Συνάντηση των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ. Ρόδου - Ενημερωτικό Δελτίο

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εργαστηριακών ιατρών στην στέγη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου την Παρασκευή 11 Απριλίου κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου για να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ιατρεία μας, από τον μειωμένο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Το ποσό που προβλέπεται από τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις πληρωμές των εργαστηριακών εξετάσεων είναι περίπου στα 340 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται πως η μηνιαία δαπάνη είναι γύρω στα 75 εκατ. ευρώ.

Έχει διαπιστωθεί ότι ήδη για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έχουν υποβληθεί δαπάνες που αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό του Α’ εξαμήνου του 2014, συνεπώς στο τέλος Απριλίου θα έχει εξαντληθεί το προϋπολογισθέν ποσό για τις εργαστηριακές εξετάσεις όλου του έτους.

Γίνεται κατανοητό ότι, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ το 2014 για τις εργαστηριακές εξετάσεις δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα μετά την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα ειδικά μετά το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνουμε και τις προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ:
· Για το 2013, οι εργαστηριακοί ιατροί δεν έχουν πληρωθεί το τελευταίο τετράμηνο του έτους, ενώ υπολείπεται το 10% του 2012 και του 2013. 

· Η επιβαλλόμενη καταχρηστική επιστροφή χρήματος για το 2013 μέσω Rebate και Claw-back έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή των αμοιβών του μισού έτους. 

· Για το 2014, σύμφωνα με το μειωμένο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, η εκτίμηση μας είναι ότι θα πληρωθούν συνολικά 4 μήνες από τους 12, αμοιβές που δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες συντήρησης και διαχείρισης ενός ιατρικού εργαστηρίου.

Σε τροχιά χρεοκοπίας βρίσκονται το μικρό και μεσαίο εργαστήριο όπου καλύπτονται οι ανάγκες των ασφαλισμένων σε όλη την Επικράτεια, δίνοντας έτσι πεδίο δράσης στο οργανωμένο επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Από τα στατιστικά των προηγούμενων 2 ετών προκύπτει ότι υπάρχουν 2.500 εργαστήρια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα που απορροφούν το 50 % του ετήσιου προϋπολογισμού και το υπόλοιπο 50 % απορροφάται από τις 250 ιατρικές εταιρείες. Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης κα Άννα Μαστοράκου, σε ζωντανή τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Υπερτονίστηκε πως η συλλογικότητα και η σύμπνοια όλων των συναδέλφων κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη για να εισακουστούν οι θέσεις μας και να προασπίσουμε την πρόσβαση των πολιτών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η πρόταση από αρκετούς συναδέλφους για επίσχεση εργασίας και η προπληρωμή των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλισμένους, δεν κρίνονται εφικτές αφού δεν τηρούνται από όλους. 

Οι συμβάσεις έχουν ανανεωθεί με δεύτερη τρίμηνη παράταση και λήγουν τέλη Ιουνίου. Οι νέες συμβάσεις κρίνουμε πως έχουν αποικιοκρατικούς όρους και έχουν την ιδιαιτερότητα της αυτόματης μονομερούς προσαρμογής στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που θέτει ο ΕΟΠΥΥ, απροειδοποίητα και χωρίς καμιά διαπραγμάτευση.

Συνάδελφοι, 

Συμπερασματικά προτείνουμε:

1. Συνεννόηση με τους κλινικούς ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για έκδοση παραπεμπτικών με τις τελείως απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. 

2. Η συχνότητα και η επιλογή των εξετάσεων να στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια (βλ. κατευθυντήριες οδηγίες ιατρικών εταιρειών).

3. Κλειστό προϋπολογισμό ανά νομό, εφόσον παρατηρείται κατασπατάληση πόρων σε συγκεκριμένες περιοχές. Θεωρούμε πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα λειτουργήσει θετικά προς τους χρήστες υπηρεσιών υγείας του νομού μας αφού στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχουν εργαστήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

4. Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να μην εξαντλούνται στους πρώτους μήνες οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΟΠΥΥ για τον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων. 

5. Προκήρυξη έκτακτης γενικής συνέλευσης στις αρχές Μαΐου για ενημέρωση όλων των μελών και συμπόρευση στις κοινές αποφάσεις.

6. Ενημέρωση των βουλευτών του νομού μας από το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου στη στέγη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.

7. Ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου όλων των πολιτών για την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ.

Σημαντική θεωρούμε την συμπαράσταση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, διότι τους στερείται ουσιαστικά το βασικό τους δικαίωμα της ΠΦΥ στην πρόληψη και διάγνωση, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς κανόνες που διέπουν τη δημόσια υγεία, ένα δικαίωμα που το έχουν ήδη προπληρώσει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....ΟΥΔΕΙΣ ΜΩΡΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ....................ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΕΡΔΗ Η ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΣΟΥΡΑ ΙΔΙΩΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ...ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ,ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΒΓΑΖΑΤΕ ΔΙΑΦΥΛΛΑΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ...ΑΝΤ,ΑΥΤΟΥ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ..ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ..ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Ο ΧΙΤΛΕΡΙΣΚΟΣ...ΑΝ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή