Έλλειψη πολιτικής, χαμένες ευκαιρίες


Της Νεκταρίας Καρακώστα
Τα γενόσημα καλύπτουν μόλις το 15% της αγοράς φαρμάκων στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το 70%. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η ελληνική αγορά γενοσήμων φαρμάκων θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αν υπήρχε ξεκάθαρο πλαίσιο κινήτρων για την χρήση τους, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο του πρώτου Generics Conference, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός όμως ότι η Πολιτεία ευαγγελίζεται στις δηλώσεις της την αξία που θα έχουν τα γενόσημα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης (ποιος δεν θυμάται τους πανηγυρισμούς του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που θα εξοικονομούσαν δισεκατομμύρια για το ελληνικό δημόσιο;) εδώ και 28 μήνες δεν έχει τιμολογηθεί ούτε ένα νέο γενόσημο και ούτε ένα καινοτόμο φάρμακο!

Θυμίζουμε ότι στον περίφημο ηλεκτρονικό διαγωνισμό του Α. Λοβέρδου, είχαν δοθεί εκπτώσεις της τάξης του 95% σε αρκετά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης. Ακολούθησαν άλλοι δύο παρεμφερείς διαγωνισμοί της ΕΠΥ.
Όμως κανένα φάρμακο δεν προμηθεύτηκαν τα νοσοκομεία, σε συνέχεια αυτών των διαγωνισμών!

Με βάση τα στοιχεία της επιτροπής προμηθειών υγείας (ΕΠΥ), από τους 3 διαγωνισμούς κανένας δεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και ενστάσεων. Εξαίρεση αποτελεί ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός που έγινε σε 3 νοσοκομεία. Και πάλι όμως, τα φάρμακα δεν έφτασαν ποτέ στα νοσοκομεία, καθώς η προμηθεύτρια εταιρεία, απεδείχθη ότι δε διέθετε τον απαραίτητο αριθμό φαρμάκων για να τα εφοδιάσει. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μελέτης της προϊσταμένης του Οικονομικού Τμήματος του νοσοκομείου «Ελπίς», Γωγώς Οικονομοπούλου, ούτε ένα νοσοκομείο δεν έχει πετύχει τον μνημονιακό στόχο το 50% της κατανάλωσης φαρμάκων να αφορά φθηνά γενόσημα σκευάσματα, ενώ η πολιτική γενοσήμων παραμένει αποσπασματική. Σύμφωνα με τη μελέτη του νοσοκομείου Ελπίς, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία δεν ξεπέρασαν το 20% και τα δημόσια νοσοκομεία μετά βίας άγγιξαν το 30% της κατανάλωσης σε γενόσημα.

Στη λίστα με τα πιο σπάταλα νοσοκομεία συμπεριλαμβάνονται ιδρύματα-πυλώνες όπως, για παράδειγμα, ο Ευαγγελισμός, το Λαϊκό, το Αττικόν, το Παίδων Αγία Σοφία, η Σωτηρία, αλλά και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το ΑΧΕΠΑ.

Tι φταίει;
O πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Generics Conference, στάθηκε στο γεγονός ότι ενώ στα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται ευρέως τα γενόσημα, δεν συμβαίνει το ίδιο στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να μην διευρύνεται το μερίδιο τους στην αγορά.
Ο κ. Νίκος Μπουφίδης, Ταμίας ΠΕΦ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ομίλου Bennett, υπογράμμισε ότι ενώ τα φάρμακα έχουν υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις, το θέμα της δραστικής ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά, γιατί δεν δίνονται επαρκή κίνητρα στους γιατρούς για να συνταγογραφούν βάσει αυτής. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου οι γιατροί παίρνουν ως μπόνους δύο μισθούς ετησίως αν το 50% των φαρμάκων που συνταγογραφούν είναι γενόσημα.

Ισχυρό όπλο
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής, μιλώντας στο συνέδριο για τα γενόσημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα ελληνικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα μπορούν να καθιερωθούν σε ένα ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση ασθενειών, συγκρατώντας παράλληλα το κόστος θεραπείας σε χαμηλά ελεγχόμενα επίπεδα».
Ο κ. Φρουζής επεσήμανε ότι η ανάπτυξη των γενοσήμων αποτελεί για τα κράτη βασικό στοιχείο στη χάραξη στρατηγικής υγείας, καθώς με την εξοικονόμηση που προάγουν, συμβάλλουν καίρια στην απελευθέρωση πόρων για επενδύσεις σε νέες καινοτόμες θεραπείες προς όφελος της μακροζωίας. «Τα γενόσημα φάρμακα σε συνδυασμό με τα πρωτότυπα» είπε, «αποτελούν δύο απόλυτα συμπληρωματικές κατηγορίες. Τα μεν γενόσημα μειώνουν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τις δαπάνες για φάρμακα, ενώ τα πρωτότυπα και τα νέα σκευάσματα μειώνουν δραστικά τις συνολικότερες δαπάνες υγείας όπως τις νοσοκομειακές, που έχουν και πολλαπλή επιβάρυνση στα Συστήματα Υγείας».
Παρόλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει στη λογική της μείωσης των τιμών, της μη πληρωμής, του κουρέματος, των rebates και του clawback.
«Η ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής που κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες με άλλες ιδιαιτερότητες, χωρίς συγκεκριμένη χρονική αλληλουχία, δεν αρκεί για να συνθέσει ένα βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής και πολύ περισσότερο πολιτικής γενοσήμων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Libytec Φαρμακευτική Α.Ε., κ. Θεόδωρος Κωλέτης.
Tι κι αν η McKinsey έχει επισημάνει εδώ και μήνες ότι η παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων αναδεικνύεται μεταξύ των «οκτώ αναδυόμενων αστέρων», που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας; Η επίσημη πολιτεία δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για φοροεισπρακτικά μέτρα.

«Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αναπτυξιακών κινήτρων για την εγχώρια παραγωγή. Είναι παράλογο η χώρα να εμφανίζει αφενός αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών στα φάρμακα που φθάνει τα 3 δις ετησίως και την ίδια στιγμή οι τρέχουσες πολιτικές για το φάρμακο να στραγγαλίζουν τον εγχώριο παραγωγικό ιστό. Θεωρώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», τόνισε ο κ. Κωλέτης.

Τις αναπτυξιακές προοπτικές της εγχώριας φαρμακκοβιομηχανίας ανέπτυξε η κυρία Sarah Rickwood  από την IMS Europe Thought Leadership Team, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο χώρος αυτός εμφανίζει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης μέχρι το 2020 και ιδιαίτερα όσον αφορά στις αναδυόμενες οικονομίες. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν προσεχτικά βήματα σε επίπεδο τεχνολογίας και θεραπειών, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να εξετάσουν και το ζήτημα της πατέντας των ίδιων των γενοσήμων (…) Η πολιτεία πρέπει από την πλευρά της να διαχειριστεί με λεπτότητα το ζήτημα των τιμών και αφενός να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των γενοσήμων, αφετέρου να διατηρήσει ένα τμήμα της αγοράς για τα καινοτόμα προϊόντα. Η ανάπτυξη στον τομέα αυτό θα έρθει κυρίως από εξειδικευμένους τομείς και λιγότερο από την πρωτοβάθμια περίθαλψη».
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία συνιστά έναν από τους τομείς της οικονομίας στους οποίους εντοπίζονται στρατηγικά πλεονεκτήματα, είτε με την έννοια των ώριμων δυνατοτήτων είτε με την έννοια της ευνοϊκής συγκυρίας και των εν δυνάμει αναπτυξιακών προοπτικών.
 Στη μελέτη του IOBE, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται στα 2,8 δισ. ευρώ. Με βάση δε τους εκτιμώμενους πολλαπλασιαστές, υπολογίζεται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων τα οποία παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.


Επτά προτεραιότητες

To ΙΟΒΕ προτείνει τις ακόλουθες ποιοτικές προτεραιότητες, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στον εγχώριο φαρμακευτικό κλάδο:
  • Λειτουργική αναβάθμιση του (ΕΟΦ)
  • Επίσημη καταγραφή της φαρμακευτικής δαπάνης
  • Διευθέτηση των χρεών των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ
  • Ενίσχυση της έρευνας με στόχο τη συστηματική προαγωγή της καινοτομίας
  • Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, μέσω της διευκόλυνσης των σχετικών διαδικασιών
  • Προώθηση των κλινικών ερευνών μέσω της απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου
  • Ενίσχυση δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως εργαλείου εξορθολογισμού του όγκου και διασφάλιση ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και διασύνδεση με διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

1 σχόλιο:

  1. Οι Κύπριοι που είναι και σε αναβρασμό..κατάλαβαν από δεκαετίες τη σημασία του γενοσήμου και από πλευράς ανθρωπιστικής και οικονομικής.Το μερίδιο της ελληνικής αγοράς στις δικές τους φαρμακευτικές είναι μόνο 5%.Τα υπόλοιπα τα εξάγουν αλλού,κυρίως Ασία.Ήδη εξυπηρετούσαν και τον ΙΦΕΤ στα εξαφανιζόμενα φάρμακα!Τώρα δεν θα υπάρχει λέπι..Θα τα στέλνουν όλα έξω.Τελικά δεν ενδιαφέρει κανέναν η Ελλάδα,γιατί οι πολιτικοί της δεν ενδιαφέρονται γιαυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή