«Μισάνοιχτες» από αύριο οι Μονάδες του ΠΕΔΥ

Γράφει η Βασιλική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος για τη λειτουργία των 120 Μονάδων του ΠΕΔΥ, που, όπως φαίνεται ανοίγουν τις πόρτες τους από αύριο, σε καθεστώς ημι-λειτουργίας, αφού οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού με γιατρούς των πολυιατρείων μετά από τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Με επίσημο όνομα «ΠΕ∆Υ-ΜΟΝΑ∆Α ΥΓΕΙΑΣ» ακολουθούμενο από το όνομα της περιοχής, τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ, πρώην ΕΟΠΥΥ, πρώην ΙΚΑ αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αύριο Πέμπτη 20 Μαρτίου. Άλλωστε, σήμερα συγκροτούνται οι επιτροπές παραλαβής, οι οποίες αύριο θα παραλάβουν τις μονάδες, αφού συνταχθεί το απαιτούμενο πρακτικό παράδοσης – παραλαβής. 

Βάση της εγκυκλίου που εξέδωσε ο Υφυπουργός Αντ. Μπέζας, την ημέρα παράδοσης το σύνολο του προσωπικού, που είχε δηλώσει επιθυμία υπαγωγής στο νέο φορέα, θα πρέπει να παρουσιαστεί στα ίδια κτηριακά συγκροτήματα στα οποία ανήκε διοικητικά.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται, στις Μονάδες του ΠΕΔΥ υπηρεσίες θα παρέχονται σε όλους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, συµπεριλαµβανοµένων δηλαδή και των ανασφάλιστων πολιτών. Επιπλέον, έως την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) οι πολίτες δεν θα καταβάλλουν κανενός είδους εξέταστρο ή αμοιβή.
Oι Μονάδες Υγείας θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, 7.00 με 19.00, ενώ σταδιακά θα καθοριστούν οι συγκεκριµένες Μονάδες Υγείας κάθε ∆.Υ.Πε., οι οποίες θα λειτουργούν µε διευρυµένο ωράριο ή και σε 24ωρη βάση.

Αρχικά οι γιατροί θα εργάζονται σε δύο οκτάωρες βάρδιες 7.00 με 15.00 ή 11.00 με 19.00.
Σε κάθε Μονάδα Υγείας, θα υπάρχει τουλάχιστον ένας Ελεγκτής Ιατρός, όπως επίσης και ένας τουλάχιστον Γιατρός Υποδοχής, Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται χωρίς ραντεβού αποκλειστικά έκτακτα περιστατικά. Σε όλους τους υπόλοιπους γιατρούς, οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν κλείνοντας τηλεφωνικό ραντεβού, όπως ισχύει έως τώρα.

Όλοι οι γιατροί των Μονάδων Υγείας θα μπορούν να εκδίδουν παραπεµπτικά σηµειώµατα για εξετάσεις, να παραπέµπουν σε ειδικό ιατρό της Μονάδας Υγείας ή σε συµβεβληµένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ή σε ∆ηµόσιο Νοσοκοµείο του ΕΣΥ.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι πότε θα αρχίσουν οι γιατροί των μονάδων να βλέπουν ασθενείς, καθώς γραφειοκρατικά εμπόδια, μεταθέτουν την ημερομηνία αυτή για τουλάχιστον μετά από μια εβδομάδα. Παράλληλα, άγνωστο παραμένει με πόσους γιατρούς θα λειτουργήσουν τελικά οι Μονάδες, αφού λιγότεροι από τους μισούς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δήλωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στη ΠΦΥ, ενώ η προκήρυξη των κενών θέσεων ώστε να καλυφθούν με επικουρικούς, όπως είχε δηλώσει ο κ. Γεωργιάδης, δεν έχει ακόμα προχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου