Α. Γεωργιάδης: Η απεργία των γιατρών δεν θα σταματήσει τη μεταρρύθμιση στην υγεία

Με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, συναντήθηκε σήμερα το πρωί το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

"Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό για το γνωστό θέμα της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο κ. Πρωθυπουργός ζήτησε και από μένα και από τον κ. Μπέζα, στην προσπάθειά μας να δείξουμε το σεβασμό μας, τον έμπρακτο σεβασμό μας, προς τους γιατρούς, να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ώστε να ικανοποιήσουμε τη δική τους ανάγκη η μεταρρύθμιση να γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο. Τους καλούμε, λοιπόν, σε διάλογο ει δυνατόν και από σήμερα, όπως κάνουμε όλο αυτό το διάστημα, για να ξεκαθαρίσουμε το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η μετάβαση. Έχουμε πει από την πρώτη μέρα ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει πιο σωστά με τους γιατρούς παρόντες, παρά απόντες. Αλλά, όπως έγινε σαφές και σήμερα, η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει" δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά το τέλος της συνάντησης και συμπλήρωσε: "Καλούμε τους γιατρούς από την πρώτη μέρα να λήξουν αυτή την απεργία. Δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταρρύθμιση λόγω της απεργίας. Μπορούμε, όμως, να συζητήσουμε μαζί τους, ώστε να γίνει, σας είπα, όλη αυτή η μετάβαση με τον καλύτερο τρόπο".

"Με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που αφορούν την υγεία και περίθαλψη του ελληνικού λαού διότι ο ΠΙΣ ήρθε σήμερα σαν ανώτατο θεσμικό όργανο των γιατρών που πρωτίστως ενδιαφέρεται για την περίθαλψη και βέβαια την λειτουργία των γιατρών. Συζητήσαμε καταρχήν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα νοσοκομεία της χώρας με την υποστελέχωση, τις ελλείψεις, τους κινδύνους που παρουσιάζει για τους ασθενείς, τη δημόσια υγεία, για τα ιδιωτικά ιατρεία και για τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Για τον ΕΟΠΥΥ που είναι το ζητούμενο σήμερα και υπάρχει μια αναστάτωση από τον κόσμο και από τους γιατρούς. Ο Πρωθυπουργός έλαβε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που του θέσαμε. Ότι χωρίς τους γιατρούς δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση, ότι με ασφαλισμένους που υφίστανται μεγάλες περικοπές στις παροχές δεν μπορεί να στεριώσει μεταρρύθμιση. Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό να καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση πραγματικής μεταρρύθμισης και όχι μεταρρύθμισης των αριθμών" τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα μορατόριουμ μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των γιατρών, με σκοπό να ξεπεραστεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί.

"O Πρωθυπουργός επιθυμεί στο πλαίσιο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, που θα διασφαλίζει τους ιατρούς – λειτουργούς του συστήματος και την επιθυμία αυτή μετέφερε και στον Υπουργό. Κι εγώ με τη σειρά μου του επιβεβαίωσα ότι και η πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου επιθυμεί να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, αρκεί να διασφαλίζεται αφενός το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αφετέρου, η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των γιατρών και ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νέο σύστημα, αλλά και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να επιλέξουν την εργασιακή τους σχέση" δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Οι γιατροί ζητούν τη μετάβαση τους σε μοντέλο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με βαθμολόγηση, μερική και όχι αποκλειστική τους απασχόληση και διατήρηση των ιατρείων τους ως ελευθεροεπαγγελματίες συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με τις 300 επισκέψεις.

Πηγή:www.capital.gr

3 σχόλια:

  1. Aν του Άδωνι του είχε κόψει να κάνει γκάλοπ ή έρευνα του τύπου πρόθεσης ψήφου από μεγάλο δείγμα πολιτών,που θα είχαν προφανώς εκφράσει την ΑΡΝΗΤΙΚΗ τους γνώμη για την μέχρι τώρα κατάσταση στα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ,θα είχαμε τελειώσει με την επιχειρηματολογία των ΙΚΑτζήδων,οι οποίοι πρέπει κάποια στιγμή να μάθουν να δουλεύουν κι όχι να κοροιδεύουν τους ασφαλισμένους και τους συναδέλφους τους που χτυπιούνται έξω στην αγορά εσωτερικού και εξωτερικού.Έ όχι και να τους φορτωθεί ως διευθυντάδες το ΕΣΥ!Το μόνο που θα έχει καταφέρει ο Άδωνις είναι να αυξήσει τον αριθμό των ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ,για τα οποία η συνταγογράφηση θα γίνεται μέσα από το ΕΣΥ(νοσοκομεία,κέντρα υγείας).Κατά τα άλλα ο Στουρνάρας θα ψάχνεται για τους διαφεύγοντες φόρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΙΚΑΤΖΗΔΕΣ ΤΗ ΣΚΑΠΟΥΛΑΡΟΥΝ.ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ 7 ΣΟΦΩΝ ΕΠΙ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ ΕΠΙ ΣΤΕΦΑΝΗ.ΘΑ ΤΗ ΣΚΑΠΟΥΛΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδωνι τελειωνε βαρεθηκαμε να σε ακουμε οτι θα κανεις το ενα το αλλο καν΄το να τελειωνουμε ...............ΑΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή