Απεργούν από το πρωί γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από το πρωί στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες πρόνοιας, λόγω της συμμετοχής των γιατρών και των εργαζομένων του ΕΣΥ, στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Κλειστά επίσης είναι και τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά με αποφάσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά. Το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται μόνο από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Στη Θεσσαλονίκη, τα φαρμακεία θα είναι κλειστά για 3 ώρες, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, με απ΄φοαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Την κάλυψη των συναδέλφων τους στην περιφέρεια που θα απεργήσουν, ανακοίνωσαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Την απεργία και τα συλλαλητήρια των νοσοκομειακών γιατρών που πραγματοποιούνται σήμερα στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος επισημαίνει ότι “οι υγειονομικοί αντιστέκονται απέναντι στη διάλυση της υγείας, που ξεκίνησε από την Πρωτοβάθμια και τώρα επεκτείνεται και στην Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, και καταγγέλλουμε την ακρωτηριαστική προχειρότητα των ασκούμενων πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Το κλείσιμο των Νοσοκομείων, οι απολύσεις των γιατρών, οι ουρές των ασθενών και η υποβάθμιση όλου του συστήματος υγείας καταδεικνύει μια πραγματικότητα στην οποία ο ασθενής δε μπορεί να επιβιώσει, η μη μόνον αν πληρώσει!!!”

Ο ΙΣΑ τάσσεται μαζί με όλο το Κοινό Πανυγειονομικό Μέτωπο των φαρμακοποιών και των λοιπών παρόχων υγείας απέναντι “στην εμπορευματοποίηση της υγείας και στις πολιτικές του υπουργείου υγείας που καθημερινά εφευρίσκουν τρόπους να μετακυλύουν την υγειονομική δαπάνη στις τσέπες των ασθενών”.

Ασθενείς χωρίς νοσηλεία και φάρμακα

Ο ΙΣΑ επισημαίνει το αυτονόητο, ότι “οι άρρωστοι δικαιούνται ένα σύστημα υγείας που θα καλύπτει δωρεάν και χωρίς διακρίσεις τις ανάγκες υγείας όλων των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων. Τον τελευταίο καιρό, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο φάρμακο είναι ολοένα αυξανόμενη. Γι άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας, δείχνει πρωτοφανή προχειρότητα, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς και θέτοντας σε κίνδυνο, την περίθαλψή τους”.

Οι υγειονομικοί ζητούν:

1) Να σταματήσουν οι πολιτικές απόλυσης και διαθεσιμότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

2) Να στελεχωθούν Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με επαρκές προσωπικό

3) Να χρηματοδοτηθούν τα Νοσοκομεία και να μπουν κεντρικοί διαγωνισμοί στις προμήθειες και ελεγκτικοί μηχανισμοί στις διοικήσεις

4) Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη

5) Να έχουν όλοι οι ασθενείς ισότιμη πρόσβαση στη νοσηλεία


Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου