Ελεύθερη η πρόσβαση στον Υγειονομικό Χάρτη

Όλοι οι γιατροί και οι υγειονομικοί της χώρας μπορούν να έχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση στον ηλεκτρονικό Υγειονομικό Χάρτη καθώς η είσοδος στην ηλεκτρονική σελίδα του προγράμματος του υπουργείου Υγείας, δεν απαιτεί τη χρήση κωδικών, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Τι είναι ο Υγειονομικός Χάρτης

Το υπουργείο Υγείας, μέσω του Υγειονομικού Χάρτη, επιχειρεί  να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα του επιπέδου υγείας του Ελληνικού πληθυσμού και των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας
Ο Υγειονομικός χάρτης  αποτυπώνει τις ανάγκες των υγειονομικών υπηρεσιών σε προσωπικό, υπηρεσίες και προγράμματα

Συλλογή στοιχείων

O Υγειονομικός Χάρτης αποτελεί ένα Μηχανισμό διαρκούς συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων, αναφορικά με το επίπεδο υγείας, τη νοσηρότητα και τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, τη μέτρηση των αναγκών σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού
Οι βασικές ενότητες πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο έργο «Υγειονομικός Χάρτης» είναι οι ακόλουθες:
•    Δημογραφικά στοιχεία: Φύλο, οικογενειακή κατάσταση, εισόδημα, οικογενειακές δαπάνες, επάγγελμα, τομέας απασχόλησης, ασφάλιση, ηλικία, εκπαίδευση, εθνικότητα, κλπ.
•    Επιδημιολογικά στοιχεία: Θνησιμότητα, νοσηρότητα, προσδόκιμο επιβίωσης, τρόπος ζωής και συμπεριφοράς όπως: κάπνισμα, χρήση τοξικών ουσιών, σεξουαλική συμπεριφορά, διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα κτλ.
•    Στοιχεία για τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, της οργανωτικής διάρθρωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων τους.
•    Χρήση υπηρεσιών: υπηρεσίες ανά είδος επιλεγμένων περιστατικών, φορέα παροχής, έκβαση, όγκο παραγόμενων υπηρεσιών και κόστος αυτών, αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και καταλληλότητα σε σχέση με τις προσδιορισμένες ανάγκες, κλπ.
Πληροφοριακά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών και γενικότερα των χρηστών του συστήματος και των εμπλεκόμενων σε αυτό, όπως η διαθεσιμότητα κλινών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου