Αθλιότητες του Υπουργείου Υγείας με κατάργηση των διορισμών Ειδικευομένων σε προσωποπαγή θέση !

Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο πρόσφατο νόμο  «Διαρθρωτικές αλλαγές - άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 77 παράγραφος 6 καταργεί το άρθρο 22 του νόμου 3730/2008 το οποίο προέβλεπε ότι:


Σε περίπτωση που ειδικευόμενος ιατρός λάβει άδεια για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών ή άδεια λοχείας και η άδεια αυτή υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, τοποθετείται στη θέση του ο επόμενος ειδικευόμενος ιατρός ως υπεράριθμος σε προσωποπαγή θέση ειδικευόμενου ιατρού που συνιστάται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Κύριοι του Υπουργείου θα σηκωθείτε επιτέλους από τις καρέκλες σας και θα σταματήσετε να παίζετε τους παντογνώστες;

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα ήταν σωστό και βοηθούσε εν μέρει τα κενά μηνών ή και ετών λόγω μακροχρόνιων αδειών ειδικευόμενων.

Ο αριθμός των ειδικευόμενων που υπηρετούν σε κάθε κλινική είναι περίπου 1 ιατρός ανά 4 κλίνες. Αυτό όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

ΔΙΟΤΙ:

Πρέπει να θυμίσουμε ότι οι ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ:

·                     Καλύπτουν το τμήμα επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια γενικών εφημεριών αλλά και στις λεγόμενες «πρωινές» όπου απουσιάζουν από την κλινική, επιφορτίζοντας τους εναπομείναντες ιατρούς με πολλαπλά περιστατικά, με ότι αυτό συνεπάγεται.

·                     Καλύπτουν τα εξωτερικά ιατρεία

·                     Παίρνουν ρεπό από την εφημερία της προηγούμενης μέρας

·                     Στο τέλος της ειδικότητας για 9 μήνες ο ιατρός αποχωρεί από την κλινική παρακολουθώντας άλλες κλινικές.

·                     Με την αποχώρηση του ειδικευόμενου, ο επόμενος έρχεται κατά μέσω όρο μετά 4μήνου. (Τελευταία και μετά 6μήνου)


Συμπεραίνουμε, ότι το σωστό και το δίκαιο θα ήταν να προκηρύσσονται θέσεις ειδικευομένων για πολλαπλάσιους λόγους από ότι αναφέρει το νομοθέτημα που καταργείται. Πολύ περισσότερο δε όταν οι περισσότερες κλινικές έχουν πληρότητα πάνω από 100% και η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκε 24% με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το Υπουργείο.

Οι λίστες με τους ιατρούς προς ειδίκευση διογκώνονται, τα νοσοκομεία στερεύουν από ιατρούς, οι υπηρετούντες είναι εξουθενωμένοι από το εξαντλητικό ωράριο εργασίας και εσείς κύριοι κωφεύετε.

Από την έναρξη του νομοθετήματος με στοιχεία της Νομαρχίας Αθηνών έχουν προσληφθεί 229 ιατροί σε προσωποπαγή θέση  και το τελευταίο διάστημα βρίσκονται υπό διορισμό 49. Τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτούς; Οφείλετε μια απάντηση.

Τι ανάγκη έχετε; Εσείς συνομιλείτε με τους Διευθυντές του ΕΣΥ και τους διάφορους παρατρεχάμενους που μόνο ποσοστά και θεωρητικά καλύπτουν τα προβλήματα του ΕΣΥ.

Σας προκαλώ να μου πείτε ποιοι από του Βουλευτές του κοινοβουλίου εξετάζονται σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ποιος γνωρίζει το μέσο όρο αναμονής (ανά έτη) του νέου ιατρού;

Εσείς περικόπτετε με καθαρά λογιστικά – οικονομικά κριτήρια, ενώ οι λίστες αναμονής για ειδικότητα διογκώνονται και ο μέσος όρος νοσηλείας των ασθενών αυξάνεται!

Επανεργοποιείστε το νομοθέτημα άμεσα, επισπεύσετε τους διορισμούς, καταγράψετε τα προβλήματα!

Οι ιατροί σε αναμονή είναι η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του συστήματος υγείας της χώρας. Προσέξτε καλά διότι είμαστε η γενιά με τα περισσότερα χαρτιά (μεταπτυχιακά – διδακτορικά) και φλερτάρουμε με την ανεργία και την επιστημονική μετανάστευση...

Ανεχτήκαμε αρκετά αλλά ο εμπαιγμός πρέπει κάποτε να λήξει!

Συνάδελφοι ξυπνήστε..
Δεν πρέπει να το αφήσουμε κι αυτό, να περάσει έτσι! 


Ηλίας Τσέρκης

15 σχόλια:

  1. Συνάδελφοι δεν ξέρω αν ήταν το χθεσινο μου σχολιο στο blog:
    "Προς τους διαχειριστές του blog:

    Δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμα δεν έχετε ασχοληθεί με τη σκανδαλώδη και αναχρονιστική παύση διορισμών σε προσωποπαγείς θέσεις ειδικευόμενων και τις συνεπειες αυτης, μιας και στο καινουριο νομοσχεδιο ο το άρθρο 22 του ν.3730/2008 (ΦΕΚ 262 Α')καταργείται",
    που σας ενεργοποιησε αμεσα και ασχοληθηκατε δυναμικα με το μειζων τούτο θεμα, αλλα οπως και να'χει θα ηθελα να σας ευχαριστησω και να σας προτρεψω να μην το αφησετε ετσι. Αυτο το τερατουργημα πρεπεινα αποσυρθει. Σας παραθετω την αποψη μου σε λιγες μονο γραμμες:

    Mε αυτή την τροποποίηση έρχονται τα πάνω κατω στον χώρο των ειδικευόμενων και των wannabe ειδικευόμενων συναδέλφων ανα την Ελλάδα:

    1. Για τους πρώτους, η λέξη εγκυμοσύνη θα ξαναγίνει ταμπου στις κλινικές, μιας και σε περίπτωση κύησης κάποιας συναδέλφου, η "κατα κεφαλήν" δουλειά στην κλινική αυξανεται σημαντικα και το κουπι το τραβανε λιγοτεροι. Σε βάθος ενός - δύο ετών απο τώρα οι κλινικές θα (ξανά!)μετατραπούν σε χώρους αναθέματος της πιο γλυκιας είδησης στην γκρίζα καθημερινότητά μας.

    2. Οι δεύτεροι καλό θα είναι απο τώρα να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν την τύχη τους, σε καθε λογης τυχερά παίγνια, μιας και η αναμονές τους θα εκτοξευθούν στα ουράνια, Ουράνιε Υπουργέ, και υπομονή - ημιαπασχόληση με "μπαλώματα" 2 ή 3 ή 4 ετίας θα μετατραπεί σε ΓΑΙΔΟΥΡΙΝΗ υπομονη - Εξοντωτική ΑΝΕΡΓΙΑ 10ετιας και βάλε. Ας εξοπλίστουν με ματζούνια - αντικούκου και ας τα πλασάρουν στους συντρόφους της εκάστοτε ειδικευόμενης που υπηρετει στη μελλοντική κλινική τους, ωστε να μειωσουν την πιθανοτητα πελαργου και αυξησουν τις πιθανοτητες επιβιωσης τους.

    Ρε δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω εγώ. Ι sixtir pia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαφώς το σχόλια σας με παρακίνησε να γράψω για το ανεπαίσχυντο άρθρο του νομοσχεδίου.

    Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως έχουμε προσωπική ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων στην υγεία.

    Στο παρελθόν έφεραν τεράστιες ευθύνες οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες...

    Από δω και μπρος η μαζικότητα των αντιδράσεων θα επιφέρει το όποιο επιθυμητό αποτέλεσμα!

    Προσωπικά σε 3 μήνες τελειώνω ειδικότητα!
    Αυτό δε με αποτρέπει να μάχομαι για το δίκιο για να δημιουργηθούν συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας και σωστής άσκησης της ιατρικής...

    Οι προηγούμενες γενιές ιατρών βολευόντουσαν με τα "μαύρα" για αυτό και οι μισθοί - επιδόματα είναι καθηλωμένα!

    Τώρα που έκλεισαν την στρόφιγγα της παραοικονομίας καλούμαστε να περιφρουρήσουμε την δημόσια υγεία με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mπραβο και πάλι μπράβο! Το ηθος σου συναδελφε είναι παράδειγμα για πολλούς. Στον αγώνα αυτό θα ειμαι διπλα σας, εγω και δεκαδες αλλοι συναδελφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά αυτό το νομοσχέδιο που είναι κρυμμένο; Δεν έχω καταφέρει να το βρω πουθενά. Στο"Διαύγεια" δεν υπάρχει, στο site της βουλής δεν υπάρχει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω προσωπικα πριν 5 μερες γιορταζα που επεσε η αναμονη μου κατα ενα χρονο,τωρα βυθιζομαι παλι στην απογνωση γιατι δε πεφτει, αλλα μεγαλωνει σε διαρκεια τοση, οσο και η αδεια της ιατρου εξαιτιας της αδειας της οποιας θα επεφτε η αναμονη μου.
    Θα μας αφησουν επιτελους να κανουμε τον προγραμματισμο μας;
    Θα σκεφτουν ποτε ουσιαστικα;
    Θα χωνεψουν οτι δεν ειναι τα παντα αριθμοι;
    Θα σταματησουν να απαξιωνουν το πολιτευμα μας και αυτους που τους εξελεξαν;
    Το νομοσχεδιο αυτο ειναι πραγαματι κρυμμενο γιατι ουσιαστικα αναφερεται σε ακυρωση προηγουμενου αρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Vicky Εδώ μπορείς να βρεις το νομοσχέδιο...
    http://drtsili.blogspot.com/2011/02/blog-post_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το νομοσχέδιο αυτό είναι της Τρόικας!
    Επίσης έβαλαν ένα σωρό φωτογραφικές διατάξεις...
    Αχταρμάς κοινώς! 4 νομοσχέδια σε 1 !
    (Προμήθειες - ΕΟΠΥΥ - Νοσοκομεία - Φαρμακεία)

    Για να ενεργοποιηθεί και να τεθεί σε ισχύ πρέπει να εκδοθούν 15 Προεδρικά Διατάγματα και 50 ερμηνευτικές εγκύκλιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ Ηλία. Δεν το έβρισκα πουθενά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και τί γίνεται με αυτούς πού είναι ηδη διορισμένοι σε προσωποπαγή θέση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άνοιξε διάλογος με πολίτες σχετικά με το θέμα μας!

    http://logia-starata.blogspot.com/2011/02/blog-post_8846.html

    Τα συμπεράσματα δικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνα με τις τελευταιες πληροφοριες ο νομος ντροπη που καταργει τις προσωποπαγεις θεσεις εχει ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ. Προκειται για χουντικο σκανδαλο τεραστιων διαστασεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι προφανής η απροθυμία της κυβέρνησης να κάνει προσλήψεις αλλά φαίνεται ότι το 5 προς 1 επεκτείνεται και στους ειδικευόμενους. Επιπλέον, η αναδρομική ισχύς της αυθαίρετης κατάργησης των προσωποπαγών θέσεων είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ και νομίζω ότι δεν πρέπει να περάσει, χωρίς ν' ανοίξει μύτη. Ο Λοβέρδος θα προχωρήσει σύντομα και σε άλλες αποφάσεις-διαταγές όταν δεν βρίσκει αντίσταση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τουλάχιστον. Το θέμα πρέπει να λάβει τη δέουσα διάσταση: προσπαθούμε να δρομολογήσουμε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του υπουργείου μέσω των νομικών συμβούλων ΙΣΑ και ΟΕΝΓΕ. όσοι πιστοί προσέλθετε.. Δεν καταργούν μόνο το μέλλον μας αλλά και το παρόν μας.

    pkoletsi@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ειναι πλεον και επισημο οτι δεν προκειται να προχωρησουν οι διορισμοι οσων τα χαρτια φτασανε στο υπουργειο υγειας ιανουαριο και φεβρουαριο (κι ενω ο νομος ισχυε ακομα, μη ξεχνιομαστε).
    Μιλαμε για αλλη μια ντροπη κι αυθαιρεσια εις βαρος των ειδικευομενων, που θελουμε να εκπαιδευτουμε κι οχι να αραξουμε σε μια καρεκλα και να τρωμε μισθους για μια ζωη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εαν αυτό το αφήσουμε να περασει ειναι ντροπη!!! Μας καταδικάζει!! Δεν πρεπει να το κάνουμε γαργάρα, δεν βλεπω καμια κινητοποιηση, που ειναι οι συλλογοι μας!!! πρεπει να οργανωθουμε και να αντιδρασουμε!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συνάδελφοι ειμαι κ εγω στην ιδια φαση.Ένω ηταν να ξεκινησω το Μαρτη την ειδικοτητα μου κ οπως ολοι μας ειχα προγραμματισει καποια πραγματα ηρθαν τα πανω κατω,Αργησα βεβαια να το καταλαβω.Δεν ενημερωθηκα εγκαιρα. Δικο μου το λαθος,Τωρα διαβασα οτι εχει ο νομος αναδρομικη ισχυ.Αυτο απο που ηρθε τωρα?Δεν γραφει κατι τετοιο στο νομο.Αλλα τι λεω?Επρεπε να γραφει?Σαυτον τον τοπο πλεον κ με αυτους που μας κυβερνουν δεν υπαρχει καμια λογικη.Οι "ανθρωποι" αυτοι ειναι τρελοι ειναι δικτακτορες.δεν υπολογιζουν τιποτα κ κανεναν.Που να απευθυνθω για να κινητοποιηθουμε?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή