Τι ισχύει τελικά για τις πραζόλες

Αρχές Απριλίου κοινοποιήθηκε η πρώτη απόφαση για την συνταγογράφηση της φαρμακευτικής ουσίας πραζόλης αποκλειστικά και μόνο από τους γαστρεντερολόγους. Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να δεσμευθούν προφορικά ότι θα ξαναδούν το θέμα και θα υπάρξουν αλλαγές. 

Είμαστε ήδη στα τέλη Απριλίου και το ζήτημα με τις πραζόλες δεν έχει διευθετηθεί με αποτέλεσμα κάποιοι γιατροί ( μη γαστρεντερολόγοι) να συνταγογραφούν ακόμη πραζόλες και κάποιοι όχι. Το ίδιο δίλλημα αντιμετωπίζουν και οι φαρμακοποιοί καθώς δεν ξέρουν αν πρέπει να εκτελούν τις συνταγές που προέρχονται μόνο από γαστρεντερολόγο ή και από γενικούς γιατρούς ή άλλες ειδικότητες. Αξίζει να σημειώσουμε δε ότι οι συμβεβλημένοι γαστρεντερολόγοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι πολύ λίγοι.

Νεώτερο έγγραφο σχετικά με το θέμα εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ την Τετάρτη 24 Απριλίου και αφορούσε «τους περιορισμούς στην συνταγογράφηση σκευασμάτων του θετικού καταλόγου συνταγογραφουμένων φαρμάκων». Με το έγγραφό του αυτό ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει όλο τον ιατροφαρμακευτικό κόσμο, ότι ο περιορισμός των διαφόρων ομεπραζολών υφίσταται και συγκεκριμένα τα εν λόγω σκευάσματα «αποζημιώνονται μόνο για την θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνταγογραφούνται πλέον δηλαδή μόνο από γαστρεντερολόγους.»

Έπειτα από αυτή την ανακοίνωση ο ΦΣΑ απέστειλε σχετική ερώτηση στους αρμόδιους φορείς ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατόπιν προφορικής επικοινωνίας που είχε με τους υπεύθυνους ενημέρωσε με δική του ανακοίνωση ότι συνεχίζεται η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής ουσίας ομεπραζόλης από όλους τους κλινικούς ιατρούς, σύμφωνα με τις θεραπευτικές ενδείξεις. Επισημαίνει επίσης ότι θα γίνει σχετική ανακοίνωση αναθεώρησης της προηγούμενης απόφασης εντός των προσεχών ημερών, στο γενικότερο πλαίσιο διορθώσεων της θετικής λίστας φαρμάκων.

Μέχρι στιγμής βέβαια καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει βγει και το ζήτημα παραμένει γρίφος για φαρμακοποιούς, γιατρούς και ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου