Φωτογραφίες Σοκ από το Θεραπευτήριο Λέρου - Σοβαρές καταγγελίες από εργαζόμενους


ΕΛΛΑΔΑ - Ψυχική Υγεία 2013: Πριν από δύο μέρες, οκτώ εργαζόμενοι του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, κατέθεσαν έγγραφο με αρ.πρωτ.5868//22-5-2013 προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ασθενής σε δομή «προκάτ», με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, ο οποίος είναι χρόνια κλινήρης με κατακλίσεις αριστερού και δεξιού ισχίου [ΦΩΤΟ], ενώ προ διμήνου ανιχνεύθηκε βακτήριο με την ονομασία «ψευδομονάδα αερόβια», για το οποίο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν δόθηκε κανένα σχήμα φαρμακευτικής αγωγής.
Επίσης όπως θα διαβάσετε στο έγγραφο που ακολουθεί, η νοσηλευτική φροντίδα των κατακλίσεων του ασθενούς [ΦΩΤΟ], είχε και έχει ανατεθεί σε εργαζομένους με ειδικότητες αλλότριες προς τα νοσηλευτικά καθήκοντα (Δ.Ε. φύλακες ασθενών, Υ.Ε. βοηθοί θαλάμου, επιμελητές ασθενών και καθαριστές) και μάλιστα σε χώρο μη κατάλληλο για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού.
Το LEROSNEWS, μετά την λήψη της καταγγελίας, επικοινώνησε Τ/Φ με τον διοικητή του Νοσοκομείου Λέρου κ. Δημήτρη Καρανικόλα, (ο οποίος ήταν εκτός Λέρου για υπηρεσιακούς λόγους), δηλώνοντας ότι είναι ενήμερος για το συγκεκριμένο περιστατικό και ότι σύμφωνα με όσα του έχει αναφέρει το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη ζωή του ασθενούς καθώς και για την υγεία του προσωπικού.
Μετά τη λήψη της καταγγελίας των 8 εργαζομένων, το Κρατικό Θερ. Λέρου με σχετικό έγγραφό που ακολουθεί, ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι "πραγματοποιήθηκαν όλες οι δέουσες ενέργειες στον ασθενή και προγραμματίστηκε διακομιδή σε Νοσοκομείο της Αθήνας..."

Αναλυτικότερα, το έγγραφο των εργαζομένων αναφέρει τα εξής:

«Στην δομή προκάτ «ΙΡΙΣ» στην οποία υπηρετούμε προσφέρουμε της υπηρεσίες σε δώδεκα (12) ψυχικά ασθενείς. Ένας εκ των ασθενών μας είναι χρόνια κλινήρης, με κατακλίσεις αριστερού και δεξιού ισχίου. Προ διμήνου κατόπιν χειρουργικής επέμβασης και νοσηλείας του ανωτέρω ασθενούς στην χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου ανιχνεύτηκε ψευδομονάδα αερόβια (δεν δόθηκε κανένα σχήμα φαρμακευτικής αγωγής για την καταπολέμηση της λοίμωξης).
Η νοσηλευτική φροντίδα των κατακλίσεων του ασθενούς είχε και έχει ανατεθεί σε εργαζομένους με ειδικότητες αλλότριες προς τα νοσηλευτικά καθήκοντα (Δ.Ε. φύλακες ασθενών, Υ.Ε. βοηθοί θαλάμου, επιμελητές ασθενών και καθαριστές) και μάλιστα στον χώρο της Δομής.
Εκ των ανωτέρω και με δεδομένη την ευαισθησία μας προς τους ψυχικά ασθενείς μας και επειδή πάνω από την υπαλληλική σχέση πάντα πιστεύουμε ότι προσφέρουμε λειτούργημα, σε μια πολύ ευαίσθητη ομάδα συνανθρώπων μας, στηριζόμενοι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, θα παρακαλέσουμε να φροντίσετε για τα κατωτέρω:
α) Να γίνουν, από μέρους σας, οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς μας.
β) Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των υπολοίπων ασθενών.
γ) Η προστασία των εργαζομένων της Δομής καθώς και η προστασία των επαγγελματικών καθηκόντων και δικαιωμάτων τους, που απορρέουν από τις ειδικότητες τις οποίες κατέχουν. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να επιτελούμε καθήκοντα Νοσηλευτικά (Τ.Ε.) και Ιατρικά, τα οποία δυνατόν να ενέχουν κινδύνους για την υγεία των ασθενών μας αλλά και εμάς των ιδίων».  

Για το θέμα, ο εκτελών χρέη διοικητή κος Νικήτας Ταχλιαμπούρης, απέστειλε έγγραφο με αρ.πρωτ.5930//23-5-13 προς τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης δομής, αναφέροντας τα παρακάτω:

«Σε απάντηση της υπαρ.5868/22-5-13 αναφοράς σας, σας ενημερώνουμε ότι έγιναν από μέρους μας όλες οι δέουσες ενέργειες στον ασθενή μας, και προγραμματίστηκε διακομιδή σε Νοσοκομείο της Αθήνας για περαιτέρω αντιμετώπιση.
Πληροφοριακά σας αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για μετάδοση του μικροβίου, εφόσον ακολουθείται η σωστή περιποίηση των τραυμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν.
Εστάλει έγγραφο στο Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο με την παράκληση της αποστολής εντύπων – οδηγιών του μικροβίου γι ενημέρωση του προσωπικού.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία».

ψευδομοναδα
ψευδομοναδα
ψευδομοναδα
ψευδομοναδα
ψευδομοναδα
ψευδομοναδα
ψευδομοναδα
ΠΗΓΗ: lerosnews.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχει καμιά έλλειψη στη Δημόσια ψυχική υγεία.Όλα λειτουργούν ρολόι.Ακολουθούμε την πολιτική των ΗΠΑ που επαναφέρει την ιδρυματοποίηση σε βαριά ψυχικά πάσχοντες.Ακόμα και η προηγμένη αυτή χώρα,καταλαβαίνει την αδυναμία συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή μερίδας ασθενών.Ήδη υπάρχει σχέδιο για ύπαρξη σε κάθε πολιτεία μόνο μιας πανεπιστημιακής ψυχιατρικής κλινικής.Έτσι θα γίνει και στη Ελλάδα.Θα κλείσουν και οι ψυχιατρικές δομές στα δημόσια νοσοκομεία.Παράδειγμα η Αγία Όλγα υπολειτουργεί με 100 άτομα ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία.Από το ιατρικό δυναμικό ο διευθυντής πρόσφατα νόσησε και του ευχόμαστε περαστικά, δεν υπάρχουν επιμελητές και ο επικουρικός ιατρός που προσλήφθηκε και είναι στον παρακάτω πίνακα,πολύ αξιόλογος αλλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή