Πρόχειρο και γεμάτο ασάφειες το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σοβαρά ερωτηματικά για την επιβίωση του ιατρικού κόσμου και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών

Σοβαρές ασάφειες, που γεννούν ερωτηματικά, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επιβίωση τόσο του νέου συστήματος όσο και του ιατρικού κόσμου -ο οποίος οδηγείται σε αδιέξοδο -, περιλαμβάνει το προς κατάθεση νομοσχέδιο, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η σοβαρή αυτή μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη του σύστημα υγείας όπως διαφαίνεται γίνεται με προχειρότητα, στο πλαίσιο μιας λογιστικής πολιτικής περιορισμού των δαπανών και χωρίς να διασφαλιστεί το μέγιστο όφελος για τον ασθενή.

Απαιτούμε ένα Σύστημα πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για όλους τους πολίτες ,είτε έχουν ασφαλιστική κάλυψη είτε όχι και καλούμε τον υπουργό Υγείας, να σταματήσει να νομοθετεί ερήμην του ιατρικού κόσμου και να συνειδητοποιήσει ότι «υγεία χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει».

Είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο ιατρικών δραστηριοτήτων που θα ορίζουν σαφώς τις ευθύνες των γιατρών που θα στελεχώσουν την ΠΦΥ.

Ζητούμε το εργασιακό πλαίσιο των γιατρών μελών μας, τόσο των Μονάδων ΕΟΠΥΥ, όσο και των συμβεβλημένων, ν ανταποκρίνεται στην πολύχρονη εμπειρία τους ,στα ΙΚΑ και στο ελεύθερο επάγγελμα.

Η αξιοποίησή τους είναι ζωτικής σημασίας σε μια Ελλάδα, που οι νέοι γιατροί μεταναστεύουν, ενώ οι παλαιότεροι ζουν καθημερινά με το άγχος της επιβίωσής τους.

Είναι επίσης σημαντικό, να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ,στους γιατρούς που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Περίθαλψη.

Παρά το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά για ισότιμη πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, δεν υπάρχει μέριμνα για τους 3,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν στις παροχές του ασφαλισμένου και κατά πόσο διαφοροποιούνται στο νέο σύστημα καθώς και στο δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης των ασθενών στους θεράποντες γιατρούς τους.

Ζητούμε να διευκρινιστούν άμεσα ζητήματα όπως :

  • Πόσοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι θ αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού. Οι γιατροί των εν λόγω ειδικοτήτων οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν την ιατρική στα όρια των ειδικοτήτων τους, σε τι πλαίσιο θα λειτουργήσουν;
  • Με πιο καθεστώς θα λειτουργούν οι γιατροί της ΠΦΥ που έχουν και πρωτοβάθμιες ειδικότητες καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί; Ποιο θα είναι το επαγγελματικό πλαίσιο συνεργασίας με τους οικογενειακούς γιατρούς και τις Μονάδες;
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας πρέπει να ξεκινάει από την Πρόληψη, μέσα από τα σχολεία και τις γειτονιές, με πλήρη αξιοποίηση του σπουδαίου υγειονομικού ιατρικού δυναμικού στην εξειδικευμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη που θα προσφέρει σε όλους τους ασθενείς (ασφαλισμένους και μη) ισότιμη πρωτοβάθμια περίθαλψη με τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στο χαμηλότερο κόστος.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ  ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

1 σχόλιο:

  1. Τί λέτε βρε κακομοίρηδες πατουλοτσούκαλοι! Εσείς τον Άδωνι κοροιδεύετε ή τους συναδέλφους σας που σας ψήφισαν? Και τους δύο μήπως? ΠΌΣΟ ΕΞΩ ΕΧΕΤΕ ΠΕΣΕΙ ΠΑΛΙ........Ο κόσμος έμαθε τι βιολί βαράτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή