Διαλλακτικότεροι οι Ιταλοί με την πολιτική του Γενόσημου Φαρμάκου 28/11/12


Η αναμενόμενη τροπολογία των εισηγητών που περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στους κανόνες συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων έχει αναβληθεί προς το παρόν από την Επιτροπή Βιομηχανίας της Γερουσίας, εν αναμονή του προϋπολογισμού. 


Προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλαγές στην αναθεώρηση των δαπανών και τους κανόνες που να προβλέπουν την υποχρέωση αναγραφής δραστικής ουσίας στη συνταγή κατά τη συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων. 

Η Επιτροπή Βιομηχανίας της Γερουσίας έχει στην πραγματικότητα αναιρέσει, εν αναμονή της γνωμοδότησης της Επιτροπής Προϋπολογισμού, την τροποποίηση των ομιλητών σε ο οποίο ενσωματώνει την τροπολογία που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο γερουσιαστής Germontani (Api-Fli). 

Το κείμενο της τροπολογίας μαλακώνει κατόπιν των πιέσεων που δέχτηκε η κυβέρνηση και παρέχει στο γιατρούς δύο δυνατότητες: είτε να γράφουν τη δραστική ουσία ή να γράφουν ταυτόχρονα συστατικό και δραστική ουσία.

Άλλα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν και τους φαρμακοποιούς οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το σκεύασμα με άλλο αντίστοιχο ίσης τιμής, βέβαια με την σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου. 

Παραμένει η απαγόρευση της αντικατάστασης του φαρμάκου εάν ο γιατρός έχει τοποθετηθεί στη συνταγή τη λέξεις «αναντικατάστατο»  αφού  βέβαια μπορεί να το αιτιολογήσει. 

Η ένδειξη του φαρμακευτικού προϊόντος από τον γιατρό είναι δεσμευτική για τον φαρμακοποιό σε περίπτωση που υπάρχουν προϊόντα με την ίδια τιμή, εκτός αν, φυσικά, υπάρχει διαφορετικό αίτημα του πελάτη.

Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό, η δυνατότητα των φαρμακευτικών εταιρειών για μείωση της τιμής των φαρμάκων που η πατέντα ευρεσιτεχνίας τους έληξε ταυτόχρονα με την είσοδο στην αγορά ενός ισοδύναμου. 

Με διάταξη του 2009, ότι η τροποποίηση κατάργηση των εν λόγω εταιρειών, για τους πρώτους εννέα μήνες του αντίστοιχου μάρκετινγκ, μπορεί στην πραγματικότητα χαμηλότερες τιμές, αλλά όχι στο επίπεδο εκείνων του ισοδύναμου (βλέπε παράγραφο 4, του άρθρου 13 του Ν. 77/2009).

Για την Μετάφραση: Ηλίας Τσέρκης 
ΠΗΓΗ:  quotidianosanita.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου