Η Ελλάδα συμβάλλει στο... τέλος των αντιβιοτικών



Διεθνή κίνδυνο Δημόσιας Υγείας αποτελεί η Ελλάδα αφού παραμένει στις πρώτες θέσεις της κατανάλωσης αντιβιοτικών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντοχή των μικροβίων τα οποία ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Μάλιστα, τα μικρόβια που «ενδημούν» στην ελληνική κοινότητα και στα ελληνικά νοσοκομεία είναι τα ανθεκτικότερα της Ευρώπης!


Κι αυτό γιατί, στην Ελλάδα η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών παραμένει ανεξέλεγκτη: Καταλαμβάνει έως και 75% της εξωνοσοκομειακής συνταγογράφησης, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες αντιοβιοτικών (όπως οι κεφαλοσπορίνες) η κατανάλωση είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Αττικό νοσοκομείο, σε συνεργασία με την Metron Analysis:
  • έως και 40% των Ελλήνων έχουν πάρει κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους 6 μήνες, με κύρια αιτία (σε ποσοστό περίπου 34%) τον πονόλαιμο και τον πυρετό. Κι αυτό όταν στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε απλές ιώσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.
  • 20% των Ελλήνων παίρνουν αντιβιοτικά πριν καν επισκεφθούν το γιατρό τους
  • 35% δηλώνουν ότι θα πάρουν αντιβιοτικά και για τη νέα γρίπη η οποία, ως γνωστόν οφείλεται σε ιό και δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους φάρμακα.
  • 85% των παιδιάτρων αναφέρουν οτι οι γονείς τους πιέζουν να συνταγογραφούν αντιβιοτικά στα παιδιά τους έστω κι αν δεν τους είναι απαραίτητα
  • 65%  των παιδιάτρων αναφέρουν ότι τελικά ενδίδουν στις πιέσεις αυτές!
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε την Πέμπτη η καθηγήτρια Παθολογίας κ.Ελένη Γιαμαρέλλου, στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών εκδηλώσεων κατά της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου