Ζητείται συνταγή για... ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Το ελληνικό Δημόσιο χρειάστηκε 10 χρόνια να υλοποιήσει το TAXIS και σήμερα προσπαθεί να υλοποιήσει ένα αντίστοιχο έργο –την ηλεκτρονική συνταγογράφηση– μέσα σε 11 μήνες. Θεωρητικά, αλλά και με βάση τις μέχρι τώρα επιδόσεις της κρατικής μηχανής, η άσκηση δύσκολα «βγαίνει». Αυτό έγινε ορατό στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργών, Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη και Υγείας κ. Α. Λοβέρδου. Χαρακτηριστικό της πορείας του έργου είναι ότι, 11 μήνες πριν από την υλοποίησή του, ουσιαστικά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το μοντέλο με το οποίο θα εφαρμοστεί. 


Η πιο συνετή λύση θα ήταν μέσω δημόσιου διαγωνισμού –ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος ανταγωνισμός, όπως και η κοινοτική χρηματοδότηση–, αλλά πλέον ο χρόνος δεν επαρκεί. Η κυβέρνηση, έχοντας δεσμευθεί στην τρόικα να παρουσιάσει το έργο στο τέλος του έτους, θέλει πλέον να αποφύγει ένα δημόσιο διαγωνισμό που στην Ελλάδα απαιτεί κατά μέσον όρο δύο έτη προκειμένου να αναδείξει τον ανάδοχο του έργου. Γι’ αυτό και στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Παπανδρέου, αποφασίστηκε να προωθηθεί η λύση είτε της Σύμβασης Παραχώρησης είτε της Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα είτε όποιου άλλου μοντέλου κριθεί καταλληλότερο.

Το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κρίνεται πολύπλοκο, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σε τεχνολογικό επίπεδο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εκτέλεση 60 εκατ. συνταγών ετησίως αγγίζει τα όρια συναλλαγών μιας μεγάλης τράπεζας ή και του ίδιου του ΤΑΧΙS. Μάλιστα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσιδιάζει μάλλον με το πληροφοριακό σύστημα μιας τράπεζας, παρά με εκείνο του ΤΑΧΙS, όπου ο όγκος των συναλλαγών εκτελείται εργάσιμες ημέρες και ώρες (π. χ. κατά λειτουργία των εφοριών). Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται όλες τις ώρες της ημέρας, κάθε ημέρα του έτους (π. χ. εξωτερικά ιατρεία, νοσοκομεία κ. λπ.).

Ωστόσο, δεν είναι η τεχνολογική πολυπλοκότητα που επηρεάζει αρνητικά την πορεία του έργου. Είναι κυρίως η επιχειρησιακή πολυπλοκότητά του. Η χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που έγινε πιλοτικά στους προηγούμενους μήνες, βάλτωσε, καθώς αποδείχθηκε ότι απουσίαζαν βασικά υλικά για την υλοποίησή της. Και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι αυτά τα υλικά θα βρεθούν και θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για το σύνολο του έργου, αν και όποτε ξεκινήσει η εφαρμογή του.

Πηγή: Καθημερινή (Του Βαγγελη Mανδραβελη)

2 σχόλια:

  1. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει βαθύτερους στόχους που πρέπει να γίνουν αντικείμενο μελέτης και έρευνας. Ο πραγματικός σκοπός της είναι να δεσμεύσει ακόμα περισσότερο την ελεύθερη ιατρική σκέψη και να την πειθαναγκάσει να λειτουργεί μέσα σε προκαθορισμένες οδηγίες από τις οποίες κανείς δεν θα είναι εύκολο να ξεφύγει κι έτσι να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα και οι άνομοι σκοποί των μονοπωλίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πούμε μερικά παραδείγματα. Ας πούμε ότι ένα καρτέλ φαρμακευτικό επιθυμεί να κάνει ένα πείραμα με ένα φάρμακο. Τότε μέσω προσκείμενων μηχανισμών θα δίνει εντολή να χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο σε συγκεκριμένες παθήσεις. Ο ιατρός θα είναι υποχρεωμένος να το γράφει αφού θα είναι μέσα στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική λίστα. Το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης που θα ενσωματωθεί θα ελέγχει την έκβαση της συνταγογράφησης πχ θάνατος του ασθενούς. Ετσι συλλέγοντας δεδομένα τα καρτέλ θα χρησιμοποιούν ανέξοδα ασθενείς και γιατρούς για τους δικούς τους σκοπούς. Ενας μεσαίωνας ανοίγεται μπροστά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή