Το κρατικοδίαιτο σύστημα ΠΦΥ ή αλλιώς ΕΟΠΥΥ


Θύελλα αντιδράσεων θα ξεσπάσει τον Γενάρη σε όλη τη χώρα από τις αντιδράσεις των ιατρών λόγω της συνένωσης των 4 κύριων ταμείων ασφάλισης και κατόπιν τις χτεσινές εξαγγελίες του Υπουργού, λίαν συντόμως (τον Φλεβάρη)  θα ενσωματωθούν  άλλα 4 ταμεία ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων), ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΜ - ΜΜΕ και Οίκος Ναύτου.
Υπάρχει έντονος προβληματισμός για πόσοι γιατροί θα συνεχίσουν με τον ΕΟΠΥΥ έστω με αυτό το μεταβατικό στάδιο και ποιοι όχι.


Η μέθοδος κατά πράξη και περίπτωση  είναι σωστή και λογική μέθοδος αφού ο κάθε ιατρός αμείβεται ανάλογα τους ασθενείς που θα εξετάσει! Ωστόσο τα αρνητικά παραδείγματα έρχονται από τις ιατρικές πράξεις στον ΟΠΑΔ και πόσο αύξαναν την δαπάνη με την κατάχρηση που γινόταν.

Η αντιμισθία από την άλλη συνιστά μια ισοπεδωτική μέθοδο πληρωμής και μια εσφαλμένη προσέγγιση όχι μόνο γιατί η μέθοδος της αντιμισθίας είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγική και οδηγεί σε δημοσιοϋπαλληλική συμπεριφορά, αλλά και γιατί η υπόθεση της παραγωγής υπηρεσιών ΠΦΥ κοστολογείται διαφορετικά στην Αθήνα και διαφορετικά στο Καστελλόριζο.

Για αυτό οι κύριοι υιοθέτησαν ένα ενδιάμεσο σύστημα με χαμηλή αμοιβή και πλαφόν. Διότι έτσι θα ελέγξουν την δαπάνη αδιαφορώντας παράλληλα για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. 

Το κράτος μέσω των ασφαλιστικών εισφορών είναι ο μεσάζων και αυτός που εισπράττει και αναδιανείμει όλο το ποσό προς τους υγειονομικούς.  
Το ποσό που θα διατεθεί στον ΕΟΠΥΥ είναι το 0,6% του ΑΕΠ. (περίπου 1,1 δις ευρώ ετησίως)
450 εκατ για τις ιατρικές επισκέψεις
550 εκατ. για τις ιατρικές πράξεις


Η λύση θα μπορούσε να ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα ασφαλιστικά στο ποσό που αναλογεί στις ιατρικές επισκέψεις και ας διαπραγματευτεί ο ιατρός με τον ασθενή το πόσο. Εξάλλου ελεύθερη οικονομία είμαστε και ανήκουμε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα χωρών.


Προς τι ο κρατικοδίαιτος χαρακτήρας της υγείας; Απλά για να εισπράττει το κράτος πολλά και να δίνει ελάχιστα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γραφείο Συγκοινωνιών στην πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση. Το παράβολο από την τράπεζα 90 ευρώ. Το οποίο διανέμεται ως εξής:
40 ευρώ (20 + 20) στους ιατρούς και 50 ευρώ στο κράτος.

Οπότε μοιραία ο ασφαλισμένος που πληρώνει τις εισφορές του απαιτεί δωρεάν πρόσβαση στον ιατρό του.

Δεν ξέρω αν πετύχει το μεταβατικό στάδιο του ΕΟΠΥΥ ή όχι. Ωστόσο πρέπει να επεξεργαστούμε σχέδιο εξόδου από την κρίση επί ίσης όρους. Διότι αυτή τη στιγμή δεν πετυχαίνουμε το μέγιστο βαθμό συσπείρωσης με γιατρούς διαφορετικών συμφερόντων και προνομίων.

Ο ιατρικός κόσμος μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει πολλά, όμως με κοινωνικούς φορείς και κοινωνικές συμμαχίες θα καταφέρουμε περισσότερα.
Δεν φταίει ο συμπολίτης μας που δεν διαθέτει χρήματα, αλλά αυτοί που τα παίρνουν για να τα δώσουν στους δανειστές μας και όχι μόνο.

Ηλίας Τσέρκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου