ΕΛΣΤΑΤ: Καθοριστική η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία

Σημαντικότερος πυλώνας της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής αναδείχτηκε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ενώ στο σύνολό της η βιομηχανία κατέγραψε μείωση παραγωγής και εσόδων, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αύξησαν τον όγκο της παραγωγής τους και κατέκτησαν νέες θέσεις σε αγορές του εξωτερικού, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή διεθνή εμπορική επέκταση που παρουσιάζουν από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Η καθοριστική συμβολή των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών στην οικονομία της Ελλάδας, που παλεύει να ανακάμψει μετά τη συνεχόμενη ύφεση των προηγούμενων ετών, σημειώθηκε μέσα στο δυσχερές περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι απαιτήσεις της τρόικα και υλοποίησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής.

Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2013 ο όγκος της παραγωγής του κλάδου αυξήθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 12,8%, σε επίπεδα που είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 64% και φυσικά υπερκαλύπτουν τη μείωση παραγωγής (-4,5%) που είχε καταγραφεί την ίδια χρονική περίοδο του 2012. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση συνοδεύτηκε από διεύρυνση των εσόδων του, που ανήλθε σε 8,7% το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2012- Οκτωβρίου 2013, έναντι πτώσης τους κατά 0,5% το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Η εξέλιξη των εσόδων του κλάδου το 2013 ανά μήνα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Οκτώβριο, έχει ως εξής: +19,2% τον Ιανουάριο (-10,4% τον ίδιο μήνα του 2012), +2,8% τον Φεβρουάριο (-2,9%), +3,2% τον Μάρτιο (+7,1%), +26,3% τον Απρίλιο (-9,2%), -8,0% τον Μάιο (0,0%), +7,1% τον Ιούνιο (+8,5%), +1,4% τον Ιούλιο (-12,9%), +6,0% τον Αύγουστο (+16,1%), +17,9% τον Σεπτέμβριο (-13,4%) και +13,8% τον Οκτώβριο (+25,3%).

Αυξημένες ήταν οι πωλήσεις και στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά, με τις διεθνείς πωλήσεις όμως τους περισσότερους μήνες να καταγράφουν διψήφια ποσοστιαία άνοδο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σε άλλες ευρωπαϊκές, καθώς και σε ασιατικές και αφρικανικές αγορές, αυξήθηκαν με ρυθμό 35,1% τον Ιανουάριο, 16,1% τον Φεβρουάριο, 9,7% τον Μάρτιο, 43,1% τον Απρίλιο, 5,5% τον Μάιο, 8,7% τον Ιούνιο, 33,5% τον Αύγουστο, 16,8% τον Σεπτέμβριο και 17,7% τον Οκτώβριο, καθώς μόνο τον Ιούλιο παρουσίασαν κάμψη (-1,2%).

Την τεράστια συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία της χώρας έχει επιβεβαιώσει και το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με έκθεση του οποίου ο κλάδος αποτελεί το 10% της συνολικής μεταποίησης της χώρας και συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης προσφέρει πάνω από 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν επενδύσεις 355 εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, εκτός της δαπάνης για την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να αποδεικνύει πώς επιτυγχάνονται τα πραγματικά success stories. Ωστόσο, η καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, σε συνδυασμό με τη συμπίεση των τιμών στο σύνολο σχεδόν των φαρμάκων που παράγονται από ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, υπάρχει κίνδυνος να επιδράσει ανασταλτικά το 2014 στην εξέλιξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας, σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ. 

Παρά τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις τόσο των εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας όσο και της αλυσίδας φαρμάκου στο σύνολό της, για ενδεχόμενη δημιουργία συνθηκών ελλείψεων στην αγορά φαρμάκου μελλοντικά, αλλά και για ζήτημα επιβίωσης παραγωγικών μονάδων και διακινδύνευσης θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επέλεξαν να ακούσουν τους διεθνείς δανειστές και να ανοίξουν την πόρτα σε αθρόες εισαγωγές σκευασμάτων, πολλές φορές κατασκευασμένων σε τρίτες χώρες, υπό αμφίβολες συνθήκες παραγωγής… 

Πηγή: newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου