Κων.Καρύδης: «Tρεις Προτάσεις για μια ευέλικτη ΠΦΥ στο ΠΕΔΥ»

(1).Για να πετύχει το όποιο σύστημα πρέπει να είναι ασθενοκεντρικό και όχι μόνον ιατροκεντρικό. Στο ΕΣΥ, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ και παλαιότερα στα ασφαλιστικά ταμεία, βλ. ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κλπ, έβλεπαν και μιλούσαν οι διοικούντες-οραματιστές-σχεδιαστές τους, μόνο, για τις αμοιβές των γιατρών, οι οποίες, βέβαια είναι αναξιοπρεπώς καταβαραθρωμένες. 

Νομίζω ότι το λέω και το βλέπω κρυστάλλινα, γιατί από επιλογή μου, είχα την πολυτέλεια να μην ενταχθώ ΠΟΤΕ σε κάποιον από τους παραπάνω σχηματισμούς. Καταλάβαινα με μεγάλη δυσκολία και δεν συμφωνούσα πάντα με τα κίνητρα αυτών των συναδέλφων που υπηρέτησαν την «ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ». Τον όρο χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο σοφός αείμνηστος δάσκαλός μου Νικόλαος Ματσανιώτης. Υπηρέτησα τη δημόσια-και όχι την κρατική-περίθαλψη και προαγωγή της υγείας-για να αποδίδουμε και σωστά τους όρους. Αλίμονο, όμως, στο κράτος μας της τελευταίας 30ετίας που δεν σεβάστηκε ούτε ασθενείς, ούτε γιατρούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το μόνο στοιχείο ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ που καταγράφω τα τελευταία χρόνια είναι η πιστοποίηση για ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία, που κι αυτή έξωθεν ΕΠΕΒΛΗΘΗ, με άλλα λόγια εφαρμόστηκε το αυτονόητο της υπόλοιπης Ευρώπης!

(2).Στους διάφορους σχεδιασμούς του ΝΕΟΥ συστήματος της ΠΦΥ είδα να απουσιάζουν άνθρωποι της μαχόμενης καθημερινής Ιατρικής. Ένας ιατρικός σύλλογος μιλούσε για «εξειδικευμένους γιατρούς της γειτονιάς (sic)!»,ενώ το σωστό είναι «ειδικευμένοι» γιατροί. Άλλο η ειδίκευση (πχ.Παθολογία, Ενδοκρινολογία, Χειρουργική,Παιδιατρική κλπ) και άλλο η εξειδίκευση (πχ Λοιμωξιολογία)!!! Πανταχού απόντες από τα πάνελς οι μάχιμοι ιατροί του ιδιωτικού τομέα, αλλά αδιαλείπτως παρόντες οι συνδικαλιστές, οι οικονομικάριοι της υγείας (τι ρεύμα κι αυτό…) και άφθονοι γενικοί γιατροί. Έτσι, λοιπόν, διαφεύγει της προσοχής όλων, το παρακάτω. 

(3) Πώς θα βρεθεί στις 11.00΄ μμ ο δηλωθείς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΥ για να δώσει το παραπεμπτικό του για το παιδί που πρέπει να νοσηλευτεί ΑΜΕΣΩΣ για οξεία ασθματική κρίση / λαρυγγίτιδα / αφυδάτωση / εγκολεασμό / οξεία σκωληκοειδίτιδα /μηνιγγίτιδα / κατάποση ξένου σώματος /κάταγμα / βαριά κάκωση / τραύμα / οξεία κοιλία / πυελονεφρίτιδα / σπειραματονεφρίτιδα / επιληπτική κρίση / πυρετικούς σπασμούς /κώμα/οξύ νευρολογικό ή λιποθυμικό επεισόδιο/περίσφιξη βουβωνοκήλης/συστροφή όρχεως ή κύστεως ωοθήκης/οξεία δηλητηρίαση κοκ;;; Aτάκτως ερριμένες κατέθεσα τις όποιες διαγνώσεις, που απαιτούν επείγουσα δευτεροβάθμια φροντίδα. Ορισμένες αφορούν και τους ενήλικες ΟΛΩΝ των ιατρικών ειδικοτήτων (όχι εξειδικεύσεων…μόνον,προς Θεού).

 Ας προετοιμαστεί μια σοβαρή φόρμα επικοινωνίας του ιατρού του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένου ή μόνον πιστοποιημένου) με το νοσοκομείο προκειμένου να συμπληρώνεται από τον θεράποντα για την ταχεία παραπομπή της/του ασθενούς στο νοσοκομείο. Μια φόρμα με όλα τα στοιχεία θεράποντος και ασφαλισμένου/ανασφάλιστου (βλέπουμε πολλούς ανασφάλιστους δωρεάν στα ιατρεία μας, αλλά δεν βγαίνουμε να το πούμε στην τηλεόραση!) σαν κι αυτήν για παράδειγμα που συμπληρώνουμε για τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη. Αυτή καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικά στο φαρμακείο. Αυτή που προτείνω θα καταχωρείται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου! 

Ας ετοιμαστεί με σοβαρότητα. Δεν πρέπει να έχει την ιλαρή τύχη που είχε η «φόρμα συγκατάθεσης για εμβολιασμό για την γρίπη Η1Ν1» που είχε ετοιμαστεί το 2009!Η φόρμα εκείνη «έκαψε» και τον τότε εμβολιασμό, αλλά και πολλούς άλλους (=μείζον θέμα δημόσιας υγείας το έκτοτε αναπτυχθέν αντιεμβολιαστικό κλίμα)! Και μην ξεχνάμε:Eμείς οι μάχιμοι του ιδιωτικού τομέα παραπέμπουμε στους μάχιμους συναδέλφους μας του ΕΣΥ και πολλά περιστατικά «από το τηλέφωνο». Αυτό ανέκαθεν γινόταν. Δεν γίνεται, μόνον, στη σημερινή εποχή του κινητού τηλεφώνου. Να λάβουμε κι αυτό υπόψη! 


Να προγραμματιστεί με σοβαρότητα Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ώστε η αλυσίδα των ενεργειών να λειτουργεί πρακτικά κι αξιόπιστα. Διαφορετικά θα χρειάζονται περισσότερα ασθενοφόρα από τα ταξί της Αθήνας, επειδή στα ασθενοφόρα, τα οποία-ΔΥΣΤΥΧΩΣ- θα καλεί επίτηδες, αλλά ασκόπως, θα ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ο δαιμόνιος λαός για να λύνει το πρόβλημα της επείγουσας εισαγωγής στο νοσοκομείο

Κωνσταντίνος Καρύδης, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος,Αθήνα, kkarydis@otenet.gr /2102230762/ 6932427917. 

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι συνάδελφοι: Κωνσταντίνα Βόβλα και Κωνσταντίνος Σιακαβέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου