Σε ισχύ το μέτρο των αποδείξεων και το 2014

Βουργάνα Μαρία

Το «κυνήγι» των αποδείξεων θα πρέπει να συνεχίσουν και το 2014 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αφού το μέτρο της συλλογής αποδείξεων θα ισχύσει και τη νέα χρονιά.

Ωστόσο οι αποδείξεις που θα χρειαστεί να μαζέψουν το 2014 θα είναι λιγότερες καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μειώσει από το 25% στο 10% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να καλύπτουν με την αξία των αποδείξεων που συγκεντρώνουν.

Έτσι το σύστημα για τη συλλογή αποδείξεων διατηρείται το 2014, όπως δήλωσε χθες επισήμως ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Αυτό σημαίνει ότι και τον επόμενο χρόνο, περισσότεροι από 3,5 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν υποχρέωση να μαζέψουν αποδείξεις, όχι για να γλιτώσουν φόρο αλλά για να μην πληρώσουν περισσότερα αφού αν λείπουν αποδείξεις, επιβάλλεται ποινή φόρου 22% επί της διαφοράς.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014:

1. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους (αντί 25% που προβλέπεται με το ισχύον σήμερα σύστημα) και μέχρι το ποσό των 10.500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με την αξία των αποδείξεων, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.

2. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 105.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, που ισοδυναμεί με το 10% των 105.000 ευρώ (αντί 10.500 ευρώ ή 25% των 42.000 ευρώ που προβλέπει το ισχύον σήμερα σύστημα). Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του ποσού των 10.500 ευρώ, το ακάλυπτο τμήμα θα φορολογείται με 22%.

3. Όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι, που δεν έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι εισοδηματίες, δεν θα είναι ούτε το 2014 υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με κάποιο ποσοστό επί του εισοδήματός τους.

6 σχόλια:

 1. Εσεις κε Τσερκη εχετε ακουσει κατι για ταμειακες μηχανες απο 1/1/14?Εχετε βαλει κατι τετοιο ή θα συνεχισετε να εκδιδετε αθεωρητες αποδειξεις για τις επισκεψεις στο ιατρειο?Ξερει κατι καποιος αλλος συναδελφος για το πως θα λειτουργουν τα ιατρεια στο ζητημα των αποδειξεων απο 1/1/14?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μαλλον θα μπουν ταμειακες μηχανες αλλα οχι αμεσα θα δωθει παραταση προς το παρων συνεχιζουμε ετσι μεχρι νεωτερας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ή ταμειακές μηχανές ή λογισμικό μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή !
  Θα ενημερωθούμε προσεχώς ! Άμεσα δεν αλλάζει κάτι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ψωρίς παρεξήγηση, αλλά αυτή την σιγουριά, ότι "άμεσα δεν αλλάζει κάτι", από που την έχετε; Ρωτάω σαν γιατρός, που με ενδιαφέρει να είμαι φορολογικά σωστός. Αφού ο νόμος λέει για ταμιεακές από 1-1-14 και δεν βρήκα καμμία νεώτερη ενημέρωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. http://drtsili.blogspot.gr/2013/12/blog-post_213.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή