Κινδυνεύει η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας αν δεν βρεθούν πόροι λέει ο Μόντι

Τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας της Ιταλίας «εάν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια δεν εξευρεθούν νέοι οικονομικοί πόροι», έκρουσε σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

«Είμαστε υπερήφανοι για το σύστημα υγείας μας και ο αρμόδιος υπουργός Ρενάτο Μπαλντούτσι εργάζεται συνεχώς για να το βελτιώσει», επισήμανε αλλά πρόσθεσε ότι «οι παροχές και η δομή του τομέα αυτού πρέπει να αναδιοργανωθούν».

Παραταύτα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Ιταλών ιατρών αντέδρασαν στις δηλώσεις Μόντι, τονίζοντας ότι μιλάει για «κίνδυνο χρεοκοπίας του συστήματος υγείας του ιταλικού κράτους». Προσθέτουν ότι «φράσεις σαν και αυτές του Ιταλού πρωθυπουργού αναφέρονται, πιθανότατα, σε μια μελλοντική μαζική ανάμειξη των ιδιωτικού τομέα σε όρια και αρμοδιότητες που μέχρι τώρα συμπεριλαμβάνονταν στις παροχές του δημοσίου». 

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, βάσει των νέων μέτρων που παρουσιάσθηκαν από την κυβέρνηση, τουλάχιστον 1.000 αρχίατροι που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστημιακές πολυκλινικές, πρόκειται να χάσουν την θέση τους.

Παράλληλα, θα καταργηθούν 7.389 νοσοκομειακές κλίνες στο πλαίσιο του «αναθεώρησης των δαπανών» στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.

Στο τέλος του 2012 λήγουν και οι συμβάσεις σε 12.000 ιατρούς, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις έργου σε σταθμούς πρώτων βοηθειών και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς των νοσοκομείων. Δεν είναι σαφές αν θα μπορέσουν να ανανεωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου