Μαρίνα Χορν: «Ηρθα για τις μεταρρυθμίσεις και δεν βρήκα κανένα χάος -Πέφτω για ύπνο και ξυπνάω με την Ελλάδα»

Η Μαρίνα Χορν, το στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας που έχει αναλάβει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον συντονισμό της ξένης υποστήριξης προς τη χώρα μας, για τη μεταρρύθμιση του τομέα υγείας, δίνει το στίγμα της -συχνά- περιπετειώδους θητείας της στο υπουργείο.

Μιλώντας στην Καθημερινή, είπε πως οι προειδοποιήσεις συναδέλφων της στη Γερμανία ότι θα βρει οργανωτικό χάος και εχθρική διάθεση, δεν επαληθεύθηκαν. Ωστόσο, με εμφανώς χιουμοριστική διάθεση, είπε πως πολλά γίνονται... στον αέρα, όπως συσκέψεις που οργανώνονται τελευταία στιγμή, κυριακάτικες συναντήσεις στο υπουργείο κ.ο.κ.

Θεωρεί ότι η σκληρή δουλειά της δεν πάει χαμένη. «Ολοι εργάζονται σκληρά, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό έως τον τελευταίο υπάλληλο, και πραγματικά πιστεύουν στις αλλαγές» τονίζει η Γερμανίδα ειδικός. όπως λέει. Ωστόσο, όπως αναφέρει, αναστατώθηκε πολύ με την επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη, «ο οποίος εργάζεται τόσο εποικοδομητικά για το καλό του ελληνικού λαού».

Παρότι περνάει περίπου τον μισό χρόνο της στην Αθήνα, εξομολογείται ότι δεν έχει προλάβει να γνωρίσει καθόλου την πόλη, ενώ πέρυσι δεν πήγε καθόλου διακοπές.


Ποια είναι η δουλειά της

Βάσει του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2012 μεταξύ της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Υγείας, το τελευταίο ανέλαβε ρόλο «επικεφαλής τομέα» στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων υγείας, με την κ. Χορν να αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; «Κάνω τα πάντα. Πέφτω για ύπνο και ξυπνάω με την Ελλάδα» απαντά. Βρίσκει τους σωστούς συμβούλους για κάθε ζήτημα, είτε είναι Σουηδοί που ειδικεύονται στη φαρμακευτική πολιτική, είτε Ολλανδοί με πρωτοπόρους ιδέες για την πρωτοβάθμια υγεία και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να κυλήσει ομαλά η συνεργασία τους με την ελληνική πλευρά. Συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ομάδα Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ, αλλά όχι με την Τρόικα, η οποία θέτει τους δημοσιονομικούς στόχους για την Υγεία, αλλά δεν εμπλέκεται στη μέθοδο επίτευξής τους.

Η κ. Χορν ασχολείται εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες με θέματα υγείας. Ξεκίνησε ως υπάλληλος του ασφαλιστικού φορέα των ανθρακωρύχων και έφτασε να υπηρετήσει στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Γερμανίας στην Ε.Ε. ως ακόλουθος Υγείας. Ηταν το τελευταίο της πόστο πριν αναλάβει την ελληνική αποστολή – την πιο απαιτητική τής σταδιοδρομίας της.

Οπως μας λέει, αναγνωρίζει την πίεση του χρόνου. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη και πρέπει άμεσα να επιφέρουμε βελτιώσεις στο υφιστάμενο σύστημα», τονίζει. Πιο μακροπρόθεσμα, «ο στόχος πρέπει να είναι η βασική ιατροφαρμακευτική κάλυψη να είναι ανεξάρτητη του εισοδήματος, να είναι διαθέσιμη για όλους».

2 σχόλια:

  1. ΒΑΛΑΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή