Οι φαρμακοποιοί εθελοτυφλούσαν στο «έγκλημα» της δραστικής


Πώς η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας άνοιξε το δρόμο για να καταπιούν ξένες πολυεθνικές και τα φαρμακεία μας.

Έπρεπε δυστυχώς να περάσουν δύο και πλέον χρόνια, να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να περάσει σωρεία καταστροφικών μέτρων, για να αντιληφθούν και οι φαρμακοποιοί το «οργανωμένο σχέδιο» για τη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Με τα φαρμακεία κλειστά επ' αόριστον, ο κλάδος αντιδρά στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, κατ' επιταγή της τρόικας και των τεχνοκρατών του ΟΟΣΑ, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο περισσότερα από τα μισά φαρμακεία της χώρας. Όμως, δεν πρόκειται για «κεραυνό εν αιθρία», όπως είχε αποκαλύψει το newsbomb.gr με δημοσιεύματά του ήδη από τον Απρίλιο του 2011.

Δημοσίευμα με τίτλο «Πώς η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ξεπουλά την Ελλάδα στο Ισραήλ» μεταξύ άλλων αποκάλυπτε συμφωνία-προϊόν ιδιωτικών διαβουλεύσεων από την περίοδο του 2009, ανάμεσα στον κύκλο Παπανδρέου και συγκεκριμένης εταιρείας, ισραηλινής προέλευσης, η οποία διεθνώς ειδικεύεται στις αλυσίδες φαρμακείων. Τον Μάρτιο του 2012 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κ. Λουράντος, αποκάλυπτε συγκεκριμένο έγγραφο στο πλαίσιο της παραπάνω συμφωνίας, που περιέγραφε την εμπορική δραστηριότητα ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα με σκοπό τη δημιουργία πολυφαρμακείων στην Αθήνα.
Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2012, νέο δημοσίευμα του newsbomb.gr έριχνε φώς στο πώς η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας θα οδηγούσε στην εξόντωση των Ελλήνων φαρμακοποιών. Σήμερα, το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ολοκληρώνει την παράδοση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων σε ξένα συμφέροντα, σε μεγαθήρια αλυσίδων φαρμακείων και πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών. Η αρχή έγινε με τη νομοθέτηση από τον Ανδρέα Λοβέρδο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών διαπίστωσαν ότι έχουν τους κατάλληλους συμμάχους για να επιβάλουν στους Έλληνες ασθενείς πάμφθηνα, αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα, παρασκευασμένα σε τρίτες χώρες, διαμόρφωσαν το κατάλληλο πλαίσιο για να θησαυρίσουν πολυεθνικές όπως η TEVA. Η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία γενόσημων, η οποία πρωταγωνιστεί συχνά σε καταγγελίες για επικίνδυνες παρενέργειες σκευασμάτων της που έχουν οδηγήσει και σε αποσύρσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έβαλε «πόδι» αρχικά στην ελληνική αγορά μέσω των μειοδοτικών διαγωνισμών για την προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων.

Με τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, που αφαιρεί από τον θεράποντα ιατρό τη δυνατότητα να «γράψει» συγκεκριμένο φάρμακο στον ασθενή και καθιστά τον φαρμακοποιό υπεύθυνο για τη χορήγηση του φθηνότερου γενόσημου, η TEVA και άλλες πολυεθνικές γενόσημων βρέθηκαν σε τρομερά πλεονεκτική θέση έναντι των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Η προσπάθεια των δανειστών να σβήσουν από το χάρτη την ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρήκε πόλο αντίστασης και στις ιατρικές ενώσεις της χώρας, οι οποίες χαρακτήρισαν το νόμο Λοβέρδου «ανθρωποκτόνο» και προσέφυγαν εναντίον του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ιατρικές ενώσεις τόνιζαν ότι αναπόσπαστο μέρος του ιατρικού λειτουργήματος είναι η επιλογή συγκεκριμένης θεραπείας από τον θεράποντα ιατρό. Αντί όμως να δημιουργηθεί από τότε ένα αδιάσπαστο μέτωπο όλων των επιστημόνων και εμπλεκομένων στην αλυσίδα του φαρμάκου, οι φαρμακοποιοί δρώντας κοντόφθαλμα «πανηγύριζαν» για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και πρότασσαν την επιλογή φαρμάκου ως δικό τους επιστημονικό καθήκον.

Το σχέδιο των πολυεθνικών τύπου TEVA είχε σαν πρώτο στόχο να «βγάλει» από τη μέση τους λίγους παίκτες, δηλαδή τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, και στη συνέχεια να πετάξει στο δρόμο και τους πολλούς... φαρμακοποιούς.

Το πρόσχημα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού επιτρέπει την ασύδοτη ανάπτυξη αλυσίδων φαρμακείων στα πρότυπα των σούπερ-μάρκετ. Και αν τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) προς το παρόν δεν θα πάνε στα ράφια ακατάλληλων χώρων αποθήκευσης και διάθεσης- που παρουσιάστηκε ως νίκη- όπως φαίνεται δεν θα μείνουν φαρμακεία για να τα διακινούν. Διότι αυτό ακριβώς κάνουν οι πολυεθνικές. Αναζητούν μια χώρα, ένα λαό που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, για να ανοίξουν την πόρτα, να μπουν στην αγορά, να εξαφανίσουν με τα τεράστια κεφάλαιά τους και την πολιτική τους δύναμη τον ντόπιο ανταγωνισμό, να μονοπωλήσουν και –τελικά- να αποστραγγίσουν την αγορά.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες όμως, αν τα φαρμακεία μας κλείσουν και την αγορά μονοπωλήσουν οι ξένες αλυσίδες φαρμακείων;

Πρώτον, οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα μετατραπούν σε υπαλλήλους ή θα μείνουν στην ανεργία.

Δεύτερον, θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες, που θα καθορίζουν τις τιμές των φαρμάκων και θα αυξάνονται κατά το δοκούν. Υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση πλείστα παραδείγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όπου μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων αυξάνουν τρομακτικά τις τιμές των φθηνών –υποτίθεται- γενόσημων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στη συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη δήλωσε: «Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που οδηγεί στην εξόντωση το φαρμακείο και την φαρμακευτική περίθαλψη, με απώτερο σκοπό τα φάρμακα να πωλούνται από τα σουπερ μάρκετ. Αυτό το σχέδιο δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί και ζητάμε την απόσυρση όλων των επίμαχων διατάξεων. Στα πλαίσια της εξαφάνισης της μεσαίας τάξης, στα πλαίσια της συγκέντρωσης κεφαλαίου από τους μικρομεσαίους στους οικονομικά ισχυρούς, τώρα ήλθε η σειρά των φαρμακοποιών να πληρώσουν. Από τα μέτρα αυτά θίγονται κυρίως οι ασφαλισμένοι οι οποίοι θα πληρώσουν τα διπλάσια και τριπλάσια χρήματα για τα φάρμακα τους». Στο παρά πέντε της ψήφισης του σχετικού νόμου από τη βουλή, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν «ενωμένοι και αποφασισμένοι να τα κάνουμε λίμπα», όπως ελέχθη στη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Όμως, το δυστύχημα είναι ότι στο μερίδιο που τους αναλογεί, «έβγαλαν» μόνοι τους τα μάτια τους...

Πηγή: newsbomb

2 σχόλια:

  1. Ναι αλλα ο Λουραντος ειναι σε θεση να δινει οτι φαρμακο θελει...Μεγαλη νικη, ηθελεστα και παθεστα.Ζητω η Τροικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά που μπορεί να αγοράσει κανείς δίχως ιατρική συνταγή, είναι φάρμακα με ενδείξεις αντενδείξεις, παρενέργειες κ.λ.π. Κάθε χρόνο συμβαίνουν θάνατοι από την χρήση τέτοιων φαρμάκων. Η ασπιρίνη π.χ. προκαλεί θανατηφόρες γαστρορραγίες . Ήδη κατά την διαφημιστική προβολή αυτών των φαρμάκων εμφανίζουν υπόδειξη "ρωτήστε τον γιατρό σας". Κανένα φάρμακο , λοιπόν, δίχως ιατρική παρέμβαση. Είναι ανάγκη , για προστασία της δημοσίας υγείας,όλα τα φάρμακα να δίδονται με ιατρική συνταγή.
    Ότι συνηθίζεται εδώ ή αλλού, ΔΕΝ είναι ,σώνει και καλά ορθόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή