Λυκουρέντζος “Οι άξονες για ένα βιώσιμο και αξιόπιστο ΕΣΥ”

"Η δυσμενής δημοσιονομική συγκυρία είναι απότοκος της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της ανορθολογικής ανάπτυξης του κρατισμού στη χώρα μας. Οι συνέπειες στον τομέα της Υγείας είναι ορατές, τόσο με τον περιορισμό των διαθέσιμων πόρων όσο και με την αδυναμία άμεσης αναπλήρωσης του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο εξέρχεται από το ΕΣΥ, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι παύσαμε να δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην εξασφάλιση και περαιτέρω διευκόλυνση της άνετης πρόσβασης του πολίτη σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες περίθαλψης. Αντιθέτως αυτός παραμένει ο γνώμονας της προσπάθειάς μας, διότι γνωρίζουμε, αναγνωρίζουμε και δεν παραγνωρίζουμε ότι πίσω από κάθε αριθμό και ενέργειά μας, υπάρχει ένας ασθενής ο οποίος βρίσκεται σε ανάγκη και του οποίου τον πόνο οφείλουμε να ανακουφίσουμε.
Καλούμαστε λοιπόν να εργαστούμε σκληρά, να επιδείξουμε θάρρος και αποφασιστικότητα για να επιτύχουμε τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής 2013-2016 αλλά και να υλοποιήσουμε δράσεις με τις οποίες θα ενισχύσουμε και θα αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Στην προσπάθειά μας, ενδεικτικά, μεταρρυθμίζουμε όλους τους οργανισμούς και αναδιαμορφώνουμε τις δομές του Υπουργείου Υγείας. Έχει μάλιστα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου συνένωσης νοσοκομειακών κλινικών και τμημάτων, όπου επιτυγχάνουμε να εργάζεται το επιστημονικό προσωπικό υπό καλύτερες συνθήκες και οι ασθενείς να φιλοξενούνται σε περισσότερο φιλικούς και αξιοπρεπείς χώρους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο ογκολογικό νοσοκομείο ‘Άγιοι Ανάργυροι’, στο ‘Αττικό’ και στο ‘Σισμανόγλειο’.

Παράλληλα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενισχύοντας –στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας- το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αλλά και ενοποιώντας τμήματα και κλινικές. Προς αυτή μάλιστα την κατεύθυνση εντός των ημερών ανακοινώνονται νέες προσλήψεις μονίμων και επικουρικών ιατρών κυρίως για τη νησιωτική Ελλάδα και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Περιορίζουμε τη δημόσια σπατάλη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, επιτυγχάνουμε συνεχείς εκπτώσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων και επεκτείνουμε την χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Δίνουμε έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας και στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη θεμελίωση και προώθηση του Τουρισμού Υγείας. Αυξάνουμε την απορροφητικότητα του Υπουργείου Υγείας στο ΕΣΠΑ, με έμφαση σε κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης για 200.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας το οποίο σύντομα ξεκινά.

Με λίγα λόγια προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε επιτέλους τον χώρο της Υγείας και να αποτρέψουμε την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, των κόπων των συμπολιτών μας. Να καταφέρουμε –υπό δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες- να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο, σταθερό και αξιόπιστο Σύστημα Υγείας. Και αυτός ο δύσκολος αγώνας δεν είναι ευθύνη μόνο των πολιτικών και της Κυβέρνησης. Είναι ευθύνη κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Είναι ευθύνη όλων μας.

Γιατί πέρα από κομματικές πεποιθήσεις ή εντάξεις, πέρα από πολιτικούς συσχετισμούς και ισορροπίες, το πρόβλημα είναι εδώ και είναι του Ελληνικού Λαού. Οφείλουμε λοιπόν όλοι μαζί να αγωνιστούμε, χωρίς ακρότητες και άγονους ανταγωνισμούς του παρελθόντος, για το συλλογικό συμφέρον.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν διαθέτουμε μαγικές συνταγές επίλυσης των προβλημάτων, αλλά με πίστη, σκληρή εργασία, υπευθυνότητα, διαφάνεια και συγκροτημένο σχέδιο μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί η σημερινή δύσκολη κατάσταση απαιτεί πολιτική και όχι μικροπολιτική. Απαιτεί μέτρα και όχι ημίμετρα. Χρειάζονται έργα και όχι λόγια.

Πιστεύω στις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό στον τομέα της Υγεaίας και αισιοδοξώ ότι με σκληρή δουλειά, στο τέλος της εφαρμογής του προγράμματος, η Ελλάδα θα διαθέτει Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα αναδεικνύει τη χώρα μας ως διεθνώς καταξιωμένη χώρα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας.

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου