Ανακοίνωση ΠΑΣΙΔΙΚ 23 12 2013 για τις προσφυγές

Αθήνα, 23/12/2013

Ανακοίνωση - Ενημέρωση

Σχετικά με το θέμα των προσφυγών ενός εκάστου των μελών μας που αφορά το rebate και το claw back, επιθυμούμε να δώσουμε περισσότερες διευκρινίσεις στα ερωτήματα που έχουμε τον τελευταίο καιρό δεχθεί από αρκετά μέλη μας.

Αρχικά ο κ. Υπουργός Υγείας μας ενημέρωσε ότι τα σημειώματα που είχαν αποσταλεί και αφορούσαν το rebate και το claw back, ήταν μόνο ενημερωτικά και πως όλο το πλαίσιο θα τροποποιούνταν μεταγενέστερα. Ζητήσαμε την τροποποίηση του συστήματος επίμονα έχοντας καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ συνεργάτες του Υπουργού δηλώνουν είτε σύντομη έναρξη των διαδικασιών είτε άγνοια, όπως επίσης και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αντίθετα, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προέβη σε ηλεκτρονική καταγραφή της ημέρας και ώρας που ενημερώθηκε κάθε πάροχος για το σημείωμα περί του ποσού της έκπτωσης (rebate) και της αυτόματης επιστροφής (claw back), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά δικαστικά (ειδάλλως δεν θα υπήρχε λόγος να γίνεται τέτοια καταγραφή). Επιπλέον, διαρρέεται από κύκλους του Yπουργείου ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν κανονικά.

Με αυτά τα δεδομένα ενημερώσαμε τα μέλη μας ότι υπάρχει προθεσμία η οποία εκπνέει σύντομα για να προσφύγουν κατά του rebate, ενώ αντίστοιχα λίγο μετά, λήγει και η προθεσμία προσφυγής για το claw back. Η ενημέρωσή ήταν εξαρχής ξεκάθαρη προκειμένου ο καθένας να κρίνει και να αναλάβει την ατομική του ευθύνη, αφού ατομικές είναι και οι ειδοποιήσεις. Ο Σύνδεσμός μας έχει πράξει ό,τι μπορούσε να πράξει μέχρι τώρα έχοντας προσφύγει στο ΣτΕ τόσο κατά του claw back (υπόθεση που συζητήθηκε την Τρίτη 17/12/2013) όσο και κατά του rebate. Ο Σύνδεσμός μας δεν είναι υπεύθυνος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ανασφάλεια που κυριαρχεί στα μέλη μας. Υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τα οποία συντηρούν την θολή ατμόσφαιρα, χωρίς να προχωρούν σε ξεκάθαρες θέσεις παρά τις διαβεβαιώσεις που μας έχει δώσει ο Υπουργός.

Η απόφαση για το εάν θα προσφύγει κανείς κατά των ειδοποιητηρίων που έχει λάβει είναι ατομική. Με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της προσφυγής. Μπορεί να απαιτηθεί και νέα προσφυγή, μπορεί να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, μπορεί να ανασταλούν τα μέτρα, μπορεί και η προσφυγή που θα κατατεθεί να είναι το μοναδικό ένδικο βοήθημα … Το δεδομένο σήμερα είναι ότι στις 30.12.2013 εκπνέει η προθεσμία προσφυγής κατά του rebate και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία λύση του θέματος ή έστω διαδικασίες επίλυσης του.

Το αποτέλεσμα των προσφυγών δεν μπορεί να προδικαστεί όπως προαναφέραμε και ουδείς μπορεί να γνωρίζει μια δικαστική απόφαση, όσο και εάν τα μέτρα είναι πρόδηλα αντισυνταγματικά. Πάντως όπως ενημερώσαμε, η πρόθεση των νομικών μας είναι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, τόσο επικαλούμενοι τα Συνταγματικά προβλήματα των Υπουργικών αποφάσεων, όσο και κατά προβλημάτων των ειδοποιητηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει κάλυψη εφόσον η απόφαση του ΣτΕ είναι υπέρ της συνταγματικότητας.

Η προσφυγή ασκείται κατά της ατομικής ειδοποίησης. Δεν σκοπεύουμε στην αλλαγή του νόμου. Επίσης η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της πράξεως. Τυχόν κατάθεση αίτησης αναστολής σε αυτό το στάδιο θα ήταν πρώιμη και θα είχε έξοδα τα οποία προσπαθούμε να μειώσουμε στο ελάχιστο. Η συζήτηση της προσφυγής εκτιμάται ότι θα γίνει μετά από τουλάχιστον 18 μήνες.

Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δυσμενές κλίμα στο οποίο κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Κράτος. Φοβούμαστε πως τα μέλη μας μπορεί να βρεθούν ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων έχοντας απολέσει την προθεσμία κατάθεσης προσφυγών και γι’ αυτό το λόγο ενημερώνουμε για την υφιστάμενη κατάσταση.

Η απόφαση για το εάν κάποιος θα προσφύγει είναι ατομική. Κάθε μέλος οφείλει να ζυγίσει το ρίσκο και να κρίνει. Ούτε ο Σύνδεσμος, αλλά ούτε και οι νομικοί μας σύμβουλοι μπορούν (ούτε επιθυμούν) να λάβουν αυτή την απόφαση για τα μέλη μας. Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική μας, του καθενός εξ ημών ξεχωριστά και όσοι αποφασίσουν να προσφύγουν πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα διότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.

Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και πολλές ευχές για το νέο έτος.


Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Βουγιούκας  Ιωάννης Καραμηνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου