Η Μόνα Λίζα είχε... υψηλή χοληστερόλη



Αν και η Μόνα Λίζα προκαλεί προβληματισμό εδώ και εκατονταετίες στους ιστορικούς της τέχνης για το αινιγματικό της χαμόγελο, ο Dr Vito Franco από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο πιστεύει ότι πιο ανησυχητικά είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που πρέπει να είχε.
Η γυναίκα που απεικονίζεται στο πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι το 16ο αιώνα, αναφέρει ο καθηγητής παθολογικής ανατομίας, παρουσιάζει εμφανή σημεία συσσώρευσης λιπαρών οξέων κάτω από το δέρμα, που οφείλονταν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ επιπλέον φαίνεται να έχει ένα λίπωμα στο δεξιό της οφθαλμό.
Όπως εξηγεί ο Dr Franco, που παρουσίασε τα ευρήματά του σε ένα ιατρικό συνέδριο που διεξήχθη στη Φλωρεντία, η απεικόνιση ατόμων σε έργα τέχνης συχνά αποκαλύπτει ορισμένα χαρακτηριστικά της σωματικής τους κατάστασης που υποδηλώνουν προβλήματα υγείας, τα οποία ο καλλιτέχνης μπορεί να μην αντιλαμβάνεται.
Ωστόσο, ο καθηγητής δεν έχει δώσει... ιατρική διάγνωση μόνο στη Μόνα Λίζα, αλλά και σε άλλα έργα τέχνης, όπως στο Πορτρέτο Νεαρού Άνδρα του Μποτιτσέλι, για το οποίο έχει επισημάνει ότι τα λεπτά επιμήκη δάκτυλα του αγοριού που απεικονίζεται υποδηλώνουν ότι πιθανώς έπασχε από το σύνδρομο Marfan, μια γενετική διαταραχή του συνδετικού ιστού.
Ο Dr Franco υποστηρίζει επίσης ότι τα διογκωμένα γόνατα του Μιχαήλ Άγγελου στην απεικόνισή του στον πίνακα Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ δείχνουν ότι ο καλλιτέχνης ενδέχεται να είχε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος.


Πηγή: BBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου