Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία του νέου ΕΟΠΥΥ

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, στον έναν μήνα που θα παραμείνουν κλειστά τα πολυϊατρεία του Οργανισμού, έδωσε το υπουργείο Υγείας.
Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) αναμένεται να λειτουργήσει από τις 18 Μαρτίου, καλύπτοντας το σύνολο των πολιτών, ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.
Τα πολυϊατρεία του Οργανισμού θα λειτουργήσουν τότε ως αστικά Κέντρα Υγείας, στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές ερωτήσεις και απαντήσεις:
Κλείνουν τα πολυϊατρεία τού ΕΟΠΥΥ;
Τα πολυϊατρεία τού ΕΟΠΥΥ δεν κλείνουν. Στην πραγματικότητα, έχουν μείνει κλειστά για περισσότερο από τρεις μήνες, λόγω της απεργίας διαρκείας που είχαν κηρύξει οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, από το οποίο προβλέπεται χρονικό διάστημα 30 ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαθεσιμότητας - κινητικότητας, μετατίθεται για περίπου ένα μήνα μετά η επανέναρξη λειτουργίας των πολυϊατρείων. Κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου να εξελιχθεί αποτελεσματικά η διαθεσιμότητα-κινητικότητα.
Σε αυτές τις 30 ημέρες, πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς;
Εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας. Όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι τώρα, κατά τη διάρκεια της απεργίας των ιατρών. Με σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το πλαφόν των 200 επισκέψεων στους συμβεβλημένους ιατρούς έχει αυξηθεί στις 400, ώστε να εξυπηρετηθούν χωρίς πρόβλημα οι ασθενείς.

Αφού δεν προβλέπεται 'λουκέτο' στα πολυϊατρεία, ποιος ο λόγος της απογραφής της περιουσίας τους;
Τριμελείς επιτροπές αποτελούμενες από το διοικητικό προσωπικό του κάθε πολυϊατρείου είναι επιφορτισμένες να καταγράψουν λεπτομερώς το υλικό και να παραδώσουν το πρακτικό στις περιφερειακές διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου, την ευθύνη για οτιδήποτε θα την έχει ο ΕΟΠΥΥ και συνεπώς το κράτος. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι δεν επιτρέψουν την καταγραφή του υλικού, αναλαμβάνουν και την αστική ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου.
Με τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων, όπως για καρκινοπαθείς, δημιουργείται πρόβλημα;
Η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων, συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Τί γίνεται με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπου στις επιτροπές συμμετείχαν γιατροί του ΕΟΠΥΥ;
Τα ΚΕΠΑ δεν λειτουργούσαν, λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Ήδη, έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους ενώ, με νόμο του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, έχει εγκριθεί κανονικά η χορήγηση ως 30/4/2014 συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας και προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ, μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.
Όσο διαρκεί η διαδικασία μετάβασης στο νέο καθεστώς, λειτουργούν οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί για ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;
Έχει ήδη σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ σχετικό έγγραφο προς τις εταιρείες που είναι επιφορτισμένες με αυτή τη λειτουργία, να ενεργοποιήσουν ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο να ενημερώνονται οι ασθενείς ότι η υπηρεσία ραντεβού δεν είναι διαθέσιμη, ώστε να μην υπάρχει και σχετική χρέωση.
Δ.Κ.

Σχόλια