ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ κ. ΜΙΧΑΗΛ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΥ

Πραγματοποιήθηκε, χθες 21/8/2012, συνάντηση του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχαήλ Βλασταράκου, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάριο Σαλμά, παρουσία του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γ. Βουδούρη, και του Αντιπροέδρου, κ. Κ. Σουλιώτη. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε επ'ευκαιρία της σύσκεψης του Υπουργού και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με τους διευθυντές των μονάδων υγείας του, για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, την ασφαλή περίθαλψη των ασφαλισμένων, τη διευθέτηση προβλημάτων λειτουργίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. 

Η επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του, καθώς επίσης και η απευθείας μεταφορά εις τον ΕΟΠΥΥ των εισφορών ασθένειας των εντεταγμένων ασφαλιστικών ταμείων. 

Είναι αναγκαίο, τονίστηκε στον Υπουργό, η ενδυνάμωση των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και των εργαστηρίων του προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι που προσέρχονται στις δημόσιες δομές υγείας. 

Ζητήθηκε και γίνεται επεξεργασία και προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, των εκκρεμών μισθολογικών και επιστημονικών δικαιωμάτων των ιατρών του ΕΟΠΥΥ (μόνιμων - συμβασιούχων αορίστου χρόνου). 

Για το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υπέρ ενός ολοκληρωμένου, ασφαλούς και προσβάσιμου συστήματος είναι δεδομένη, αλλά θα πρέπει η Πολιτεία να διασφαλίσει και τη λειτουργία όσων ιατρών, για διάφορους τεχνικούς ή άλλους λόγους, αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 


Προτάθηκε και έγινε αποδεκτό η προμήθεια των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (laptop), όσων δεν έχουν προμηθευτεί, να γίνει μέσω των Διευθυντών των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ. 

Ζητήθηκε και υιοθετήθηκε από τον Υπουργό, να γίνεται τακτική καταβολή, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, των δεδουλευμένων των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών (το πρώτο 15ήμερο κάθε μήνα εντός 45 ημερών). 

Η προσπάθεια για περίθαλψη, που θα σέβεται τον κάθε ασφαλισμένο αλλά και τα δικαιώματα του κάθε ιατρού, θα πρέπει να αποτελεί το κύριο μέλημα της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με το ανώτατο θεσμικό όργανο των ιατρών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί χρήσιμες τις συζητήσεις και συνομιλίες με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και τους άλλους υγειονομικούς φορείς, αλλά πρέπει να αποτελεί τον βασικό και κυρίαρχο συνομιλητή των γενικότερων προβλημάτων των ιατρών και της περίθαλψης. Η συνεργασία θα πρέπει να είναι συνεχής και ο Υπουργός δήλωσε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τις θέσεις, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του προσδοκά να δώσει τη δυνατότητα ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων σε όλο το σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου