Το ΠΑΣΟΚ ζητά βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ

Την πρόθεσή τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μόνο εφόσον υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις και αφαιρεθούν κάποια άρθρα, επεσήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν συνάντηση μακράς διαρκείας το απόγευμα της Τρίτης στην Βουλή, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Κρεμαστινό.

Όπως δήλωσε μάλιστα στο onMed.gr ο κ. Κρεμαστινός οι μεταβολές που ζητά το ΠΑΣΟΚ να γίνουν, σχετίζονται με τον οικογενειακό γιατρό και με διαρθρωτικά θέματα αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ. Οσον αφορά τα άρθρα που το ΠΑΣΟΚ ζητά να αφαιρεθούν σχετίζονται μεταξύ άλων, με τις Ιδιωτικές Κλινικές και την αδειδοδότησή τους, καθώς όπως σημειώνουν και οι γιατροί, το θέμα αυτό δεν σχετίζεται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά είναι Δευτεροβάθμια. 

Αναλυτικά, οι βασικές επισημάνσεις που θα γίνουν από την αντιπροσωπεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Υγείας, πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου στην Βουλή αφορούν:

α) Την ανάγκη κάλυψης όλου του Ελλαδικού χώρου από τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας με βάση τη δομή του Καλλικράτη και των διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

β) Την κάλυψη όλων των αναγκών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Περίθαλψης με όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με ιδιαίτερη μέριμνα στην κάλυψη των χρονίως πασχόντων.

γ) Την συμπερίληψη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και της ειδικότητας του γυναικολόγου, ώστε να προστατευτεί η υγεία της γυναίκας και της μητρότητας.

δ) Την οργάνωση της μεταβατικής περιόδου ώστε να είναι πλήρως σε λειτουργία κατά τη διάρκειά της όλες οι υφιστάμενες δομές .

ε) Τη σωστή ένταξη στο σύστημα με αξιοκρατία και διαφάνεια των υπηρετούντων Ιατρών.

στ) Τη σωστή οργάνωση του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με τις κατάλληλες υπηρεσίες ελέγχου και την υπαγωγή του στο Υπουργείο Εργασίας.

ζ) Την απόσυρση διατάξεων, που δημιουργούν προϋποθέσεις για σπατάλη πόρων του ΕΟΠΥΥ , μέσω προκλητής ζήτησης για αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου με τον Υπουργό Υγείας.

Εξάλλου, απαντήσεις κλήθηκε να δώσει στους βουλευτές της Ν.Δ. ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης το απόγευμα της Τρίτης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, κατά τη συνάντηση που θα έχουν με βασικό αντικείμενο το επίμαχο νομοσχέδιο. 

Πολλοί από τους βουλευτές της ΝΔ αντιδρούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου κυρίως σε ότι αφορά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ήδη ετοιμάζουν σειρά παρατηρήσεων και αλλαγών για τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και Α. Μπέζα.

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με την κινητικότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ δήλωσε «οι γιατροί που θα επιλέξουν μόνοι τους να μην έρθουν μαζί μας, πάει να πει ότι ήδη έχουν κρίνει για τον εαυτό τους ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Όποιοι νομίζουν ότι δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, θα μείνουν στο σύστημα».

Εν τω μεταξύ, διαδικασία ενημέρωσης των ανεξαρτήτων βουλευτών σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ζητά από τον υπουργό Υγείας ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της "Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα" Ανδρέας Λοβέρδος, στα πλαίσια της διαβούλευσης του Άδωνι Γεωργιάδη με κόμματα της Βουλής.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αφού ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των κομμάτων στο τελικό σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου