Από Φλεβάρη άλλα τέσσερα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ

Οι γιατροί θα κάνουν χρήση του συνταγολογίου του ΙΚΑ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με τους Οργανισμούς που απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), προκειμένου να ελέγχεται η κατανάλωση φαρμάκων.
Στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να ενταχθούν το Φεβρουάριο άλλα τέσσερα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων), ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΜ - ΜΜΕ και Οίκος Ναύτου. Οι γιατροί θα κάνουν χρήση του συνταγολογίου του ΙΚΑ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με τους Οργανισμούς που απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), προκειμένου να ελέγχεται η κατανάλωση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας κ.κ. Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη, παρότι το 2010 και το 2011 μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων κατά 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ (ένα δισ. το 2010 και 650 εκατ. ευρώ το 2011), εν τούτοις στο ΕΤΑΑ, στο ΤΑΥΤΕΚΩ, στο ΕΤΑΜ - ΜΜΕ και στον Οίκο Ναύτου αυξήθηκε κατά 170 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το ΤΑΥΤΕΚΩ παρουσίασε αύξηση 10%. Στόχος είναι να υπάρξει περαιτέρω μείωση της δαπάνης το 2012 κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ.



Πρέπει όλοι να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αναγκαίες τις παρεμβάσεις προκειμένου να «πιαστεί» ο στόχος περιορισμού των δαπανών υγείας το 2012 στα επτά δισεκατομμύρια ευρώ. «Αν δεν πετυχαίναμε αυτό το στόχο θα αναγκαζόμασταν να μειώσουμε τις συντάξεις κατά 12%», τόνισε. Αναφερόμενος ειδικά στο ΙΚΑ είπε ότι τα τελευταία χρόνια ο Κλάδος Σύνταξης χρηματοδοτούσε την Υγεία. «Η στρόφιγγα αυτή έχει πλέον κλείσει. Πιστεύω όμως, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα», τόνισε.

Οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν και στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (9% η συμμετοχή κατά μέσο όρο, έναντι 30% σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες). Στο εξής - είπαν - η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα διαμορφώνεται ανά φάρμακο και όχι ανά συνταγή.

Από τον νέο χρόνο αναμένεται νέα πτώση των τιμών των φαρμάκων, εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον μείωση 1,5%, η οποία θα γίνεται κλιμακωτά. Η δεύτερη μείωση αφορά φαρμακεία τα οποία κάνουν τζίρο 40.000 ευρώ και άνω τον μήνα.

1 σχόλιο:

  1. Τελικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα καλύψει ο΄λους τους νέους Ιατρούς απο 1/1/2012 όσων αφορά την ελεύθερη συνταγογραφηση?
    Ενας φαρμακοποιός μου είπε πως ακομα και να γράψω συνταγή ηλεκτρονικα για τον ΕΟΠΠΥ ενω γράφω μόνο για τον ΟΓΑ, θα του την κόψει το σύστημα του φαρμακειου γιατι όπως ισχυρίστηκε δεν θα πληρωθεί ο ίδιος απο το ταμείο.Δηλαδη΄ο αρμόδιος εκτέλεσης της συνταγής ,ειναι το φαρμακειο ...Ερώτηση
    Το μπαλάκι θα πεφτει τωρα στον ΕΜΠΟΡΟ ο οποίος και φυσικά κάτω απο την απειλή της ΜΗ ΕΓΚΥΡΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ και έτσι και τον κίνδυνο Μη πληρωμής της ,θα με (συμβουλέψει...) να μην κάνω του κεφαλιού μου,αλλα να κοιταξω να κάνω συμβαση με τον ΕΟΠΠΥ όσο και όσο...Παρεπιπτωντος ο Φαρμακοποιος έχει ενα φαρμακειο σε θέση που θα ζηλευανε πολλοι συνάδελφοι του..οπώτε κάνει και εύκολα παιχνίδι...με ολους
    Αποτέλεσμα....Θα μας καλυψει όλους ο ΠΙΣ?Μηπως πρέπει να έχουμε κοινο μέτωπο και με τον ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ για το συμφέρον όλων μας?
    ΙΑΤΡΩΝ_ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ_ΑΣΘΕΝΩΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή