ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ


Προς  
Κ. Μάριο Σαλμά –
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
           
Αθήνα 22.08.2012
Α.Π : 31913
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ


ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 22.8.2012 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ»
«ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ»


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,        
Κοινοποιήθηκε στον ΙΣΑ, η 36402/22-8-2012 επιστολή του ΕΟΠΠΥ, η οποία απευθύνεται μεν σε εσάς, αναφέρεται όμως στην 31875/21-8-2012 επιστολή μας προς τον ΕΟΠΥΥ, με την οποία ζητούσαμε να μας γνωστοποιηθούν στοιχεία που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, την επιχορήγηση σε αυτόν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΠΥ.

1) Σεβόμενοι την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, καθώς επίσης και την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι ιατροί,
ζητήσαμε από τον ΕΟΠΥΥ στοιχεία, τα οποία είναι γνωστά και οφείλουν να είναι γνωστά σε κάθε υπηρεσία, τα οποία μάλιστα πρέπει άμεσα να δημοσιεύονται ,ώστε να είναι διαθέσιμα για τον Έλληνα πολίτη, φορολογούμενο και ασφαλισμένο.
Με μεγάλη όμως έκπληξη, μας γνωστοποιήθηκε μέσω της ως άνω αναφερόμενης επιστολής, ότι δεν είναι δυνατό να συλλεχθούν αυτά τα στοιχεία και να μας διατεθούν μέσα στο καθοριζόμενο από εμάς εύλογο χρονικό διάστημα. Βεβαίως είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε στον ΕΟΠΥΥ και άλλα εικοσιτετράωρα ώστε να συλλέξει στοιχεία, τα οποία πρέπει να είναι γνωστά σε κάθε υπηρεσία, για την εύρυθμη λειτουργία της.

          2) Επιπροσθέτως καλέσαμε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να δημιουργήσει μια Επιτροπή Διαχειριστικού Ελέγχου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των υγειονομικών κλάδων, η οποία θα εξετάζει την διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό αυτών με ισότιμο τρόπο, ζητώντας επιπλέον να  δημοσιεύονται αμέσως οι αποφάσεις της και η εκτέλεση τους , για λόγους διαφάνειας και αξιοπιστίας.

          Από το ως άνω αίτημα μας δεν συνάγεται βεβαίως ότι ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να παρακάμψει και να αντικαταστήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ούτε βέβαια ζητήσαμε εντός 24 ωρών να εισηγηθεί την δημιουργία Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου, αλλά όπως γίνεται σαφές ζητήσαμε  να εισηγηθεί μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του την ως άνω νομοθετική ρύθμιση στο επόμενο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για την βελτίωση της λειτουργίας του, όπως αναφέρεται στο άρθρο 21 του Ν.3918/2011 .

          3) Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε, ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να δρουν άμεσα και να εισηγούνται για την επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν τον χώρο της υγείας. Για αυτό λοιπόν και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σεβόμενος τον ρόλο του, καθώς επίσης και τα δικαιώματα των μελών του ενεργεί άμεσα και δίνει λύσεις, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος, που δεν είναι άλλος από την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων.

          Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί ιδιαιτέρως ευοίωνη και αξιόπιστη, τόσο  την δέσμευση του κ. Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου  για την απευθείας χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όπως ακριβώς σας είχαμε εισηγηθεί στην συνάντηση μας στις 6/8/2012, καθώς επίσης και την δική σας δέσμευση στην χθεσινή σας σύσκεψη με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον ΕΟΠΥΥ για την τακτική πληρωμή των επισκέψεων των συμβεβλημένων γιατρών εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του μηνός, σύμφωνα και με τις συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                      ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Κοινοποίηση : κο. Γεράσιμο Βουδούρη – Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου