Νέα διεθνή δεδομένα για τη νέα γρίπη

Νέα μελέτη από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι η νέα γρίπη πλήττει περισσότερο τον νεότερο πληθυσμό και συχνά προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα από την εποχική γρίπη, ενώ αυστραλιανή μελέτη περιγράφει το αυξημένο φορτίο για τις ΜΕΘ από τον νέο ιό Η1Ν1 - στο μεταξύ ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι μπορεί να περάσουν χρόνια έως ότου αρθεί η κατάσταση της πανδημίας.

Πιο επικίνδυνος για τους νέους ο Η1Ν1

Σε μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, από τους 272 ασθενείς με νόσο αρκετά σοβαρή ώστε να νοσηλευτούν, πάνω από 40% είχαν διάρροια και έμετο - συμπτώματα που παρατηρούνται σπάνια με την εποχική γρίπη. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η γρήγορη αντιμετώπιση με αντι-ιικά μπορεί να σώσει ζωές.

Όπως αναφέρει η Dr. Seema Jain, κύρια συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο New England Journal ofMedicine, από τους 272 ασθενείς που μελετήθηκαν, 25% εισήχθησαν στην εντατική και 7% πέθαναν.

Το 45% ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών, μόνο 5% ήταν άτομα άνω των 65 και 73% είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση, όπως άσθμα, διαβήτη, καρδιοπάθεια ή εγκυμοσύνη.

Από τα άτομα για τα οποία υπήρχαν στοιχεία για το σωματικό βάρος και ύψος, 29% ήταν παχύσαρκα και 26% είχαν νοσηρή παχυσαρκία. Σύμφωνα με την Dr. Jain, το ποσοστό των παχύσαρκων αντικατοπτρίζει τα ποσοστά παχυσαρκίας στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ, ενώ, αντίθετα, το ποσοστό νοσηρής παχυσαρκίας στον γενικό πληθυσμό είναι μόνο 5%.

Τα άτομα που κατέληξαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν εμφανίσει δύσπνοια, πνευμονία, νευρολογική διαταραχή ή σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Δοκιμάστηκαν από τη νέα γρίπη οι ΜΕΘ σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Σύμφωνα με μελέτη που επίσης δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, η νέα γρίπη έστειλε 722 άτομα στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στη διάρκεια των χειμερινών μηνών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι σε μια συνήθη εποχή της γρίπης, ενώ πολλοί από τους ασθενείς ήταν βρέφη, έγκυες ή παχύσαρκα άτομα.

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου να προετοιμαστούν για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όπως δηλώνουν, το σύστημα εντατικής φροντίδας δέχθηκε μεγάλη πίεση, καθώς 20% των κλινικών στις ΜΕΘ καταλήφθηκαν από ασθενείς με Η1Ν1.

Ενώ οι έγκυες γυναίκες αποτελούν το 1% του γενικού πληθυσμού στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, 66% από τους 722 ασθενείς των ΜΕΘ (ποσοστό 9,1%) ήταν έγκυες.

Επίσης, ενώ οι παχύσαρκοι (ΔΜΣ>35) αποτελούν το 5,3% του πληθυσμού στην Αυστραλία, το 28,6% των ασθενών με Η1Ν1 που εισήχθησαν στην εντατική ήταν παχύσαρκοι.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι, ενώ εκτιμάται ότι 13% των ατόμων στον γενικό πληθυσμό έχουν άσθμα ή άλλη χρόνια πνευμονική νόσο, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 32,7% στους ασθενείς με νέα γρίπη που εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το εύρημα ότι το μεγαλύτερο φορτίο για τις ΜΕΘ σε μια δεδομένη περιοχή παρατηρείται περίπου 4 έως 6 εβδομάδες μετά την πρώτη επιβεβαιωμένη χειμερινή εισαγωγή σε ΜΕΘ και ο αυξημένος φόρτος διαρκεί αρκετές εβδομάδες.

ΠΟΥ: Η πανδημία μπορεί να κρατήσει χρόνια

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι μπορεί να περάσουν χρόνια έως ότου αρθεί η κατάσταση πανδημίας. Όπως δήλωσε ο Gregory Hartl, εκπρόσωπος του οργανισμού, το επίπεδο 6 επαγρύπνησης μπορεί να παραμείνει έως ότου επιτευχθεί καλύτερη άμυνα έναντι του νέου ιού Η1Ν1.

Σε προηγούμενες πανδημίες, ανέφερε ο κ. Hartl, χρειάστηκε αρκετός καιρός έως ότου τα προβληματικά στελέχη της γρίπης γίνουν λιγότερο μεταδοτικά. Η μείωση της μεταδοτικότητας γενικά επέρχεται όταν οι άνθρωποι έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό ή έχουν αποκτήσει προστασία μέσω του εμβολιασμού.

«Στο τέλος, ένας πανδημικός ιός αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν εποχικός ιός και αυτό είναι κάτι που κατά κανόνα απαιτεί να περάσουν δύο με τρία χρόνια» δήλωσε ο κ. Hartl. «Μόλις αρκετοί άνθρωποι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν κολλήσει τον ιό, τότε η εξάπλωση του ιού γίνεται πιο δύσκολη και ο νέος ιός αρχίζει να λειτουργεί σαν την εποχική γρίπη».

Ο κ. Hartl πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι το πανδημικό στέλεχος έχει μεταλλαχθεί σε κάποια πιο επικίνδυνη ή πιο ήπια μορφή από αυτήν που εντοπίστηκε στο Μεξικό και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ, το βόρειο ημισφαίριο εμφανίζει μια ασυνήθιστα πρώιμη έναρξη της εποχής της γρίπης, ενώ στο νότιο ημισφαίριο η συχνότητα της γρίπης έχει αρχίσει να μειώνεται με το τέλος της χειμερινής περιόδου. Η μετάδοση της γρίπης έχει παραμείνει σταθερή στις τροπικές περιοχές της αμερικανικής και της ασιατικής ηπείρου και «υψηλή ένταση δραστηριότητας των αναπνευστικών νοσημάτων» αναφέρεται στην Κολομβία, την Κούβα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Πηγή:
Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου