ΙΣΑ: ΟΧΙ στην επιπλέον & οριζόντια οικονομική επιβάρυνση του ασθενή

Αθήνα, 2/1/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει τη αντίθεσή του στο μέτρο του εισιτηρίου των 25€ για νοσηλεία στο ΕΣΥ το οποίο θα εφαρμοστεί από 1-1-2014 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού εξωθείται η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, αφού πλέον το αγαθό της Υγείας και η Δημόσια Νοσοκομειακή Περίθαλψη κοστίζει ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ακριβά.

Ο ΙΣΑ κρίνει θετικά το γεγονός ότι, τουλάχιστον, ο κ. Υπουργός Υγείας υιοθέτηση τη δημόσια πρόταση του ΙΣΑ και στη με αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ. 120068/31-12-2013 [ΑΔΑ ΒΛΓ2Θ-6Λ6] εγκύκλιό του συμπεριέλαβε τους χρονίως πάσχοντες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες στις εξαιρέσεις από την επιβάρυνση των 25 €.

Ζητούμε την άμεση κατάργηση και αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου.


Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει τέλος την πρότασή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος. Αυτό μπορεί να δομηθεί μέσα από μία κοινή πλατφόρμα διασταύρωσης των στοιχείων του Ασφαλισμένου στα συστήματα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και της ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ.

Ο ΙΣΑ πιστεύει στην ανάγκη εξορθολογισμού του Συστήματος Υγείας μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και συστήματα εξυγίανσης δεν συναινεί όμως σε κανενός είδους «οριζοντίων» μέτρων σε βάρος του πολίτη.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου