Γεωργιάδης στο Iatronet: Κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια

Την ανάγκη να προχωρήσουν οι αλλαγές στο χώρο της Υγείας, επισημαίνει με άρθρο του στο Iatronet ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός εκτιμά ότι – χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν – η χώρα μας δεν αποτελεί πλέον παράδειγμα προς αποφυγήν, αλλά πρότυπο για την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Το πλήρες άρθρο του υπουργού Υγείας έχει ως εξής:
"Η 7η Απριλίου, ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948, εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σε μείζονα θέματα Υγείας.
Όπως για παράδειγμα ο εξορθολογισμός και η βελτίωση των συστημάτων υγείας, καθώς και η πρόσβαση σε αυτά όλων των πολιτών, ανεξαιρέτως ασφαλιστικής ικανότητας.

Και στα δύο αυτά επίπεδα η πατρίδα μας έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, τα οποία ουσιαστικά ήταν μονόδρομος, καθώς - για μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία - δεν υπήρχε περιθώριο για χαμένο χρόνο. Ή για χαμένες ευκαιρίες.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης μαζί με χρόνιες παθογένειες, απείλησαν όχι απλά την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Και το μόνο που δεν έπρεπε να κάνουμε, ήταν να μείνουμε αμέτοχοι. Ή να φοβηθούμε το πολιτικό κόστος.
Να κρύψουμε, δηλαδή, τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως γινόταν - σε αρκετές περιπτώσεις - στο παρελθόν.

Πολιτική

Έπρεπε ως πολιτικοί να κάνουμε αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε. Να ασκήσουμε πολιτική και όχι μικροπολιτική.
Να θέσουμε τα θεμέλια για ένα βιώσιμο και αξιόπιστο σύστημα Υγείας.
Για αυτό το λόγο, προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Σε μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.
Ελέγξαμε την αλόγιστη σπατάλη και διαμορφώνουμε ένα ενιαίο - και όχι πολυδιασπαμένο - σύστημα Υγείας, με δομή ανάλογη των ευρωπαϊκών.

Ενίσχυση

Χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων αποτελούν η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο αναπροσανατολισμός του ρόλου των μικρών νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η ενίσχυση των μεγάλων.
Η εξασφάλιση φθηνότερου φαρμάκου και η εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα, καθώς και η δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
Αναδείξαμε σε πρώτη μας προτεραιότητα την πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο ΕΣΥ, προχωρώντας σε συγκεκριμένες κινήσεις.
Ήδη, με το voucher παρέχεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας σε 240.000 “αδύναμους” πολίτες, ενώ σημειώνεται ότι στο νεοσύστατο ΠΕΔΥ έχουν πρόσβαση όλοι, ανεξαιρέτως ασφαλιστικής ικανότητας.
Και δε μένουμε εδώ. Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας διαμορφώνουμε ένα πακέτο υπηρεσιών Υγείας, των οποίων, επίσης, θα είναι όλοι δικαιούχοι.

Στοίχημα

Σήμερα λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πίσω μας και να διαπιστώσουμε τι έχουμε πετύχει.
Παράλληλα, όμως, να δούμε μπροστά μας και να διαπιστώσουμε τι ακόμη μπορούμε μαζί να πετύχουμε.
Γιατί η δημιουργία ενός συστήματος Υγείας αντάξιου των ευρωπαϊκών, δεν είναι προσωπικό αλλά εθνικό στοίχημα.
Και – πιστέψτε με - μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.
Άλλωστε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η χώρα μας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγήν ως γενεσιουργός της ευρωπαϊκής κρίσης, ενώ αυτή τη στιγμή είναι παράδειγμα χώρας - πρότυπο για την ευρωπαϊκή οικογένεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου