Πλήρη ρήξη Άδωνι-τρόικας για τα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο

Σε αδιέξοδο οδηγείται τελικά η σχέση κυβέρνησης δανειστών τουλάχιστον σε ότι αφορά τα φαρμακεία και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου (Iatropedia)

Σε μια δίωρη συνάντηση ηγεσία υπουργείου Υγείας και τρόικα επιβεβαίωσαν ότι λίγο πολύ γνώριζαν: ότι διαφωνούν για τα φάρμακα. 

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε για άλλη μια φορά να πείσει τους δανειστές μας ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) δεν πρέπει να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα και οι ασθενείς, μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Η επιχειρηματολογία Άδωνι βέβαια εδράζεται και στο γεγονός ότι στην περίπτωση που τα ΜΗΣΥΦΑ βγουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο κλάδος θα ξεκινήσει κινητοποιήσεις με λουκέτα σε όλη τη χώρα. Κάτι που δε συμφέρει σε καμία περίπτωση αυτή τη χρονική στιγμή την κυβέρνηση. 

Ωστόσο οι τροικανοί δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται καθώς επέμεναν και για το θέμα του ποσοστού κέρδους του κλάδου το οποίο επιμένουν να περιορισθεί στο 15%. Να σημειωθεί ότι σήμερα χωρίς τις επιστροφές (υποχρεωτικές εκπτώσεις) κινείται στο 23% ενώ μετά τις επιστροφές (claw back) καθηλώνεται στο 18%.

«Αν γίνει αυτό θα κλείσουν τα μισά φαρμακεία» απεφάνθη στη σύσκεψη η Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου για να λάβει την απάντηση δια στόματος δανειστών… «ας κλείσουν».. 

Κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμεναν ακόμη και για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων για το οποίο επιδιώκουν να απελευθερωθεί πλήρως αλλά και στην κατάργηση του κριτηρίου της απόστασης για το άνοιγμα νέου φαρμακείου.
Την Τρίτη το μεσημέρι στο μεταξύ συνεδριάζουν οι φαρμακοποιοί για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις μετά τις εξελίξεις μεταξύ κυβέρνησης τρόικας.

Σχόλια

  1. Αδωνι ασε τα κολπα αφου στο τελος θα πανε στα σουπερμαρκετ και ορθως θα πανε εκει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου