εξετάσεων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνάει τα δέκα εκατομμύρια κάθε μήνα. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τον περασμένο Ιανουάριο διενεργήθηκαν 10.131.746 διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα στον ιδιωτικό τομέα (9.204.260) και οι υπόλοιπες στα δημόσια νοσοκομεία. 

Τον Φεβρουάριο ο αριθμός αυτός μειώθηκε ελάχιστα, στα 10.072.834 εξετάσεις (9.888.625 σε διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία), για να αυξηθεί ξανά τον Μάρτιο στα 10.479.615 εξετάσεις (9.649.430 στον ιδιωτικό τομέα). 

Το κόστος μόνο για τις διαγνωστικές και τις εργαστηριακές εξετάσεις έφτασε τον Ιανουάριο τα 52,9 εκατομμύρια ευρώ (στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι φυσιοθεραπείες και οι αιμοδιαλύσεις σε νεφροπαθείς), τον Φεβρουάριο τα 56 εκατομμύρια ευρώ και τον Μάρτιο τα 55,5 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έβλεπαν για άλλη μία φορά «εκτροχιασμό» των δαπανών.

Έτσι, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών στη συνταγογράφηση για τις εξετάσεις αυτές, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματα κ.ά. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, οι οδηγίες αυτές θα ενσωματωθούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) ώστε να γνωρίζει και το διαγνωστικό κέντρο σε ποια παραπεμπτικά έχει τηρηθεί η διαδικασία (και άρα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ) και σε ποια όχι.

Επιπλέον, στη νέα σύμβαση που θα κληθούν σύντομα να υπογράψουν οι υπεύθυνοι των διαγνωστικών κέντρων θα περιλαμβάνεται και η εφαρμογή μηνιαίου «ευέλικτου» πλαφόν στο κόστος των εξετάσεων που εκτελούν τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όσοι πάροχοι ξεπερνούν το πλαφόν τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα θα έχουν τη δυνατότητα να μην εκτελούν τις εξετάσεις επί πιστώσει, που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να αναζητήσει άλλον πάροχο, ο οποίος δεν θα έχει ξεπεράσει το σχετικό όριο. Για τις παρεμβάσεις αυτές υπήρξε συμφωνία και με τους εκπροσώπους των παρόχων στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ύστερα από τρεις ημέρες «επίσχεσης υπηρεσιών» σε ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου