Πάνω από 20 εκατ. το χρόνο σε ενοίκια από τον καταχρεωμένο ΕΟΠΥΥ

assets_LARGE_t_942_43415313_type12128
Μισθωμένα το 75% των κτιρίων – Υπάρχει κτίριο στη Γλυφάδα με ενοίκιο 19,26 ευρώ ανά τμ όταν σε κοντινή απόσταση άλλο κτίριο στοιχίζει 15,26 ευρώ ανά τμ. Στην Νέα Ερυθραία το μίσθωμα ανέρχεται σε 16,12 ευρώ ανά τμ, και στην Λίμνη Ευβοίας

Την επόμενη ημέρα του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζουν οι αρμόδιοι του Οργανισμού και του υπουργείου Υγείας. Η πρώτη χαρτογράφηση που ολοκληρώθηκε αφορά στις κτιριακές υποδομές, ενώ η επόμενη φάση αφορά στην καταγραφή του προσωπικού.

Σύμφωνα με τον χάρτη των κτιριακών υποδομών που έχουν στη διάθεσή τους οι επικεφαλής, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει συνολικά 398 ακίνητα στη χώρα, τα οποία αντιστοιχούν σε 150 υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι το ΕΣΥ διαθέτει άλλα 207 Κέντρα Υγείας, 80 πολυδύναμα περιφερειακά κέντρα, 1.460 αγροτικά ιατρεία, 38 ειδικά περιφερειακά ιατρεία (π.χ. ψυχιατρικές δομές) που θεωρητικά στοχεύουν να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών για συνταγογράφηση, κλινική εξέταση και γενικώς εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Ωστόσο, οι δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης κοστίζουν ακριβά. Το υπουργείο Υγείας δαπανά περίπου 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο για μισθώματα των πρώην πολυϊατρείων του ΙΚΑ. Από τα 398 ακίνητα, τα 298 είναι μισθωμένα και… υπερτιμημένα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής έκθεσης πρόκειται για κτίρια ακατάλληλα, παλαιά και κακοσυντηρημένα. Σχεδόν ένα στα 3 τρία κτίρια βρίσκεται στην Αττική και από το σύνολο των μισθωμένων, σε ποσοστό 80% έχει λήξει το συμβόλαιο. Η μίσθωση συνεχίζεται με παρατάσεις, χωρίς διαγωνισμούς.

Μισθώματα -και δαπάνες- απίστευτων αποκλίσεων

Η σύγκριση των ενοικίων που δίνονται για τις δομές αυτές του ΕΟΠΥΥ δίνει εντυπωσιακά στοιχεία: πχ στην Καρδίτσα παρατηρείται η μεγαλύτερη απόκλιση μισθωμάτων για κτίρια καθώς καταβάλλεται για ένα κτίριο το ποσό των 13,77 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τμ) και για άλλο σε κοντινή απόσταση 2,94 το τμ.

Τα πιο ακριβά μισθώματα προκύπτουν στην Αττική, στα κτίρια της Γλυφάδας και της Νέας Ερυθραίας, ενώ στην περιφέρεια το ακριβότερο ενοίκιο καταβάλλεται στην Λίμνη Ευβοίας. Ειδικότερα, υπάρχει κτίριο στη Γλυφάδα με ενοίκιο 19,26 ευρώ ανά τμ όταν σε κοντινή απόσταση άλλο κτίριο στοιχίζει 15,26 ευρώ ανά τμ. Στην Νέα Ερυθραία το μίσθωμα ανέρχεται σε 16,12 ευρώ ανά τμ, και στην Λίμνη Ευβοίας 14,48 ευρώ (πρόκειται για κτίριο 85 τ.μ.).

Από την συγκριτική επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν ατάκτως εριμμένες μονάδες υγείας στους διάφορους δήμους, κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια και όχι με κριτήρια κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων. Για παράδειγμα στο Χαλάνδρι υπάρχουν δύο κτίρια του ΙΚΑ: το ένα βρίσκεται στην μία άκρη της περιοχής και το άλλο στην άλλη και μάλιστα 150 μ. από το πρώην κατάστημα ΙΚΑ Χολαργού.

Οι στόχοι του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Οργανισμού, ο επανασχεδιασμός του κτιριακού χάρτη του ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση έως και 30% στη δαπάνη για τα μισθώματα. Συμπληρωματικά οι σχετικές εισηγήσεις προβλέπουν ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κτίρια Ταμείων που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ τα οποία δεν έχουν ακόμα παραχωρηθεί προς χρήση (ΔΕΗ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κτιρίου του Οίκου του Ναύτη στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης όπως και άλλου κτιρίου της ΔΕΗ στην Αττική που δεν έχουν δοθεί προς χρήση στον Οργανισμό.

Επίσης, προτείνεται να αξιοποιηθούν κρατικά κτίρια που εκκενώνονται όπως το παλαιό νοσοκομείο Αγρινίου ή νοσοκομεία της Αθήνας όπου έγινε η κινητικότητα. Τέλος, προβλέπεται η συστέγαση μονάδων όπου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει ιδιόκτητα και μισθωμένα κτίρια.

Πηγή: Πρώτο θέμα

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΥΧΑΙΑ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΟΡΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ...ΠΧ.. ΤΟ ΙΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ [ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΡΧΗ-ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΝΔ]ΚΤΛΠ-ΚΤΛΠ.ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ?ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ....ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΝΕ,ΧΑΖΟΙ ΕΙΝΑΙ?ΕΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ?ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΚΕΣ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ.Η ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΕΣ...ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ....ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ....................ΑΕΙ,,,,,ΧΑΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή