ΠΙΣ: Συνάντηση με τον κο Πρωθυπουργό – οδηγία για άμεση έναρξη διαλόγου για τον ΕΟΠΥΥ

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, και ώρα 10.30΄, η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά με το Προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Στη συνάντηση επίσης παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Γιάννης Χρονόπουλος, καθώς επίσης ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας.

Μέσα από την εκτενή συζήτηση (πέραν της 1.30 ώρας) ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος και τα μέλη του Προεδρείου - Αντιπρόεδροι κ. κ. Γιάννης Μπασκόζος και Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, η Ταμίας κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά - καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Γιάννης Χρονόπουλος, έθεσαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην περίθαλψη του ελληνικού λαού: τη Δημόσια Υγεία, τα Νοσοκομεία, τη λειτουργία των μικρών και μεσαίων ιδιωτικών ιατρείων - εργαστηρίων και άλλων Παρόχων Υγείας και τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, μέσα και από την επικείμενη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, με τις πολυήμερες απεργίες των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και την υπολειτουργία των δομών σε κάθε επίπεδο.

«Τονίσαμε επιγραμματικά στον κο Πρωθυπουργό, τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία σε έμψυχο και άψυχο υλικό (τα κενά 6.000 μονίμων ιατρών του ΕΣΥ και πέραν των 20.000 νοσηλευτικού - παραϊατρικού προσωπικού), την υποστελέχωση της νησιωτικής και ακριτικής Ελλάδας, την αδυναμία στελέχωσης διακοσίων μονάδων ΜΕΘ με αποτέλεσμα να χάνονται 2.500 ζωές το χρόνο, τη μεγάλη αναμονή στις θεραπείες των καρκινοπαθών, την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 30% περίπου λόγω της κρίσης, την αποδυνάμωση του προσωπικού ηθικά, οικονομικά και λειτουργικά καθώς και όλα τα υπόλοιπα κύρια ζητήματα των νοσοκομείων δηλώνει» ο κος Βλασταράκος.

Σχετικά με τη Δημόσια Υγεία, αναφέρθηκαν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στον πληθυσμό από ανεπαρκή πρόληψη και εμβολιαστική κάλυψη, ώστε και ξεχασμένα νοσήματα του παρελθόντος να έχουν επανεμφανιστεί. Η αιθαλομίχλη δημιουργεί κινδύνους και ζητήθηκε από τον κ. Πρωθυπουργό να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να προμηθεύονται φθηνό πετρέλαιο οι ανήμποροι, οι ηλικιωμένοι, τα σχολεία και οι ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά με την λειτουργία των μικρών και ιδιωτικών ιατρείων τονίστηκε η ανάγκη επιβίωσής τους τα οποία κλείνουν σωρηδόν, τη δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ-ΠΦΥ μέσα από Εθνική Συλλογική Σύμβαση με τον ΠΙΣ με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.

Tα εργαστήρια με τις απαράδεκτες συνθήκες που τους επιβάλλουν απαγορευτικά (clawback–rebate), oδηγούνται σε λουκέτα (προς δόξαν μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών υγείας).

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ την κρίση που υπάρχει σήμερα, τη σύγκρουση με τους ιατρούς και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, τονίστηκε στον κ. Πρωθυπουργό ότι: η μεταρρύθμιση της Π.Φ.Υ. που τόσα χρόνια είναι ζητούμενο για τους ιατρούς, είναι σε λάθος κατεύθυνση και η διαχείριση της κρίσης που υπάρχει σήμερα είναι λανθασμένη, λόγω των αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων και χειρισμών του Υπουργού Υγείας.

Η επικοινωνιακή τακτική-βουλιμία δημιούργησε κρίση και εντάσεις που όφειλαν να αποφευχθούν. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την συνεργασία των ιατρών και με εξαθλιωμένους τους ασφαλισμένους για να δοξασθούν οι αριθμοί. Απολύσεις με κανέναν τρόπο δεν δέχεται ο ιατρικός κόσμος, καθώς και το κλείσιμο Δημόσιων Δομών Υγείας.

Θα πρέπει να ενισχυθούν οι Δημόσιες Δομές Υγείας, να οργανωθούν Αστικά Κέντρα Υγείας με όλες τις ειδικότητες 24ωρης λειτουργίας με πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση των ιατρών και με ευπρεπή λειτουργία όλων των εργαζομένων.

Για να προκύψουν λύσεις μέσα από συνεργασία των εργαζομένων, χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος, με χρονικό ορίζοντα 3 - 6μηνών, ώστε η μεταρρύθμιση να οδηγηθεί προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατενόησε όλες τις πτυχές της περίθαλψης και ενίσχυσε και ο ίδιος μέσα από την συζήτηση, το θεσμικό παρεμβατικό ρόλο του Π.Ι.Σ. σε όλα τα ζητήματα υγείας.

Οι κατευθύνσεις που έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός εστιάζονται: Να αρχίσει παραγωγικός και ουσιαστικός διάλογος με τον θεσμικό ρόλο του Π.Ι.Σ. κυρίαρχο, με την ευχή και ανάγκη να σταματήσουν οι συγκρούσεις στον τομέα της Υγείας, που τόσο δεινά στοιχίζουν σε όλους μας.

Ο Π.Ι.Σ. σαν θεσμικό όργανο υγείας, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση να στηρίξει τους ιατρούς σε όλα τα επίπεδα, τους ασφαλισμένους, αλλά και μεταρρύθμιση του συστήματος, που θα αντανακλά στο μέλλον της κοινωνίας μας, με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική προστασία


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ TYΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥΣ...ΤΩΡΑ ΤΟΥ Ο ΔΕΝ ΜΑΣΑΩ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΣΤΙΣ ΚΡΥΦΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ...ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΤΕΚΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝ...ΔΕΚΑΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή