ΠΕΔΥ: Πρεμιέρα για τη διαθεσιμότητα

Σε ισχύ είναι από εχθές ο νόμος με τον οποίο ιδρύεται το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που σηματοδοτεί και την έναρξη της διαδικασίας κινητικότητας για τους 8500 εργαζόμενους.
Ημερομηνία έναρξης της μεταβατικής περιόδου των μεταρρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι η σημερινή, μετά τη χθεσινή δημοσίευση του ΦΕΚ με αριθμό 32-17/2/2014 (δείτε παρακάτω), το οποίο σηματοδοτεί και έναρξη ισχύος του νόμου.
Τα πρώτα «φύλλα πορείας» αναμένεται να αρχίσουν να καταφθάνουν στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, αν και τις προηγούμενες ημέρες είχαν ήδη παραλάβει ειδοποιήσεις, που τους «προετοίμαζαν» για την έναρξη της διαδικασίας διαθεσιμότητας/κινητικότητας.
Πάντως, γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ χθες κράτησαν αρκετά Πολυϊατρεία ανοικτά, εμποδίζοντας τις 3μελείς επιτροπές που είχαν οριστεί για την απογραφή και παράδοση-παραλαβής τους να εισέλθουν και να «κλειδώσουν» τις δομές. Έντονη και οι αντίδραση ασφαλισμένων, που εκτιμούν ότι αυτή τη μεταβατική περίοδο των 30 ημερών θα ενταθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ΠΦΥ.

«Μόλις σε τρία με τέσσερα σημεία σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν αντιδράσεις», ισχυρίστηκε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος υποστήριξε πως η διαδικασία απογραφής έχει ολοκληρωθεί στη συντριπτική πλειονότητα των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ.
«Σκοπός είναι η προστασία των ίδιων των εργαζομένων, ώστε να μην χρειάζεται να αναλάβουν την ευθύνη για τον εξοπλισμό και τα υλικά», τόνισε στο ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τριμελείς επιτροπές αποτελούμενες από το διοικητικό προσωπικό του κάθε πολυϊατρείου είναι επιφορτισμένες να καταγράψουν λεπτομερώς το υλικό και να παραδώσουν το πρακτικό στις περιφερειακές διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ.
Ο κ. Γεωργιάδης, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως όσοι δεν επιτρέψουν την καταγραφή του υλικού, αναλαμβάνουν και την αστική ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου. 
Αλλά, το Υπουργείο Υγείας δεν πρόκειται να ζητήσει αστυνομική παρέμβαση.

«Δεν πρόκειται να κλείσει κανένα πολυϊατρείο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και υποστήριξε πως όσοι γιατροί δεν επιλέξουν να παραμείνουν στη νέα ΠΦΥ δεν δικαιούνται αποζημίωση, αφού δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για παραίτηση. Ωστόσο, τόνισε πως όσοι γιατροί κλείσουν τα ιατρεία τους και παρουσιαστούν σε ένα μήνα, θα προσληφθούν όλοι στο νέο φορέα, ενώ στα κενά που ίσως προκύψουν, αρχικά θα προσληφθούν συμβασιούχοι γιατροί.
Όπως διευκρινίζεται από το Υπουργείο Υγείας, εκείνοι που θα επιλέξουν το Δημόσιο και κριθούν κατάλληλοι από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης –οι ίδιες που αξιολογούν το σύνολο των ιατρών του Δημοσίου- θα εισαχθούν στο ΕΣΥ με το μισθό και τη βαθμίδα που αναλογεί στα χρόνια προϋπηρεσίας τους βάσει της κλίμακας του ΕΣΥ.
Για το μεταβατικό, αυτό, μήνα στο οποίο οι Μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν κλειστές, οι ασφαλισμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, οι γιατροί των οποίων έχουν απαλλαχθεί από το πλαφόν για τις 30 αυτές ημέρες. Παράλληλα, μπορούν να συνεχίσουν να απευθύνονται και στους συμβεβλημένους ιατρούς, στους οποίους οι διαθέσιμες επισκέψεις διπλασιάστηκαν, από τις 200 στις 400.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ συνιστά σε όσους θελήσουν να ενταχθούν μετά την έναρξη της 7ημερης προθεσμίας, να υπογράψουν αίτηση, (για τη φόρμα της αίτησης θα ενημερωθείτε άμεσα), σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ.1 και όχι έντυπο Υπεύθυνης – Δήλωσης του Ν.1599, το οποίο δεσμεύει απόλυτα το γιατρό και του στερεί το δικαίωμα άσκησης κάθε ένδικου μέσου ή προσφυγής σε δικαστήρια για αντίθετη ενέργεια, με επικρεμάμενη ποινική δίωξη για τέτοια περίπτωση.
Καταγγέλλουν, δε, ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έστειλα εκβιαστικά έντυπα υπεύθυνων δηλώσεων του Ν. 1599 , προκειμένου να υπογράψουν οι γιατροί που προτίθενται βάση του Νόμου να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ.

«Αλλά και πριν την απεργία, μόλις το 19% των ασφαλισμένων εξυπηρετείτο από τα πολυϊατρεία», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας. Σε ό,τι αφορά τα ΚΕΠΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε πως οι δικαιούχοι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας και θα ελεγχθούν εκ των υστέρων. Ήδη έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους, σημειώνει η Αριστοτέλους, ενώ η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων, συνεχίζεται κανονικά, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Τηλεφωνικά Ραντεβού
Την απενεργοποίηση των 5ψηφίων τηλεφωνικών αριθμών για το κλείσιμο ραντεβού στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, υπογράμμισε Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, για όσο διαρκεί η μεταβατική περίοδος από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ. Καλούν, λοιπόν, τους ασφαλισμένους να μην καλούν αλλά και με έγγραφο του ο ΕΟΠΥΥ τις εταιρείες να ηχογραφήσουν ηλεκτρονικό μήνυμα, που θα ενημερώνει σχετικά τους πολίτες.
Διαμαρτυρίες
Πάντως, σήμερα το ΠΑΜΕ οργανώνει στις 18:00 συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Υγείας, ενώ πανυγειονομική συγκέντρωση διοργανώνεται και αύριο, στη μία, έξω από τον ΕΟΠΥΥ, στο Μαρούσι.
Οριστική ταφόπλακα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο Ν.4238, υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ο Σύλλογος τονίζει ότι μετέωροι μένουν και οι χιλιάδες συμβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, που δεν γνωρίζουν τι θα απογίνουν μετά την κατάργηση των συμβάσεων τους.
Το νόμο για το ΠΕΔΥ καταδικάζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καθώς «αφήνει τους πολίτες χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και πετάει στο δρόμο 8.500 γιατρούς και εργαζομένους».
«Χωρίς χάρτη υγείας, χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση αντιγράφουμε το Αμερικάνικο σύστημα υγείας που ο έχων πληρώνει και ο μη έχων πεθαίνει», αναφέρει από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ που καλεί τον ελληνικό λαό σε ανένδοτο αγώνα για τη διασφάλιση των κεκτημένων, υπέρ μιας δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου