Αλλαγές στα πρόσωπα του υπουργείου Υγείας

Την πόρτα της εξόδου στην πλειοψηφία των στελεχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναμένεται να δείξει πολύ σύντομα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αν εξαιρέσει κανείς τα στελέχη που εμπλέκονται στο θέμα της αντιμετώπισης της νέας γρίπης, οι υπόλοιποι θα υποχρεωθούν να περάσουν τη ...βάσανο της επαναξιολόγησης μαζί με δεκάδες άλλους υποψήφιους που θα θέσουν εαυτόν στη διάθεση του ΕΣΥ.

Προκήρυξη θέσεων για τα στελέχη του υπουργείου Υγείας

Ειδικότερα, όλοι οι διοικητές οργανισμών και νοσοκομείων, θα μπορούν να λάβουν μέρος στην προκήρυξη των θέσεων που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, τακτική που αναμένεται να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στα περισσότερα υπουργεία.

Από τους υπάρχοντες στο σύστημα, δεν αναμένεται να διατηρηθούν περισσότεροι από 4-5, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα περάσουν από προσωπική συνέντευξη με την ίδια την υπουργό Υγείας.

Η επιλογή των προσώπων αυτών όμως θα έχει τα εξής κριτήρια:

  • Να αποδεικνύεται εμπράκτως η αποτελεσματικότητα τους το τελευταίο διάστημα της παραμονής τους στη θέση τους
  • Να διαθέτουν, εκτός από ένα απλό πτυχίο, και μεταπτυχιακούς τίτλους
  • Να διαθέτουν και την αποδοχή των συνδικαλιστών

Η διαχείριση της νέας γρίπης

Τα δύο βασικά πρόσωπα που σήμερα διαχειρίζονται το θέμα της πανδημίας της νέας γρίπης, δηλαδή ο επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνος Ευσταθίου και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος, φαίνεται να παραμένουν προς το παρόν στις θέσεις τους και παίρνουν παράταση.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν εξετάζεται η πιθανότητα αντικατάστασής τους. Μάλιστα αν και ο Π. Ευσταθίου έχει θητεύσει και σε υπεύθυνες θέσεις επί ΠΑΣΟΚ, το χαρακτηριστικό αυτό δε φαίνεται πως θα συμβάλει στη διατήρησή του.

Υπό παραίτηση όλα τα συλλογικά όργανα του ΕΣΥ

Τις παραιτήσεις όλων όσων απαρτίζουν τα συλλογικά όργανα σε νοσοκομεία, επιτροπές και εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας ζήτησε το απόγευμα της Παρασκευής η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Έτσι, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει στελεχιακή αναδιάρθρωση όλου του τομέα Υγείας.

Στο σχετικό έγγραφο - το οποίο απέστειλε αρμοδίως η γενική διευθύντρια του υπουργείου Αλ. Παπαδιά - αναφέρεται ρητώς οτι θα πρέπει να υποβληθούν οι παραιτήσεις όλων των μελών των συλλογικών οργάνων. Αυτό σημαίνει ότι παραιτούνται τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων και όλων των άλλων φορέων του ΕΣΥ, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και μια σειρά από άλλες επιτροπές και όργανα. Εξαιρούνται μόνον τα εκλεγμένα μέλη των σωματείων και οι εκπρόσωποι φορέων που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας. Για τους διοικητές των νοσοκομείων θα ακολουθήσει, πιθανότατα, νεότερη οδηγία καθώς οι διοικητές έχουν διοριστεί με άλλες διαδικασίες και όχι ως μέλη συλλογικών οργάνων. Έτσι, με βάση το παραπάνω έγγραφο, παραιτούνται από τα διοικητικά συμβούλια αλλά όχι και από τη θέση του διοικητή.

Πάντως, μέχρι να αποφασιστεί η... τύχη τους από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν έχουν δικαίωμα να υπογράφουν παρά μόνο για τα εντελώς απαραίτητα. Κι αυτό γιατί το απόγευμα της Παρασκευής διανεμήθηκε και δεύτερο έγγραφο προς όλες τις υγειονομικές περιφέρειες και - κατ' επέκταση - στα νοσοκομεία. Το υπέγραφε η ίδια η κ.Ξενογιαννακοπούλου, δίνοντας εντολή προς καθε υπηρεσιακό παράγοντα να μην υπογράφει τίποτα, παρά μόνο αποφάσεις που αφορούν σε «εξαιρετικά επείγοντα» θέματα τα οποία σχετίζονται με την απρόσκοπτη καθημερινή λειτουργία των μονάδων Υγείας.

Άρθρο Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου