Καρεκλοκένταυροι και αιμοληψίες

Συνάδελφοι καλή χρονιά αν και οι συνθήκες δεν προμηνύουν κάτι τέτοιο.

Επανέρχομαι μετά από 5μερη άδεια  όπου επισκέφτηκα την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Ρόδο. Ήλπιζα πως θα ισορροπούσαν τα πράγματα αλλά η στασιμότητα και η γενικότερη κωλυσιεργία στα δημόσια νοσοκομεία δεν αλλάζει χρόνια ολόκληρα θα άλλαζε σε 5 ημέρες;


Τι κι αν άλλαξε η κυβέρνηση, διορίστηκαν οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς τα προβλήματα παραμένουν. Οι κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο μας το προηγούμενο μήνα έφεραν αποτέλεσμα αφού μας κατέβαλαν τις οφειλόμενες εφημερίες.  Ωστόσο η καθημερινότητα παραμένει σκληρή και οι προβλέψεις δυσοίωνες.


Υπενθυμίζω το πρόβλημα αφού η έλλειψη καθηκοντολόγιου βαραίνει κατά αποκλειστικότητα τον ειδικευόμενο και αυτό είναι εις βάρος της εκπαίδευσης του. Ζήτημα να ασχολούμαστε κατά μέσο όρο 2 ώρες με τα ιατρικά μας καθήκοντα αφού τις περισσότερες ώρες εκτελούμε νοσηλευτικά – διοικητικά.


Το μείζον θέμα στο νοσοκομείο μας παραμένει αυτό των αιμοληψιών. Ενώ έχει γνωμοδοτήσει η νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου μας προ έτους, ότι τα πρόσωπα που θα εκτελούν τις αιμοληψίες είναι κατά πρώτο λόγο οι τεχνολόγοι-παρασκευαστές και κατά δεύτερο λόγο οι νοσηλευτές-νοσηλεύτριες, αν οι ανάγκες το επιτάσσουν και δεν επαρκεί το τεχνολογικό προσωπικό, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Διότι στο Διοικητικό συμβούλιο οι ισορροπίες είναι υπέρ του μόνιμου προσωπικού και κατά των δούλων του ΕΣΥ (τους ειδικευόμενους).


Εννοείται πως δεν εφαρμόστηκε τίποτα, αφού τα συντεχνιακά νοσηλευτικά συμφέροντα είναι πάνω από την ιατρική ιδιότητα, εκπαίδευση και κάθε λογική. Σε όλα αυτά βρίσκουν σύμμαχο το κάθε μη ιατρό αφού έχω την αίσθηση πως ικανοποιούνται όλοι από το λοιπό προσωπικό να βλέπουν τον ιατρό να εξουθενώνεται.


Γνωρίζοντας πως λειτουργεί το δημόσιο αποφάσισα ως μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου μας να ζητήσω επείγουσα ακρόαση από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου. Την πρώτη φορά περίμενα 10 μέρες μέχρι να μας καλέσει ο κ Πολύζος… Μάταια.


Επικοινώνησα ξανά…. Η ευγενέστατη κατά τα άλλα γραμματέας του Γενικού μη μπορώντας να δικαιολογήσει το μη κάλεσμα σε ακρόαση με προέτρεψε να στείλω υπόμνημα.


Το έστειλα… Το αποτέλεσμα το ίδιο…


Μέχρι που διαβάζω και ένα μήνυμα της υπουργού σε μια απογευματινή εφημερίδα…
Εμείς δεν ζητάμε περίοδο χάριτος…
Ζητάμε συμμετοχή και κοινωνική συμμαχία…


Στα λόγια μια χαρά αλλά που είναι τα έργα κ υπουργέ;;;;


Δημοσιοποιώ το υπόμνημα αφού καλύτερα να το μοιραστώ με τον καθένα από σας παρά με αυτούς που είναι στον γυάλινο πύργο απολαμβάνοντας τις δάφνες της εξουσίας…


Διότι την ατέλειωτη λάντζα, την αδικία, το απέραντο ξενύχτι δεν την βιώνει κανείς απ΄αυτούς. Μόνο εμείς που τα όνειρα μας γκρεμίστηκαν μετά από μερικούς μήνες υπηρετώντας στο δημόσιο νοσοκομείο, όταν καταλάβαμε πόσο σαθρό είναι αυτό που περιμέναμε χρόνια ολόκληρα στην αναμονή…. Το ΕΣΥ που μας εξευτελίζει απέναντι στον ασθενή, τους συγγενείς και όποιον αντιλαμβάνεται την νοσηρή πραγματικότητα.



ΘΕΜΑ: Διενέργεια αιμοληψιών

Με έκπληξη διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο μας ότι οι αιμοληψίες πραγματοποιούνται από το ιατρικό προσωπικό λόγω έλλειψης Τεχνολόγων – Βοηθών Ιατρικών εργαστηρίων. Μελετώντας προσεκτικά τη νομοθεσία, τις τοποθετήσεις θεσμικών οργάνων, εισηγήσεις νομικών συμβούλων και αποφάσεις Δικαστηρίων έχουμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:

·           Άρθρ. 1 παρ.1 γ,δ ΠΔ 163/1996
Τα πρόσωπα που μπορούν να εκτελούν αιμοληψίες, τόσο στα εργαστήρια για τους εξωτερικούς ασθενείς, όσο και στους θαλάμους για τους εσωτερικούς ασθενείς, αυτά είναι κατά κύριο λόγο οι τεχνολόγοι παρασκευαστές, στα επαγγελματικά δικαιώματα των οποίων περιλαμβάνονται και διαθέτουν την κατάλληλη εξειδίκευση, εκπαίδευση και εμπειρία.

Κατά δεύτερο λόγο, είναι οι νοσηλευτές-νοσηλεύτριες που παρόλη τη προσπάθεια να δηλώσουν αμέτοχοι στη διενέργεια της αιμοληψίας με πρόσχημα την ιατρική ευθύνη και το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι:

·         ΠΔ.216/2001
Άρθρ. 2 Πρωταρχική μέριμνα του νοσηλευτή κατά την παροχή των υπηρεσιών του είναι η κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ασθενή, στα πλαίσια της πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης και ανακούφισης από τον πόνο, οφείλει ο νοσηλευτής να χρησιμοποιεί το σύνολο των επιστημονικών και επαγγελματικών του γνώσεων και δεξιοτήτων και την εμπειρία του, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση την επιστημονική και επαγγελματική του ανεξαρτησία.
 Άρθρ.13 Ο Νοσηλευτής οφείλει να σέβεται και να συνεργάζεται αρμονικά με τους ιατρούς, ακολουθώντας με ακρίβεια τις ιατρικές οδηγίες.
 
·           Άρθρ. 1 παρ. 2.3, σε συνδυασμό με παρ. 3.5 ΠΔ 351/1989.
Πράξεις μετά από γνωμάτευση γιατρού και εκτέλεση από τον νοσηλευτή. Ο νοσηλευτής έχει την ικανότητα λόγω σπουδών και πρακτικής εμπειρίας να εκτελεί και τις πιο περίπλοκες πράξεις κατ' εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος. Ασκούν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται στο αντικείμενο της ειδικότητας τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.
·           Νοσηλευτικές Πράξεις όπως ορίζονται από Απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (3/47 η ολομέλεια/28-5/4.6.87) Παράγραφος Γ. Πράξεις που αφορούν τον έλεγχο των ζωτικών λειτουργιών και του ισοζυγίου του αρρώστου στο σημείο 2 αναφέρεται ρητά η αιμοληψία με φλεβοκέντηση.
·           Με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.1397/83, όπως αυτές συμπληρώθηκαν και ισχύουν σήμερα, προβλέφθηκε η θέσπιση ενιαίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας όλων των Υπηρεσιών των νοσοκομείων με Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, όπου καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα, οι υποχρεώσεις του προσωπικού , ο τρόπος άσκησης του έργου τους, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Η εν λόγω Απόφαση δεν έχει εκδοθεί και μέχρι έκδοσης της, όλα τα θέματα που εκάστοτε ανακύπτουν στη λειτουργία των Νοσοκομείων, ρυθμίζονται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2,παρ. 3 του Ν. 1471/84.

·           Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ , με σχετική απάντηση της (ΓΠ 96636/4.10.2002) σε ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας γνωμοδότησε τα κάτωθι:
«Η αιμοληψία είναι πράξη που δύναται να εκτελεστεί από εκπαιδευόμενο προσωπικό πλην ιατρών όπως Παρασκευαστές, Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Η αιμοληψία δύναται να εκτελείται είτε από εργαστήριο, είτε στους θαλάμους ή και σε άλλους χώρους σύμφωνα κάθε φορά με τις ανάγκες της νοσηλευτικής μονάδας έτσι όπως αποφασίζεται από την Διοίκηση της.»

·            Κατά την αριθμ. 2264/1996 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία επικυρώθηκε από την αριθ. 4978/1997 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η αιμοληψία είναι έργο των τεχνολόγων-παρασκευαστών και όχι των ειδικευόμενων ιατρών.
Οι νοσηλευτές στο Νοσοκομείου μας ενώ τοποθετούν ενδοφλέβιο καθετήρα όπου σαφέστατα είναι πιο εξειδικευμένη πράξη με περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών πάραυτα αρνούνται την αιμοληψία. Εύκολα συμπεραίνουμε ότι η άρνηση αυτή ελλοχεύει κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών και τυχόν αντιπαραθέσεις με το ιατρικό προσωπικό εν ώρα εργασίας. Υπενθυμίζουμε πως σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία της επικράτειας οι νοσηλευτές (που προέρχονται από τις ίδιες σχολές και έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση) πραγματοποιούν κατά αποκλειστικότητα τις φλεβοκεντήσεις.
Με βάση όλα τα ανωτέρω, καλούμε τους αποδέκτες του εγγράφου να πράξουν τα δέοντα διότι τυχόν μελλοντική άρνηση των νοσηλευτών στο θέμα των αιμοληψιών θα οδηγήσει σε αυθαίρετη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά θέτοντας συγχρόνως σε κίνδυνο την παρακολούθηση των ασθενών με ότι αυτό συνεπάγεται.


8 σχόλια:

  1. ΜΗΝ κουραζεστε τοσο θα παθετε υπερκόπωση!!!Η ευκολή λυση, οτι θεωρουμε ρουτίνα το πετάμε σε οποιον κλαδο βρισκεται κοντα μας.Να πατε στον ιδιωτικό τομέα να δουλέψετε.ΓΙΑΤΙ ομως κρατάτε την αιμοληψια ως ιατρική πραξη και επαγγελματικό δικαίωμα; Μήπως επειδή στον ιδιωτικό τομέα ανοίγετε εργαστήρια χωρίς την υποχρέωση να παρετε αλλο προσωπικό.ΤΥΧΑΙΟ;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο πολύ σωστά τα λες! Άλλωστε οι αιμοληψιες αναφέρονται ως ιατρική πράξη και μπορεί να εκτελεστεί και από τουΣ τεχνολογους ιατρικών εργαστηρίων παρουσία γιατρού και ΜΟΝΟ στο χώρο του εργαστηριου και όχι στις κλινικές!

      Διαγραφή
  2. ΜΗΝ ξεχνατε η αιμοληψια κοστολογειται με 30 euro.Και αυτό ως ιατρική πραξη,υπουργειο οικονομικων. ΟΠΟΙΟΣ θελει συνεπως να αποποιηθει της πραξης θα πρεπει νατο κανει νομοθετικά,και οχι να προωθούμε τα καλά και συμφεροντα!ΝΑ πληρωνόμαστε στον ιδιωτικό τομέα,αλλα στον δημόσιο να το κάνουν οι δουλοι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είσαι κομπλεξικός με τα σχόλια σου...
    Εσύ για ποιον λόγο είσαι διορισμένος στο δημόσιο νοσοκομείο???
    Για να κάθεσαι???
    6 χρόνια σπουδές για να κάνουμε και τις δουλειές σας?

    Ο ιατρός πρέπει να παρεμβαίνει στις αδύνατες λήψεις...
    Κάνετε 8 ωρα παίρνετε τα ρεπό σας και βάλετε κατά των ειδικευόμενων που δουλεύουν σαν σκυλιά...

    Όταν είναι να ζητάτε αδειόχαρτα συνταγογραφήσεις τότε είμαστε ιατροί... Όλες τις άλλες στιγμές τι είμαστε??? Αναλώσιμοι...

    Αν δεν αγαπάτε αυτό που κάνετε αλλάξετε επάγγελμα.. Η να γίνετε ιατροί αν δε σας αρέσει η λάντζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στὰ ἰδιωτικὰ ἱδρύματα οἱ νοσηλευτὲς κάνουν τὶς αἱμοληψίες καὶ λένε κι εὐχαριστῶ. Ἐ, ρὲ Δημόσιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η στραβός είναι ο γιαλός η στραβά αρμενίζουμε" για τον συμπαθή κατά τα αλλα, κλάδο των εκολαπτόμενων καλαμοκαβαλημένων νάρκισσων(εννοείται για όσους συμπεριφέρονται αναλόγως),ωστόσο έχω να επισημάνω τα εξής απλά πραγματάκια, που απορώ γιατί κάποιοι επιστημονάρες τα αγνοούν ή δεν μπορούν να κατανοήσουν.
    1)Όπως εύστοχα παρατήρησε ο παραπάνω,η αιμοληψία αποτελεί ιατρική πράξη και ότι συνεπάγεται αυτό απο το εκτεταμένο νομικό πλαίσιο που υπάρχει και ουδόλως ακυρώνει την ιατρική ευθύνη από την πλημελή ασκησή της.Όσο για τους εν δυνάμει ιατρούς,αποτελεί πεδίο εκπαίδευσής των(μόνο όταν πρόκειται να ιδιωτέυσουν φθάνουν αισίως το επίπεδο ενός μετρίου αιμολήπτη).
    2)Συγχέει την 4ετή ειδικότητα του τεχνολόγου που έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα βάσει του ΠΔ163/96 (και όχι καθήκοντα ως απόρροια καθηκοντολογίου, όπως ανάλογα περιλαμβάνεται στην εκπαίδευση των ειδικευομένων αλλά και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νοσηλευτών παρ.2.1.6 του ΠΔ/89 με ΦΕΚ 159Α "λήψη αίματος για την διενέργεια εξετάσεων"),με αυτή του παρασκευαστή 2ετούς διάρκειας και άρα άλλης βαθμίδας και ειδικότητας,χωρίς ανάλογη κατοχύρωση του επαγγέλματος των(για να γίνει σαφής η διαφορά όσο τεχνολόγος είναι ένας μικροβιολόγος στην Ελλάδα,άλλο τόσο τεχνολόγος είναι ο και παρασκευαστής.Μόνο που για την "οπισθοδρομική" Ευρώπη και Κύπρο,ο τεχνολόγος και μικροβιολόγος μοιράζονται τα ίδια δικαιώματα!).
    3)Οι τεχνολόγοι και παρασκευαστές εκτελούν πληρέστατα τα καθήκοντά τους,στους χώρους ευθύνης των,τουτέστιν τα εργαστήρια (το αναφέρει ρητά και στο ΠΔ163/96.(αντιθέτως ο κλάδος χρησιμοποιείται εκτενώς σε αλλότρια καθήκοντα - βλέπε Ε.Ι.,ΤΕΠ,Κλινικές,μέχρι ΟΚΑΝΑ και κλειστές μονάδες-έλεος!!!).Ας κάνουν λοιπόν τα ανάλογα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τα του οίκου τους και δη τις κλινικές-που να ζητούσαμε να συνεποικουρούν οι παραπάνω και στα εργαστήρια.
    4)Άπαντες ιατρικό και λοιπό επιστημονικό διέπεται από την αρχή της ισοτιμίας και μοιράζονται (σπανίως) το ιδιο έργο. Αυτό δημιουργεί και τις τριβές μιας και η προσφιλής "κοινοβουλευτική" κάστα των ιατρών (ουχί των εκκολαπτόμενων),μετακυλύει μονίμως και ανυπερθέτως τα "μη επιστημονικά τους καθήκοντα" ή κοινώς "λάντζα" στους ιθαγενείς φιλιπινέζους νοσηλευτές,τεχνολόγους και παρασκευαστές.(αν γινόταν θα επιβάρυναν και τους συμπαθείς καθαριστές).

    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ το Β΄ΜΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Β΄ΜΕΡΟΣ

    5)Η αμοιβή του νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού είναι υποδεκαπλάσια από την εφημερία σας (κάλλιον παράς,παρά ρεπό), ενώ ταυτόχρονα σας παρέχονται οι ανέσεις της εφημερίου κλίνης και τροφής,σε αντίθεση με το λοιπό προσωπικό που αν και εκτελεί διπλοβάρδιες,δεν τυγχάνει ανάλογης "περιποίησης".
    6)Όντως τρέχουμε προς άγραν συνταγογραφίσεων σε έταιρους ιητρούς (χάριν αποφυγής της γραφειοκρατίας που το ιατροκεντρικό σύστημα έχει κληροδοτήσει),όπως και εσείς άλλωστε θερμοπαρακαλείτε για την διενέργεια "οικείων" εξετάσεων και πλείστων διεκολύνσεων.
    7)Μάλλον δεν γνωρίζει ο φίλτατος ότι καμιά απόφαση δεν αποτελεί δεδικασμένο για τις επόμενες προσφυγές.Και επειδή "κόρακας κοράκου μάτι,ως γνωστόν δεν βγάζει",σπανίως θα δείτε καταδικαστικές αποφάσεις επίορκων ιατρών "πολλώ δε μάλλω" σπανιότερα του ιατρικού κατεστημένου.Τυχαίο? δεν νομίζω.
    8)Εν κατακλείδι,"δεν πρέπει να μιλάτε για σκινί στο σπίτι του κρεμασμένου" διότι το δημόσιο χρεωκόπησε από το πλεονάζον ιατρικό προσωπικό ενός υδροκέφαλου και γραφειοκρατικού συστήματος υγείας που διαμορφώθηκε γύρω από τα παραμάγαζα της κάστας των λειτουργών, που πρεσβεύετε.Και να θυμάστε κι αυτό,ότι και η δουλειά μας αρέσει και ηθική απολαβή εισπράττουμε για τις αγόγγυστες προσπάθειες να καλύψουμε τα κενά του συστήματος,γιατί απλά είμαστε συνειδητοποιημένοι επαγγελματίες.Αυτό που δεν αρέσει,είναι η κοροϊδία,ο εμπαιγμός και τελικά η εκμετάλευση που βιώνουμε εμείς από τη μία και οι ασθενείς από την άλλη από το καταχρεωκοπημένο ιατροκεντρικό ΕΣΥ.
    Και κάτι άλλο που διαφεύγει εις άπαντες μέλλοντες ιατρούς. ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΚΥΝΗΓΟΙ - ΕΙΣΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΘΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.Α ΡΕ ΤΙΜΗΜΕΝΕ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕΣ ΠΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...
    weR anonymous weR legion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι αστείο το πόση κουβέντα και πόση φασαρία γίνεται για το θέμα των αιμοληψιών. Τώρα σοβαρά... θα πήγαινες να μιλήσεις με τον τον υπουργό για το ποιος πρέπει να... παίρνει αίμα; Και περίμενες να σε δεχτεί;
    Συμπεραίνω ότι μάλλον δε θα έχεις δουλέψει πότε στη ζωή σου, ή θα είσαι πολύ νέος/νέα και σίγουρα θα κάνεις παθολογική ειδικότητα.
    Προς το φίλο νοσηλευτή που έγραψε το Α και Β μέρος του κειμένου: calm down λίγο. Όταν δε μπορείτε να βάλετε φλεβοκαθετήρα πάντα έμας καλείτε. Και ως δια μαγείας εμείς πάντα βρίσκουμε φλέβα. Τυχαίο; Δε νομίζω. Και αν θεωρείς ότι παίρνεις το 1/10 από αυτά που παίρνουμε εμείς στην εφημερία (τα 3 ευρώ την ώρα) τότε σε συμβουλεύω να αλλάξεις δουλειά. Εγώ πχ θα προτιμούσα να φυτεύω πατάτες. Κάτι παραπάνω θα έβγαζα.
    Μακάρι το πρόβλημα μου να ήταν το ποιος θα κάνει την αιμοληψία. Μακάρι να μη με καλούσαν νυχτιάτικα για να μπω χειρουργείο χωρίς να εφημερεύω. Μακάρι να σέβονταν το ωράριό μου. Μακάρι οι συνάδελφοι των άλλων ειδικοτήτων να έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Μακάρι οι διευθυντάδες μου να εργάζονταν σωστά και να μην είχαν τα πελατάκια τους που πρέπει να τα υπηρετούμε και να τους κάνουμε όλες τις χάρες. Μακάρι να τηρούσαν το ρεπό μετά από εφημερία. Αν γίνονταν αυτά, θα ήμουν τόσο ικανοποιημένος που θα έπαιρνα ευχάριστα όχι μόνο τα αίματα της κλινικής μου, αλλά και των άλλων ειδικοτήτων.
    Συνάδελφε... για να διεκδικήσεις κάτι χρειάζεται δουλειά, πολύ δουλειά και σεβασμός προς τους συνεργάτες σου. Οι νοσηλευτές δεν είναι δούλοι σου και αν τους αποδείξεις ότι αξίζεις θα τρέχουν από μόνοι τους να παίρνουν αίματα για να σε βοηθήσουν.
    Φιλικά
    Κάποιος ειδικευόμενος Αγγειοχειρουργικής σε κάποιο κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών

    ΑπάντησηΔιαγραφή