Ακριβότερα από Τρίτη εκατοντάδες φάρμακα

Της Ελένης Πετροπούλου 
Μεγαλύτερη επιβάρυνση στην αγορά φαρμάκων, «κρύβει» για τους ασφαλισμένους ο νέος τρόπος αποζημίωσης των σκευασμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία, που τίθεται σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες, ίσως και τη Τρίτη. Σε πρώτη φάση, οι ασφαλισμένοι εκτός από το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής τους θα επιβαρύνονται και με το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής του φαρμάκου και της ασφαλιστικής τιμής που πλέον αποκτούν τα φάρμακα προκειμένου να αποζημιωθούν. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ. Σταδιακά όμως το σύνολο της διαφοράς της τιμής θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ασφαλισμένο.


Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς παρουσίασε τη νέα «θετική» λίστα φαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει όλα τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε, η νέα λίστα αφορά στα φάρμακα καθώς και στις ασφαλιστικές τιμές τους.
Πλέον, καθιερώνεται ασφαλιστική τιμή ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων, δηλαδή κοινή τιμή για όλα τα φάρμακα που αφορούν στην ίδια πάθηση. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα έκπτωσης προκειμένου ένα φάρμακο να ενταχθεί στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.



Αξιολόγηση 
Την ασφαλιστική τιμή καθορίζει Επιστημονική Επιτροπή η οποία αξιολόγησε όλα τα φάρμακα σε σχέση με το κόστος της λιανικής τους τιμής και το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα. Ειδικότερα, η ασφαλιστική τιμή έχει διαμορφωθεί με βάση το ημερήσιο κόστους θεραπείας και αφορά το σύνολο των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτός μένουν μόλις 180 δραστικές ουσίες (από τις οποίες οι 120 αφορούν αντιβιοτικά, ογκολογικά φάρμακα και οι 60 όλες τις κατηγορίες) για τα οποία η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή έκρινε ότι είναι αναντικατάστατα. Για τα συγκεκριμένα φάρμακα η ασφαλιστική τιμή ταυτίζεται με την λιανική τιμή, ώστε να μην επιβαρύνεται ο ασθενής.
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί νέας οικονομικής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, ο κ. Σαλμάς κάλεσε τους ασθενείς να ζητούν από το γιατρό τους να τους συνταγογραφεί φάρμακο που δεν τους επιβαρύνει πρόσθετα και τους γιατρούς αντίστοιχα να κάνουν το ίδιο.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι άμεσα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, που θα υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν μόνο τα σκευάσματα που η ασφαλιστική τους τιμή δεν ξεπερνά την λιανική τιμή τους.

ΠΗΓΗ: HMEΡΗΣΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου