OI «ΧΡΥΣΕΣ» ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

Του Γιώργου Κιτσή

«Χρυσές» θεωρούνται οι συνταγές συγκεκριμένων ειδικοτήτων γιατρών, καθώς τα φάρμακα τα οποία συνταγογραφούν είναι ιδιαίτερα ακριβά και ως εκ τούτου αποφέρουν στις φαρμακοβιομηχανίες μεγαλύτερα κέρδη.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ, του φορέα που είναι αρμόδιος για το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης στην Ελλάδα, οι αιματολόγοι γράφουν τις συνταγές με το μεγαλύτερο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία: κατά μέσο όρο η αξία κάθε συνταγής φτάνει τα 243 ευρώ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ρευματολόγοι, με μέση αξία συνταγής στα 169 ευρώ και ακολουθούν αυτές των νεφρολόγων με 143 ευρώ. Υψηλά στη λίστα των «χρυσών ειδικοτήτων» βρίσκονται και οι ψυχίατροι, με μέσο όρο τα 110 ευρώ ανά συνταγή, οι παιδοψυχίατροι (106 ευρώ) , οι νευρολόγοι (104 ευρώ) και αυτοί που ασκούν κοινωνική ιατρική (100 ευρώ). Στον αντίποδα βρίσκονται οι οδοντίατροι με 11,5 ευρώ ανά συνταγή, οι πλαστικοί χειρούργοι με 20 ευρώ και οι γναθοχειρούργοι με 23,5 ευρώ. Το μέσο κόστος συνταγής από όλες τις ειδικότητες ανέρχεται σε περίπου 57 ευρώ.

Όσον αφορά τα συνολικά ποσά που προκύπτουν από την συνταγογράφηση των γιατρών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από το ηλεκτρονικό σύστημα, το ρεκόρ φέτος κατέχουν οι παθολόγοι με 276,2 εκατομμύρια ευρώ. Ακολουθούν οι καρδιολόγοι που έχουν γράψει ηλεκτρονικές συνταγές αξίας 96,5 εκατομμυρίων ευρώ ενώ με μικρή διαφορά έπεται η γενική ιατρική με 96,4 εκατομμύρια. Ακόμα, σε υψηλή θέση κατατάσσονται οι νευρολόγοι που έχουν φέτος κόψει πάνω από 38 εκατομμύρια ευρώ σε συνταγές, παιδίατροι με 37,5 εκατομμύρια, οι ψυχίατροι με 35 εκατομμύρια, οι ρευματολόγοι με 26 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι τις περισσότερες συνταγές φέτος, όπως αναμένεται να έχει συμβεί και τις προηγούμενες χρονιές, έχουν γράψει οι παθολόγοι και ακολουθούν οι καρδιολόγοι.

ΠΗΓΗ: matrix24.gr

1 σχόλιο:

  1. Den vazoun mialo ta xrysa mou.Miso euro to karpouzi-koinws ola ta sfazoun ola ta maxairwnoun.Kai h mh eopyyites me 5 euro th syntagh oura.Na ena kalo tip gia tous synaderfous ths istoselidas pou sfazontai gia symvaseis.Edw einai Ellada,den metraei ti giatros eisai,alla ti skonto kaneis.5 Euro 50 atoma hmerhsiws kai na to porche cayenne.Tha kanoume dwro kai ston Makh pou tou to lianisane oi kakopoioi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή