Υπουργικό Συμβούλιο για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ

Στο υπουργικό συμβούλιο - υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου - συζητείται το μεσημέρι το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, που προβλέπει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Το σχέδιο νόμου θα εισηγηθεί στους συναδέλφους της η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία το απόγευμα θα το παρουσιάσει και στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα από το υπουργείο Υγείας, το σχέδιο νόμου φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ, με κυριότερη τη λειτουργία των νοσοκομείων και το απόγευμα.

Στην απογευματινή βάρδια θα λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με τη συμμετοχή όλων των ειδικευμένων γιατρών. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ολοήμερης λειτουργίας έχει τεθεί στο τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, το υπουργείο δεν αποκλείεται να συνάψει σχετικές συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στα σημερινά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων - που θα ενσωματωθούν στο νέο σύστημα λειτουργίας - οι ασθενείς πληρώνουν από 60 έως 90 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού στον οποίο απευθύνονται.

Προβλέπονται ακόμη αλλαγές και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, καθώς μπαίνει «φρένο» στα ιδιωτικά τους ιατρεία: Από 1ης Ιανουαρίου 201, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται σε απογευματινό ιατρείο αποκλειστικά στους χώρους του ΕΣΥ.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται και νέα κίνητρα για την κάλυψη ιατρικών θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται προσαύξηση του ιατρικού μισθού κατά 10% και «ευνοϊκές» μεταθέσεις σε αστικά κέντρα, ύστερα από πέντε χρόνια συνεχούς θητείας στην απομακρυσμένη περιοχή.

Αναμένονται και αλλαγές στο καθεστώς του επικουρικού προσωπικού που προσλαμβάνεται σήμερα στα νοσοκομεία.

Για τους επικουρικούς γιατρούς η τοποθέτηση σε νοσοκομείο μεγάλου αστικού κέντρου θα προϋποθέτεί προηγούμενη θητεία ενός έτους στην περιφέρεια.

Για το υπόλοιπο προσωπικό, ο θεσμός ενισχύεται ενώ θα τοποθετούνται και επικουρικοί φαρμακοποιοί στα νοσοκομειακά φαρμακεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου