Δελτίο Τύπου ΙΣΑ μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Υγείας

Με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά , παρουσία του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Υγείας Α. Μπέζα, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα που είχε διατυπώσει ο Ι.Σ.Α. με την από 28/11/2013 επιστολή που είχε αποστείλει προς το Γραφείο Πρωθυπουργού.
Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. συνομιλώντας με τον Πρωθυπουργό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα μορατόριουμ μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των γιατρών, με σκοπό να ξεπεραστεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί.
Απαιτείται να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συναίνεση, η οποία θα επιτευχθεί με διάλογο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το χώρο της Υγείας κι έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών.
Ο κ. Πατούλης επανέλαβε τις απόψεις του Ι.Σ.Α., όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας όλων για την εξεύρεση μιας οριστικής και δημιουργική λύσης , να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που σε λίγες μέρες θα «αιωρούνται» μέσα στο σημερινό Σύστημα Υγείας, να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Πατούλης δήλωσε:
«Είχα την ευκαιρία στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό, παρουσία του Α. Γεωργιάδη, Υπουργού Υγείας και του Α. Μπέζα, Υφυπουργού Υγείας, να τον ενημερώσω προσωπικά και να του επαναλάβω δια ζώσης τις απόψεις του Ι.Σ.Α. και τις λύσεις που προτείνουμε για να ξεπεραστεί η σημερινή δύσκολη κατάσταση στο χώρο της Υγείας. Οι λύσεις που έχει προτείνει ο Ι.Σ.Α. για τους ιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι τρεις:
1) η μετάβαση τους σε μοντέλο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με βαθμολόγιο
2) η μερική και όχι αποκλειστική τους απασχόληση
3) η διατήρηση των ιατρείων τους ως ελευθεροεπαγγελματίες συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με τις 300 επισκέψεις.
Επίσης ετέθη το θέμα του clawback και του rebate καθώς και το σοβαρό ζήτημα των ληξιπροθέσμων που δεν έχουν ακόμη αποπληρωθεί κυρίως στην Αθήνα για τους εργαστηριακούς αλλά και κλινικούς γιατρούς. «Πιστεύουμε στους γιατρούς της γειτονιάς και όχι μόνο να στηρίζονται τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος τους
O Πρωθυπουργός επιθυμεί στο πλαίσιο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, που θα διασφαλίζει τους ιατρούς – λειτουργούς του συστήματος και την επιθυμία αυτή μετέφερε και στον Υπουργό. Κι εγώ με τη σειρά μου του επιβεβαίωσα ότι και η πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου επιθυμεί να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, αρκεί να διασφαλίζεται αφενός το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αφετέρου, η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των γιατρών και ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νέο σύστημα, αλλά και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να επιλέξουν την εργασιακή τους σχέση.
Ο ΙΣΑ τονίζει ότι μεταρρύθμιση Υγείας χωρίς γιατρούς δε γίνεται.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                    ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

1 σχόλιο:

  1. VIVA PATOYLIS=IKA DOCTOR! Για τον ΠΙΣ ούτε κουβέντα δεν είπε ο ΙΚΑτζής (πρώην) και Μαϊδανός ( εις τον αιώνα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή