ΠΟΣΙΠΥ:Εξετάζει τη διακοπή παροχής υπηρεσιών επί πιστώσει

Χθες κληθήκαμε από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ Μάριο Σαλμά για να ενημερωθούμε ότι ο ΕΟΠΥΥ χρεοκόπησε .

Σαν αιτία της χρεοκοπίας ο κ. Σαλμάς επέρριψε τις ευθύνες στην δήθεν υπερσυνταγογράφηση των γιατρών και την δήθεν προκλητή ζήτηση παραλείποντας την κυριότερη παράμετρο της χρεοκοπίας δηλαδή την υποχρηματοδότηση του μεγαλύτερου φορέα ασφάλισης όπως σεμνύνονται να τον αποκαλούν.

Ο ΕΟΠΥΥ όπως είναι γνωστό ξεκίνησε για τον κλάδο μας με αρχικό προϋπολογισμό 350.εκατ με τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ,και ΟΓΑ για 9.500.000 ασφαλισμένους όταν οι δαπάνες μόνο του ΟΠΑΔ για το 2011 ήταν250.εκατ για 1.200.000 ασφαλισμένους.

Έχουμε λοιπόν μείωση της χρηματοδότησης για τον ΕΟΠΥΥ αναλογικά σε σχέση με τον ΟΠΑΔ και εξαπλασιασμό των ασφαλισμένων σε σχέση πάντα με τον ΟΠΑΔ.

Ακολούθησε η πρώτη μείωση κατά 50 εκατομμύρια στα πλαίσια του πακέτου των 11,5 δις παρά την είσοδο στον φορέα των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου και των ασφαλισμένων του ΤΑΥΤΕΚΩ χωρίς την σχετική αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού ο οποίος αντιθέτως μειώθηκε περαιτέρω στα 280  εκατ.

Και επειδή κατά τα φαινόμενα όσοι μας κυβερνούν θεωρούν ότι οι νόμοι και οι συμβάσεις που έχουμε υπογράψει δεσμεύουν και τηρούνται μόνο από τους.. «ιθαγενείς» αυθαίρετα μας ανακοινώθηκε ότι το ποσόν για τα εργαστήρια θα μαζευτεί στα 187 εκατομμύρια που περιλαμβάνουν και τους φυσιοθεραπευτές άρα για εμάς 150 αν δεν κοπούν κι άλλο….

Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3,2 δις φθάνοντας το 50% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έναντι στόχου 33%

Η δαπάνη για την πρωτοβάθμια που μας αφορά σύμφωνα με στοιχεία της EYROSTAT θα έπρεπε να είναι 22% πάνω δηλαδή από 1 δις που είχε περιοριστεί στα 280 εκ ευρώ

Μπορείτε να καταλάβετε πόσο σοβαρά και υπεύθυνα μας αντιμετωπίζουν και πόσο τους ενδιαφέρουν αυτά που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες

Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι η περίθαλψη των ασφαλισμένων φταίει για την άλυτη εξίσωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Και το πιο μικρό παιδί γνωρίζει απλή πρόσθεση , αφαίρεση πολλαπλασιασμό και διαίρεση για να κάνει τους υπολογισμούς του . Στο υπουργείο υγείας γνωρίζουν μόνο την αφαίρεση

Είναι αυτονόητο ότι οι ασφαλισμένοι με αυτήν την οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ από τα συναρμόδια υπουργεία θα χάσουν και την στοιχειώδη περίθαλψη που ήλπιζαν να έχουν.

Η ΠΟΣΙΠΥ με τις άλλες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξετάζουν σοβαρά την διακοπή παροχής υπηρεσιών επί πιστώσει.

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα.


        Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

Λ. Αναγνώστου                      Ι. Κλεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου