Σάλος από άρθρο του καθηγητή Χ. Μουτσόπουλου, τι απαντά η ΟΕΝΓΕ και ο ΙΣΑ

Με τίτλο «Η κατάντια των καταληψιών γιατρών» ο ακαδημαϊκός και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Μουτσόπουλος υπογράφει άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής» (20 Φεβρουαρίου 2011), προκαλώντας την αντίδραση συναδέλφων του συνδικαλιστών που του απαντούν μέσω του www.ygeianet.gr 
Ο γνωστός καθηγητής στο άρθρο του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ εκφράζει την άποψή του σχετικά με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των γιατρών, την απόφαση τους να κάνουν κατάληψη στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, να συνταγογραφούν φάρμακα κατά τη διάρκεια της κατάληψης , ενώ εξηγεί πάντα από τη δική του σκοπιά ότι τα αιτήματα των γιατρών έχουν μόνο ένα στόχο: να μη μοιραστεί η πελατειακή πίτα.


Απάντηση στον καθηγητή «Λάθος διάγνωση κ. Μουτσόπουλε» δίνουν ο Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Τρικάλων και μέλος στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Α. Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας, ενώ επιστολή – απάντηση στο «Βήμα της Κυριακής» για «το μετέωρο βήμα ενός ακαδημαϊκού» έστειλε ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γ. Ελευθερίου.

Και οι τρεις συνδικαλιστές γιατροί «επιστρέφουν» στον καθηγητή Χ. Μουτσόπουλο, όλα όσα τους καταλογίζει, τονίζοντας ιδιαίτερα τις ευθύνες των πανεπιστημιακών γιατρών για την εκπαίδευση των νέων γιατρών.

Το άρθρο του Χ. Μουτσόπουλου και οι απαντήσεις των Α. Παπαδόπουλου, Δ. Βαρνάβα και Γ. Ελευθερίου

Η κατάντια των καταληψιών γιατρών

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών είναι σε θέση μάχης. Αγωνίζεται λυσσαλέα να διατηρηθεί το «σύστημα» που εξέθρεψε τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τις τριτοκοσμικές συνθήκες αντιμετώπισης του πάσχοντος. Ανθίσταται στη δημιουργία του φορέα για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δηλώνει ότι απορρίπτει το νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο γιατί είναι, λέει, προχειρογραμμένο.

Ποια είναι η αλήθεια; Απλά, οι κατέχοντες δεν θέλουν να μοιραστεί η πελατειακή πίτα. Θέλουν ομήρους τους ασθενείς, έτσι ώστε να προσπορίζονται όσο μπορούν περισσότερα οικονομικά οφέλη. Δεν τους καίγεται καρφί αν ένας άρρωστος χρειάζεται μήνες για να του παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες ή να παραγγελθούν και να εκτελεσθούν ιατρικές εξετάσεις. Είχαν το θράσος οι αρχισυνδικαλιστές, να απειλήσουν με διαγραφή από τον Ιατρικό Σύλλογο συναδέλφους που εξυπηρέτησαν πάσχοντες κατά τη διάρκεια των «αγώνων» τους. Λησμόνησαν βέβαια οι «αγωνιστές» να ασκήσουν την ίδια εξουσία έναντι εκείνων των επίορκων συναδέλφων που φέρονται βασίμως να διέπραξαν τρανταχτά ηθικά ή και ποινικά κολάσιμα αδικήματα. Κάθε βδομάδα ο Τύπος βρίθει τέτοιων περιπτώσεων.

Κρύβεται η συνδικαλιστική ηγεσία πίσω από το δάχτυλό της νομίζοντας ότι δεν είναι γνωστό, σε όλους, ότι ο χώρος παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας είναι βαριά άρρωστος. Δεν ξέρουν άραγε ότι όλη η κοινωνία βοά πως ο κλάδος μας συνετέλεσε ουσιαστικά στην οικονομική κατρακύλα της χώρας; Πώς; Με την τεράστια φοροδιαφυγή, την αλόγιστη υπερσυνταγογράφηση, τη συστηματική υπερτιμολόγηση υλικών και εξοπλισμών, αλλά και τις βαθιά ανήθικες πρακτικές, όπως αυτές της ενθυλάκωσης ποσοστών επί εξετάσεων και χειρουργικών πράξεων που παραγγέλνει ο θεράπων ιατρός και από τις υπερτιμολογήσεις υλικών που χρησιμοποιεί για τη θεραπεία του ασθενούς. Στον αγώνα τους συμμετέχουν και οι λεγόμενες αριστερές δυνάμεις, αυτές που θα έπρεπε να αγωνίζονται, με κάθε μέσο, να εξυγιάνουν τον χώρο! Ποιος φταίει για την κατάντια των γιατρών που καταλαμβάνουν υπουργεία, φωνασκούν σαν πωλητές της λαχαναγοράς, διαπληκτίζονται σαν ποδοσφαιρόφιλοι οπαδοί; Πολλοί και πολλά, αλλά ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουμε εμείς οι δάσκαλοί τους. Φαίνεται ότι στη διάρκεια της εκπαίδευσής τους δεν τους περάσαμε τα απαραίτητα μηνύματα για το λειτούργημα του γιατρού. Αν τους είχαμε αναπτύξει το αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας για τον πάσχοντα δεν θα συνταγογραφούσαν δημόσια, ενώ καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια, και στο πόδι χωρίς να εξετάζουν τον ασθενή και χωρίς να ελέγχουν αν τα φάρμακα που συνταγογραφούν είναι αποτελεσματικά. Αν τους είχαμε επιτυχώς εμπνεύσει την κοινωνική ευθύνη του γιατρού δεν θα σκέπτονταν με κριτήρια ιδιωτικού πλουτισμού αλλά με τα ιπποκρατικά κριτήρια του κοινωφελούς επαγγελματισμού. Αν τους είχε εμπεδωθεί η δυαδική αλληλεπίδραση γιατρού- ασθενούς δεν θα τους επέτρεπε η συνείδησή τους να απεργούν και, πολύ περισσότερο, να εκτρέπονται στη συμπεριφορά τους, μιμούμενοι, σε ώριμη ηλικία, ομαδούλες αναρχικών των Εξαρχείων! Λίγη ντροπή αν υπήρχε πολλά θα ήταν καλύτερα στον τόπο μας!


Λάθος διάγνωση κ. Μουτσόπουλε

Των Α. Παπαδόπουλου και Δ. Βαρνάβα

Εάν το κείμενο «Η κατάντια των καταληψιών γιατρών» στις Επιφυλλίδες του « ΒΗΜΑΤΟΣ» της προηγούμενης Κυριακής το υπέγραφε κάποιος κονδυλοφόρος της κυβέρνησης θα μπορούσαμε να το προσπεράσουμε με ένα απλό σιχτίρισμα. Όμως υπογράφεται από τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του συνόλου του ιατρικού σώματος: «δεν ξέρουν άραγε» γράφει « ότι όλη η κοινωνία βοά πώς ο κλάδος μας συνετέλεσε ουσιαστικά στην οικονομική κατρακύλα της χώρας;»

Ο κ. Μουτσόπουλος δεν περιορίζει την επίθεσή του μόνον κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας των γιατρών. Καθιστά όλους τους γιατρούς συνυπεύθυνους – εξαιρώντας προφανώς τον εαυτό του – για «την τεράστια φοροδιαφυγή, την αλόγιστη υπερσυνταγογράφηση, τη συστηματική υπερτιμολόγηση υλικών και εξοπλισμών, αλλά και τις βαθιά ανήθικες πρακτικές, όπως αυτές της ενθυλάκωσης ποσοστών επί εξετάσεων και χειρουργικών πράξεων που παραγγέλνει ο θεράπων ιατρός…».

Ώστε «όλοι μαζί τα φάγαμε» κ. καθηγητά! Όλοι ευθυνόμαστε «για την οικονομική κατρακύλα της χώρας». Κι αυτοί που αισθανόμαστε και είμαστε δημόσιοι λειτουργοί της υγείας περιοριζόμενοι στην αξιοπρεπή αμοιβή με μισθούς που διαρκώς περικόπτονται και σε πραγματικές εφημερίες που ακρωτηριάζονται και οι άλλοι με τις καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στις Ελβετικές Τράπεζες που πλούτισαν με τη συνενοχή κομμάτων εξουσίας που και κείνα λαδώνονταν προκαλώντας την υπερχρέωση της Ελλάδας. Όλοι ίσια κι όμοια…

Ο κ. Μουτσόπουλος αποκαλύπτει από την αρχή του κειμένου του τα αίτια της απαράδεκτης ισοπεδωτικής επίθεσής του προς τον Π.Ι.Σ., τον Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α., την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ, τους Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και προς το σύνολο του ιατρικού σώματος. «Απορρίπτουν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και ανθίστανται στη δημιουργία του φορέα για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» δηλώνει, γιατί «οι κατέχοντες δεν θέλουν να μοιραστεί η πελατειακή πίτα. Θέλουν ομήρους τους ασθενείς, έτσι ώστε να προσπορίζονται όσο μπορούν περισσότερα οικονομικά οφέλη. Δεν τους καίγεται καρφί αν ένας άρρωστος χρειάζεται μήνες για να του παρασχεθούν

ιατρικές υπηρεσίες…».

ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ κ. Μουτσόπουλε. Αναπαράγετε τις κορώνες του υπουργού Υγείας ότι «την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας την εμπόδισαν επί 27 έτη τα συντεχνιακά συμφέροντα των γιατρών του ΙΚΑ» όταν είναι πασίγνωστο ότι όλες οι απόπειρες σταμάτησαν κυρίως λόγω οικονομικού κόστους. Σας θυμίζουμε ότι ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε στη Βουλή το 1995 ότι η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε κοστολογηθεί 300 δις δραχμές και για το λόγο αυτό εγκαταλείφθηκε. Το ισόποσο σε ευρώ ανέφερε μετά από 10 χρόνια και ο Ν. Κακλαμάνης εγκαταλείποντας κι εκείνος το εγχείρημα.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο – νόμος πλέον– «διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία…», που ενοποιεί τους κλάδους υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του Ο.Α.Ε.Ε., του ΟΓΑ και συγκροτεί τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με χρηματοδότηση μόλις το 0.6% του ΑΕΠ, για να οργανώσει – υποτίθεται – την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα Αστικά Κέντρα, είναι πολύ απλά μια εκδήλωση καλών προθέσεων της Κυβέρνησης προς τους ελεγκτές των τοκογλύφων δανειστών της χώρας και προς τις εντολές του επικαιροποιημένου Μνημονίου για την υγεία που επιβάλλει οριζόντια περιστολή των συνολικών δαπανών υγείας στο 6% του ΑΕΠ από το σημερινό 10%. Το αναγνωρίζει όλος καμάρι την 17-2-11 ο «λογιστής» υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, ο οποίος δηλώνει ότι «μετά την ψήφιση του νόμου για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είμαστε στο 100% του στόχου μας για το Μνημόνιο».

Άλλωστε, νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – πολύ αρτιότερος από τον σημερινό και με σωστή στόχευση – ψηφίστηκε από τη Βουλή και τον Φεβρουάριο του 2004 (με Υπουργό Υγείας τον κ. Στεφανή ) και ουδέποτε εφαρμόστηκε, ενώ κι σεις κ. Μουτσόπουλε γνωρίζετε ότι χωρίς οικογενειακούς γιατρούς, ομάδα υγείας, υποδομές εργαστηριακού ελέγχου, οργάνωση της πρόληψης και αγωγής υγείας, της νοσηλείας κατ΄ οίκον….δεν μπορεί να υπάρξει οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μια λάθος διάγνωση κ. Μουτσόπουλε προκαλεί και λάθος συμπεράσματα και αναίτιες φανατικές κραυγές κατά των απεργιών ή της κατάληψης μιας αίθουσας στο ισόγειο του υπουργείου Υγείας για συγκεκριμένο διάστημα και με άρτια ελεγχόμενες διαδικασίες.

Όσο για τα κηρύγματα περί αισθήματος ευθύνης και ευαισθησίας για τον πάσχοντα, για τα Ιπποκρατικά κριτήρια του κοινωφελούς επαγγελματισμού που παραβιάζονται απ΄ όσους σκέπτονται με κριτήρια ιδιωτικού πλουτισμού καλά θα είναι να τα απευθύνετε στους ομογάλακτούς σας πανεπιστημιακούς γιατρούς που συνεχίζουν να διεκδικούν δικαίωμα να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και ιδιωτική πελατεία. Καλό θα είναι πριν εκτοξεύσετε μύδρους να σκεφτείτε με νηφαλιότητα πόσο ανεχτήκατε ή συμβάλλατε και σεις ο ίδιος στην αναπαραγωγή της οικογενειοκρατίας στο Πανεπιστήμιο, στην κακή εκπαίδευση, στην περιφρόνηση των ειδικευόμενων συναδέλφων μας, στην καλλιέργεια της καριέρας και του εύκολου πλουτισμού.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι από τη σκοπιά μας πασχίζουμε για την εξυγίανση του χώρου μας. Γνωρίζετε άραγε ότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κάνει καμπάνια κατά της διαφθοράς του χρηματισμού και της αντιδεοντολογικής συνταγογράφησης; Γνωρίζετε ότι διεκδικεί Εθνική Φαρμακοβιομηχανία, δημόσιο φορέα παραγωγής και διακίνησης υγειονομικού υλικού; Γνωρίζετε ότι διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας – αμοιβής – εφημερίας – εκπαίδευσης των γιατρών σ΄ ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας καθολικό, ΔΩΡΕΑΝ, ποιοτικό και αποτελεσματικό;

Τελικά κ. Μουτσόπουλε είναι κρίμα που αντί να συμμετάσχετε στις συλλογικές διαδικασίες που τήρησαν όλοι οι ιατρικοί φορείς αυτό τον καιρό των κινητοποιήσεων σεις προτιμήσατε τον μονόλογο και τους παντελώς απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά των συναδέλφων σας. Δεν είναι αργά. Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιείται μεγάλη παν-ιατρική συγκέντρωση. Οφείλετε να συμμετάσχετε για να ακούστε και τον αντίλογο.


Το μετέωρο βήμα ενός ακαδημαϊκού

Toυ Γ. Ελευθερίου, Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας 

Προκαλεί θλίψη και έκπληξη η θέση του επίτιμου καθηγητή και ακαδημαϊκού κ. Χ. Μουτσόπουλου, που στην δύση της σταδιοδρομίας του, έχοντας, ως εκ της ιδιότητάς του, του καθηγητού Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκού, μεγάλο μέρος των ευθυνών για τον τρόπο άσκησης της ιατρικής και κυρίως για την ιατρική εκπαίδευση στη χώρα μας, εμφανίζεται με άρθρο του της περασμένης Κυριακής στην εφημερίδα Σας, ως υπερασπιστής και τιμητής μιας πολιτικής που εξαθλιώνει τους Έλληνες ασθενείς και αποδομεί πλήρως την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον τόπο μας.

Μέσα από σκόπιμες γενικεύσεις, προσπαθεί να παραπληροφορήσει τους Έλληνες για τους πραγματικούς λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών, φτάνοντας στο σημείο να συκοφαντεί και να παραβαίνει τους στοιχειώδες κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.

Θα πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Καθηγητής ότι σε θέση μάχης δεν είναι η συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών, αλλά το σύνολο των συναδέλφων του- με τους οποίους προφανώς δεν έχει καμία επαφή- όπως απέδειξε η συμμετοχή των ιατρών τόσο στις απεργίες όσο και στην πορεία που έγινε την ημέρα ψήφισης του Νόμου, πορεία στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά 5000 γιατροί της Αθήνας.

Παραπληροφορεί ισχυριζόμενος ότι αντιστεκόμαστε στην δημιουργία του ενιαίου φορέα υγείας θέλοντας ομήρους τους ασθενείς, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι οι γιατροί τασσόμαστε υπέρ του ενιαίου φορέα υγείας και υπέρ της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τους ασθενείς. Για να γίνουν όμως αυτά, η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές για τους γιατρούς και όχι μισθούς πείνας των 600 ευρώ, που αντιστοιχούν σε ελάχιστες επισκέψεις στο ιατρείο του κ. Καθηγητή.

Συκοφαντεί όλο το ιατρικό σώμα όταν ισχυρίζεται ότι δεν μας καίγεται καρφί για τους ασθενείς μας, πολλώ μάλλον που καθημερινά δίνουμε μάχη για την υγεία του Έλληνα Πολίτη στο ΙΚΑ, στο ΕΣΥ και στα ιδιωτικά μας ιατρεία με εξευτελιστικές αμοιβές των 20 ευρώ την επίσκεψη, ποσό που αντιστοιχεί σε κλάσμα του κόστους επίσκεψης στο ιδιωτικό ιατρείο του.

Αναφέρει ανακριβώς ο κ. Καθηγητής στο παραπάνω δημοσίευμα, ότι τάχα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απείλησε συναδέλφους με διαγραφή, όταν γνωρίζει ότι οι αρμοδιότητες του Διοικητικού και Πειθαρχικού Συμβουλίου των ΙΣ είναι σαφείς και συγκεκριμένες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία του 1955 – ένα νομοθετικό κείμενο που οι κυβερνήσεις πεισματικά αρνούνται να εκσυγχρονίσουν- , νομοθεσία την οποία εφαρμόζει παγίως, και σε κάθε αδιακρίτως περίπτωση επίορκου συναδέλφου.

Με το αχαρακτήριστο αυτό άρθρο του, ο κ. Καθηγητής επιχειρεί να μετακυλήσει το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης στους Έλληνες γιατρούς και ξεχνά να αναφερθεί σε όλους εκείνους που είχαν την ευθύνη της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Ξεχνά τις δικές του ευθύνες που ως καθηγητής και διευθυντής μεγάλης κλινικής συμμετείχε στην διαχείριση προμηθειών και κοστολόγησης φαρμάκων και υλικών, ξεχνά επίσης να αναφέρει τις δικές του ευθύνες που ως καθηγητής σιωπούσε όταν έπρεπε να φωνάζει και τώρα φωνασκεί όταν θα έπρεπε να σιωπά. Γιατί άραγε όταν ήταν σε θέσεις εξουσίας δεν κατάγγειλε αυτούς που έκλεβαν την περιουσία του Έλληνα Πολίτη;

Ποτέ δεν είναι όμως αργά. Σύντομα ελπίζουμε ότι θα τον καλέσει ο κ. Εισαγγελέας να καταθέσει επώνυμα ποιοι είναι αυτοί που, όπως αναφέρει στο άρθρο του, λήστεψαν το σύστημα. Αν δεν το κάνει θα περάσει στην συνείδηση του Έλληνα γιατρού και της Ελληνικής Κοινωνίας ως κοινός συκοφάντης. Επιτέλους! Ο Έλληνας Πολίτης έχει κουρασθεί από γενικεύσεις. Αν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις ο ακαδημαϊκός κ. Μουτσόπουλος τον προκαλούμε να τα καταγγείλει και όχι να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη με γενικεύσεις και αοριστίες, συκοφαντώντας τους συναδέλφους του.

Ποιος φταίει άραγε για την κατάντια της άσκησης της ιατρικής ; Σίγουρα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης έχετε εσείς οι «δάσκαλοί» μας που εθίσατε την Ελληνική Κοινωνία στον νεποτισμό, στην παραοικονομία, στην αναξιοκρατία, στην οικογενειοκρατία. Εσείς που δείξατε εγκληματική αμέλεια όσον αφορά στην εκπαίδευση των φοιτητών σας. Όλοι όσοι από σας κάνατε χρήση του πανεπιστημιακού σας τίτλου για προσωπικό πλουτισμό και μόνο.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και απαιτούν απάντηση: Γιατί και προς πιό όφελος, αίφνης σήμερα, μετά από σιωπή και πλήρη αδιαφορία για τους συναδέλφους μας και τη μάχιμη ιατρική, υπερασπίζεστε κ. Καθηγητά μία πολιτική που γνωρίζει καλά ότι οδηγεί το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κατάρρευση, ενώ συγχρόνως καλλιεργεί την παραοικονομία στα ιδιωτικά ιατρεία;

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων γιατρών κ. Ακαδημαϊκέ με αίσθημα ευθύνης καθημερινά δίνει την μάχη για την Υγεία του Ελληνικού Λαού κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και με αμοιβές που είναι οι χαμηλότερες της Ευρώπης. Ίσως αυτό δεν το γνωρίζετε.

Η ιατρική κοινότητα, αλλά και η Ελληνική Κοινωνία κ. Μουτσόπουλε θα περίμενε από εσάς, τώρα που είστε στην δύση της σταδιοδρομίας σας, να είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγνώμη για αυτά που κάνατε, αλλά και για όσα δεν κάνατε, προκειμένου η αποχώρησή σας από την ενεργή ιατρική να άφηνε μία γόνιμη παρακαταθήκη για τους νεώτερους από εμάς. Κλείνω το σχόλιο αυτό ακριβώς με τον τρόπο που κλείνετε το δικό σας: «Λίγη ντροπή αν υπήρχε πολλά θα ήταν καλύτερα στον τόπο μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου