ΙΣΑ: Διυπουργικές δεσμεύσεις για τους λειτουργούς Υγείας

ΙΣΑ: Διυπουργικές δεσμεύσεις για τους λειτουργούς Υγείας

  • Υπόσχεση Γεωργιάδη για ποινή στη χορήγηση φάρμακων χωρίς ιατρική συνταγή
  • Υπόσχεση Στουρνάρα για αποκατάσταση άδικης φορολόγησης σε μη εισπραχθέντα
Τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για αυστηρή εφαρμογή της ιατρικής συνταγής στα Συ.Φα και τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για έκδοση ειδικής διάταξης που θα αποκαθιστά την άδικη φορολόγηση των γιατρών κατοχύρωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, μαζί με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκο και τους εκπροσώπους των λοιπων ιατρικών φορέων, στα πλαίσια της Διυπουργικής Συνάντησης με τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκου, και στην οποία παρευρέθησαν, εκτός από τον ίδιο και τον κ.Πατούλη ως Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) και του ΙΣΑ, η Ταμίας του ΠΙΣ και Πρόεδρος του ΙΣ Πειραιά, Βάνα Ανεμοδουρά, καθως και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιων: ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ και Ταμίας του ΙΣΑ ΦώτηςΠατσουράκος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ Θεοδωρος Χατζηπαναγιώτου και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιώργος Μπάκας.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η επικείμενη άδικη φορολόγηση των γιατρών για μη εισπραχθέντα κέρδη, μέσα από τα πιστωτικά τιμολόγια του rebate και του clawback του 2014, τα όποια θα αφορούν την χρήση του 2013: Αν τα πιστωτικά τιμολόγια δεν εκπέσουν από τα έσοδα του 2013 ,τα όποια αφορούν, γιατροί και ιατρικές εταιρείες θα κληθούν ναπληρώσουν δυσβάστακτους φόρους για εισοδήματα που ουδέποτε εισέπραξαν, κάτι που θα σημάνει και την τελική οικονομική καταστροφή τους.

Τονίζοντας το επείγον του θέματος για την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης της αδικίας εις βάρος των γιατρών, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούληςδήλωσε:«Οι γιατροί μας είναι στο χείλος του γκρεμού.Αν δε λάβετε άμεσα μέτρα, για τα οποία σας προειδοποιούμε από το Νοέμβριο 2013, η εφαρμοζόμενη πολιτική σας θα οδηγήσει όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς της γειτονιάς στην ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και την οριστική εξόντωση».

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως την αδικία αυτή και ότι θα επιληφθεί άμεσα για την έκδοση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, όπως είχε ζητήσει ο ΙΣΑ από το Νοέμβριο του 2013.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στις απαράδεκτες καθυστερήσεις αποπληρωμής των γιατρών και των εργαστηρίων σε ληξιπρόθεσμα και τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, που σταθερά ξεπερνούν τους 6 μήνες. «Απαιτούμαι διαφάνεια, συνέχεια και συνέπεια στον τρόπο, στο χρόνο και στο ύψος της αμοιβής των επισκέψεων, των πράξεων και τον εργαστηριακών εξετάσεων»τόνισε ο κ.Πατούλης

Η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εντός 60 ημερών, που προέβλεπε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο δεν έγινε ΠΟΤΕ πραγματικότητα, αλλά τεχνηέντως ο Οργανισμός «ξέχασε» τα ποσά που οφείλει στους γιατρούς από τις συγχωνεύσεις των μικρών ταμείων που εισήλθαν μετά τη έναρξη του (ΤΣΑΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ), ενώ αποσπασματικά «θυμήθηκε» να πληρώσει κάποιους μήνες από τις οφειλές του 2010 και του 2011. Δείτε τα οφειλόμενα ποσά ΕΔΩ.Παράλληλα, αποσιωπώνται πάλι εντέχνως, τα δεδουλευμένα των γιατρών που δε εκκαθαρίστηκαν, αφού δεν έγινε εκκαθάριση, αλλά μόνο πρόχειρος λογιστικός έλεγχος στο 90% των καταβληθέντων, με μετέωρο το άλλο 10% των ποσών και του 2012 και του 2013.

Στην άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων και στη σταθερή αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών συμφώνησε και ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, με τον οποίον ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, μετά τη διυπουργική στο Υπουργείο Οικονομικών, για τη διεξοδική συζήτηση των προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση της ΠΕΔ με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να επιλυθεί το θέμα α) των ισοδύναμων μέτρων που ζητά η Τρόικα, μετά την αναστολή του πλαφόν που πέτυχε ο ΙΣΑ στο ΣτΕ και β) και των κονδυλίων για εργαστηριακές εξετάσεις στην ΠΦΥ, στα πλαίσια των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ. «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση μας που αυτό το κατάλαβε το ΣτΕ και με την προ ολίγων ημερών 59/2014 απόφαση του, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής που υποβάλλαμε για το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Πιστεύουμε ότι τα ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ δεν πρέπει να αφορούν οριζόντιες περικοπές που αφαιρούν από τον άρρωστο την περίθαλψή του. Θεωρούμε όμως ότι ο πρώτος και κύριος τρόπος εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, είναι η σύσταση ενός Οργάνου του Υπουργείου Υγείας που θα ελέγχει τη χορήγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ στα φαρμακεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Πατούλης.

Ο Υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση στα δίκαια αιτήματα των γιατρών, που όπως είπε έχουν επιστημονικά ερείσματα και τους διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθεί άμεσα ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που θα επιβάλλει ποινή στους παραβάτες του Ν.1049/29-4-2013 για τη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Τέλος, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων υποσχέθηκαν ότι θα αγωνιστούν μέχρι τέλους, με όλους τους γιατρούς και για όλους τους γιατρούς, και θα βρίσκονται σε ετοιμότητα κινητοποιήσεων, ώστε να κατοχυρώσουν τα αυταπόδεικτα σε άλλες χώρες δίκαια αιτήματά τους.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

7 σχόλια:

  1. Ξεχασε να μας πει πως ακριβως θα ελεγχει αν χορηγουνται τα φαρμακα πριν τη συνταγογραφηση.Λες και ελειπε ο νομος ο οποιος υπαρχει φυσικα απλα δεν τον εφαρμοζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με δακτυλικο αποτυπωμα ασθενους να ξεκιναει η ηλ. συνταγογραφηση αντι για καταχωρηση ΑΜΚΑ και με δακτ. αποτυπωμα ιατρου αντι για κωδικους να μπαινεις στην ηλ. συντ.Και θα τελειωσουν ολα ετσι απλα και οικονομικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
    1]ΔΙΟΤΙ ΣΕΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΕΣ[ΒΛΕΠΕ TEVA]
    2]ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ, ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    3]ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ[ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ]ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΟ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ..ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΜΜΕΣΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ
    4]ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΥΠΟΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ,ΜΕΙΩΣΗ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΦΟΥ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενω τωρα δεν ειναι?Απο τοτε που οι φαρμακοτριφτες εγιναν φαρμακεμποροι εκει παει η κατασταση, και πολυ αργησε, οσοι θυσαυρισαν θυσαυρισαν τελος το παρτυ του φαρμακου.Οσο για το που θα ειναι δωρεαν και τι θα το δουμε αλλα μην ελπιζεις σε δωρεαν θα πληρωνει συμμετοχη ο ασθενης και στον γιατρο πλεον, ο τσαμπας πεθανε.Οσο για υποδιαγνωσεις αφου τωρα γινονται υπερδιαγνωσεις ας κατεβουμε λιγακι δεν πειραζει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΝΝΟΩ....Ο ΤΣΑΜΠΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ-ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΘΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΑΛΒΑΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ..ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ..ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΔΑΛΜΑ ΣΑΣ Ο ΑΔΩΝΙΣ....ΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ...ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΑΚΟΜΑ ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ....ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ TV[ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στη συνειδηση του πολιτη ειναι ηδη εμπορικο προιον που ζεις?Αληθεια???Τον Αλβανο (Ελληνα οπως το θετεις) λοιπον δεν τον θελει για ασθενη κανεις ουτε σαν ιδιωτης ουτε στο ΕΣΥ διοτι ειναι παρασιτο ουτως η αλλως, οποιος εχει κανει και τα 2 ξερει... Η υγεια εχει ενα κοστος οσο δεν το καταλαβαινει κανεις υπαρχει προβλημα.Το θεμα ειναι ποιος θα το πληρωσει το κρατος που δεν εχει?εσυ που κανεις τον Αγιο?η αυτος που πρεπει οταν πρεπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΕΙ ΤΟ ΤΥΧΑΙΟ ΚΑΚΟ[ΠΧ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΠΑΝΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ 200000?ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΥΓΕΙΑ...ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ? ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΠΡΟΣ ΕΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΙΛΛΕΣ ΜΕΓΑΘΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή