Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι θα αλλάξει σε 10 μέρες με το ΠΕΔΥ του Άδωνι! Όλες οι αλλαγές για ασθενείς-εργαζόμενους

Σε περίπου 20 μέρες θα ξεκινήσει να υλοποιούνται οι αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που θα ονομάζεται ΠΕΔΥ.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Όμως σε 10 μέρες ξεκινούν όλες οι διαδικασίες.

Ειδικότερα, το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη βουλή αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη από την ολομέλεια της Βουλής. Άν βέβαια όλα πάνε καλά.

Η διαθεσιμότητα των περίπου 8500 εργαζομένων και γιατρών του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ξεκινήσει σε 7 ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Και αυτό διότι θα δοθεί μια εβδομάδα προθεσμία στους γιατρούς να δηλώσουν εάν επιθυμούν να μείνουν ή όχι στο δημόσιο σύστημα και να κλείσουν τα ιατρεία τους.
 
Η περίοδος του «πάγου»!
 
Ειδικότερα με βάση τα όσα προβλέπονται, η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει έναν μήνα και στο διάστημα αυτό θα καταβάλλονται τα ¾ του μισθού στους εργαζόμενους. 
Εξαίρεση αποτελούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων που θα μπουν στον πάγο όχι έναν μήνα αλλά 15 ημέρες. 
 
Αυτοί είναι: 
-όσοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%
-όσοι έχουν παιδιά με αναπηρία
-και μεταξύ άλλων όσων ο συζυγος ή η σύζυγος μπαίνει επίσης σε διαθεσιμότητα. 
Πάντως οι οργανικές θέσεις στο νέο σύστημα θα συσταθούν μετά τις σχετικές αιτήσεις που θα κάνουν οι εργαζόμενοι. 
 
Οι γιατροί και οι …άλλοι
 
Οι γιατροί που επιθυμούν να μεταφερθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ θα πρέπει εντός 7 ημερών να καταθέσουν αίτηση ενώ σε περίπτωση που δεν την υποβάλλουν απολύονται αυτοδικαίως. 

Μετά την αίτηση και εφόσον ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα, όσοι έχουν δηλώσει ότι θα πάνε στο ΠΕΔΥ, θα πρέπει να υποβάλλουν και τα σχετικά έγγραφα της εφορίας που θα αποδεικνύουν ότι έχουν κλείσει το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Όσοι δεν κάνουν αίτηση ή δεν κλείσουν το ιατρείο τους θα απολυθούν ενώ οι θέσεις θα καταργηθούν στον οργανισμό. Αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν και για όλους τους διοικητικούς και υγειονομικούς υπαλλήλους οι οποίοι όμως μεταφέρονται στο σύνολό τους στο νέο σύστημα.
 
Πως θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι
 
Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων επικουρικά όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο. Άλλωστε τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είναι ήδη ...πηγμένα αφού για ένα ραμτεβού απαιτούνται μήνες.
 
 
Το νέο σύστημα
 
Στο ΠΕΔΥ στο οποίο θα εξυπηρετούνται περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι θα διαθέτει Κέντρα Υγείας τα οποία θα λειτουργούν με βάση το νομοσχέδιο 24ωρες το 24ωρο επί 7 ημέρες. 

Κέντρα Υγείας τα οποία θα πραγματοποιούν και εφημερίες μαζί με τα νοσοκομεία έως ότου εκδοθούν οι αποφάσεις για το πώς θα λειτουργούν στο νέο σύστημα. 
 
Οικογενειακός γιατρός 
 
Θεσπίζεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα αποτελούν γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. 

Κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέγει τον οικογενειακό του γιατρό τον οποίο μπορεί μόνο μία φορά να αλλάξει μέσα στη διάρκεια του χρόνου. 

Οι οικογενειακοι γιατροί θα εξυπηρετούν τους ασθενείς στα ιατρεία τους ή και κατ’ οικον ενώ θα έχουν υποχρέωση να δημιουργήσουν ηλεκτρονικο φάκελο για τον καθένα. 
 
Ωστόσο ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών ανά περιοχή δεν ορίζεται μέσα στο νομοσχέδιο κάτι που θα πράξει ο υπουργός υγείας με απόφασή του μετά την ψήφιση του νόμου. 

Ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει με παραπεμπτικό του τους ασφαλισμένους για περαιτέρω εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν πρόκειται για προληπτικούς λόγους. 
Η πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς ισχύει κανονικά για όλους τους ασφαλισμένους σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

Σχόλια