Υπερσύγχρονες μονάδες στην υπηρεσία των νησιωτών

Δύο υπερσύγχρονες κινητές ιατρικές μονάδες και ένας μαγνητικός τομογράφος εγκαινιάστηκαν από τον ΠτΔ, στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, σηματοδοτώντας την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές.

Για 5 χρόνια οι δύο κινητές μονάδες της Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) και οι γιατροί 16 ειδικοτήτων, θα γυρίζουν τη νησιωτική Ελλάδα, εξετάζοντας 55 χιλιάδες κάτοικους σε 35 νησιά και παραμεθόριες περιοχές 

Η αρχή για φέτος θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου στο Καστελόριζο και θα ακολουθήσουν η Αμοργός, η Κάσος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Φολέγανδρος, η Σίκινος και τα Ψαρά. Καιρού επιτρέποντος, στόχος των γιατρών του προγράμματος είναι να μεταβαίνουν σε διαφορετικό νησί κάθε 6 εβδομάδες. Τα νησιά που θα ακολουθήσουν είναι η Σύμη, η Ανάφη, η Κίμωλος, η Ηράκλειά, η Δονούσα, η Σχοινούσα, τα Κουφονήσια, η Σίφνος, η Σέριφος, η Ίος, οι Λειψοί, οι Αρκοί, οι Φούρνοι, η Γαύδος, ο Αγ. Ευστράτιος, οι Οινούσσες, η Τήλος, η Νίσυρος, η Θύμαινα, η Μήλος, η Κύθνος, η Αντίπαρος, η Χάλκη, η Αλόννησος, η Κάρπαθος και το Φαρμακονήσι.

Στόχος είναι οι κινητές μονάδες να επισκέπτονται περίπου 7 νησιά το έτος, ενώ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, δεν αποκλείεται να στηρίξει τη συνέχεια του και μετά την 5ετία. 
Οι ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας σε αυτά τα μέρη το Χειμώνα, ακόμη και αν πρόκειται για νησιά που υποδέχονται πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι, είναι σημαντικές. Όπως τόνισε κατά την ομιλία του ο επιστημονικά Υπεύθυνος της Πολυκλινικής και Συντονιστής του Προγράμματος, Παναγιώτης Κουλουβάρης, οι εγκαταστάσεις στα νησιά είναι υποτυπώδεις αναγκάζοντας τους να αρχίζουν από μηδενική βάση. Ενδεικτικό είναι ότι στα νησιά η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε ΠΑΠ.

Η παραμονή σε κάθε προορισμό θα κυμαίνεται από 5 έως 8 ημέρες, ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ γιατροί θα μπορούν να αντιμετωπίσουν και έκτακτα περιστατικά και να πραγματοποιήσουν μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Μεταξύ των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους νησιώτες είναι ψηφιακή μαστογραφία, με υπερσύγχρονο μηχάνημα, υπερηχογραφία, ψηφιακό ακτινολογικό έλεγχο, όπως και γυναικολογικό, καρδιολογικό, νευρολογικό, οδοντιατρικό, οφθαλμολογικό, παιδιατρικό, πενυμονολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό και διατροφικό έλεγχο, καθώς επίσης και ψυχολογική υποστήριξη.
Παράλληλα, κάθε ασθενής θα διαθέτει το δικό του ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί από οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν βρίσκονται.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στα νησιά, οι άνθρωποι της ΑΕΜΥ, πρόκειται να προσφέρουν τις υπηρεσίες των δύο υπερσύγχρονων κινητών ιατρικών μονάδων σε κέντρα αστέγων και προσφύγων της Praksis.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο Υπουργός Υγείας,
«Η δωρεά αυτή ξεχωρίζει γιατί αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στην οργανωμένη υγεία των πολιτών, κυρίως στα νησιά, όπου υπάρχει ομολογουμένως κενό», τόνισε στην ομιλία του ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης σε δηλώσεις του σημείωσε:

«Εμείς συνεχίζουμε και δίνουμε την εικόνα της Ελλάδας που ονειρευόμαστε. Μπορείτε να δείτε το αστικού τύπου Κέντρο Υγείας της ΑΕΜΥ, εδώ στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και να δείτε πώς θέλουμε να φτιάξουμε όλα τα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας της χώρας τα επόμενα χρόνια. Γιατί οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μια καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εδώ με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» πετυχαίνουμε κάτι πρωτόγνωρο».

«Το Εθνικό Πρόγραμμα Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας παρουσιάζει δύο καινοτόμα για την Ελλάδα χαρακτηριστικά: αφενός προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες και αφετέρου συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του “υγειονομικού αποκλεισμού” των κατοίκων των παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας», ανέφερε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδροςτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

«Το οδοιπορικό υγείας που θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες οι δύο σύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, απαντά στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας», τόνισε από την πλευρά του ο Φώτης Σερέτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΜΥ ΑΕ.

Η συγκεκριμένη δωρεά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τριετούς (2012-2015) πρωτοβουλίας του Ιδρύματος, να διαθέσει €100.000.000, επιπλέον των υπόλοιπων και συνεχιζόμενων δράσεών του στην Ελλάδα και παγκόσμια, με σκοπό την παροχή ανακούφισης για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου