ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εκτός από τον Πρωθυπουργό και οι Υπουργοί που πήραν το λόγο στο τριήμερο, έκαναν ένα είδος προγραμματικών δηλώσεων. Να επιλέξουμε για σήμερα τις προγραμματικές δηλώσεις της Υπουργού Υγείας κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία είναι μαζί μας. Κυρία Υπουργέ γεια σας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Να σας συγχαρούμε και από μικροφώνου και να σας ευχηθούμε καλή δύναμη, κυρίως αυτό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω η δύναμη χρειάζεται γιατί είναι ένας χώρος με πάρα πολλά προβλήματα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κυρία Υπουργέ, θέσατε κάποιους στόχους με την ομιλία σας, εδώ οι εφημερίδες το εξειδικεύουν σε δέκα στόχους. Θα έλεγα ότι είναι τόσο άσχημα τα πράγματα ενδεχομένως, που οι στόχοι αυτοί θα έπρεπε να έχουν εκπληρωθεί ή είχαν εκπληρωθεί από το 1980, από τη δεκαετία του 1980.
Δηλαδή όταν λέτε «Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» αυτά τα είχαμε το ’80. Ή όταν λέτε για το ΕΣΥ να εξορθολογιστεί, είναι αυτονόητα πράγματα που θα έπρεπε να μιλάμε για τα από εκεί και πέρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ' αρχάς για να είμαστε δίκαιοι και να έχουμε και ιστορική μνήμη, ένα από τα μεγαλύτερα πιστεύω επιτεύγματα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80 ήταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ήταν το ΕΣΥ, πράγματι.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Κέντρα Υγείας, κλπ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί όπως γνωρίζετε τότε δεν υπήρχε καν Σύστημα Υγείας και με πρωτεργάτες τον Παρασκευά Αυγερινό και τον Γιώργο Γεννηματά δημιουργήθηκε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πραγματικά σηματοδοτήθηκε η καρδιά του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι. Το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε Δήμους κλπ., υπήρχε από τότε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, είναι αλήθεια ότι στην Πρωτοβάθμια έχουμε μείνει πίσω. Δηλαδή χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, αλλά δυστυχώς εκεί που έχουμε φτάσει τώρα στο θέμα της δημόσιας υγείας, πρέπει να δώσουμε και μια νέα πνοή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί όταν ο Πρωθυπουργός βγήκε με σαφήνεια και μίλησε για την ανάγκη 3.000 νέων προσλήψεων νοσηλευτών, αυτό δεν έγινε τυχαία.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Που σημαίνει όμως ότι πρέπει να περάσουν 20 χρόνια για να έρθουμε στα ίσα μας, με τις 3.000 ανά χρόνο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζεται 4 με 5 χρόνια εφόσον συνεχίσουμε συστηματικά τις 3.000 πέρα των συνταξιοδοτήσεων και επιμένω σε αυτό και εδώ αν θέλετε επειδή είναι και αξία της δέσμευσης του Πρωθυπουργού. Και θα σας πω κάτι κ. Πάϊκε που το έχω ζήσει η ίδια.
Και προεκλογικά έχω γυρίσει σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πήγαινα πάντα περιοδείες με το ΠΑΣΟΚ. Γυρίζαμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σύγχρονες, με ωραία μηχανήματα, με όλα. Το ξέρετε ότι τις έχουν κάνει αποθήκες γιατί δεν έχουν το προσωπικό να τις λειτουργήσουν;
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βεβαίως, δεν έχουν εντατικολόγους.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μιλάμε για τραγικά πράγματα.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου να σας ρωτήσω κάτι, έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Αλλά εδώ μιλάτε γι' αυτούς τους 3.000 νοσηλευτές πέρα των συνταξιοδοτήσεων, το άκουσα που το είπατε και χτες στη Βουλή, αλλά όπως είπε και ο κ. Ραγκούσης μόνο από το ΑΣΕΠ. Έτσι δεν είναι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι αυτό είναι δέσμευσή μας.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Αυτή είναι η δέσμευση. Το ΑΣΕΠ γιατί και οι άλλοι Υπουργοί Υγείας μην νομίζετε ότι είχαν διαφορετική στόχευση, είχαν εξαγγείλει αυτούς τους 3.000 ή τους 5.000 καμιά δεκαριά φορές και πάντα κολλούσε …
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κοττάκη, δεν έφταιγε το ΑΣΕΠ όμως.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Πάντα κολλούσε στο ΑΣΕΠ.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Έτσι έλεγαν.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αν μου επιτρέπετε αυτό που έφταιγε ήταν ότι μπορεί να είχαν καλή πρόθεση οι προηγούμενοι Υπουργοί Υγείας, εγώ δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, δεν υπήρχε όμως η πολιτική βούληση να χρηματοδοτηθούν αυτές οι προσλήψεις. Δηλαδή ξέρετε είναι προσχηματικός λόγος η καθυστέρηση του ΑΣΕΠ.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κυρία Υπουργέ με συγχωρείτε, θυμάμαι συγκεκριμένα ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης όταν ήταν Υπουργός Υγείας, ζητούσε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και βεβαίως αντιθεσμικό ήταν, αλλά έλεγε ο άνθρωπος ότι δεν γίνεται αλλιώς, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Γιατί το ΑΣΕΠ καθυστερεί αντικειμενικά, δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις αλλαγές.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Και να προσθέσω για να μην επικαλυπτόμαστε με τον Βασίλη, ότι εσείς η ίδια είπατε, αναφέρατε ένα παράδειγμα στην Κεφαλονιά στην Βουλή και το ΕΚΑΒ. Εάν λοιπόν είστε Υπουργός και έχετε να αποφασίσετε γρήγορη πρόσληψη για να σώσετε τη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά και καθυστερημένη πρόσληψη με αντικειμενικότητα και αξιοκρατία, τι θα διαλέγατε από τα δυο;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω και τα δυο. Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μακάρι να γίνει.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Μακάρι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορεί στα 5,5 χρόνια να είναι δικαιολογία το ΑΣΕΠ.
Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Δεν μιλάμε τώρα για τη Νέα Δημοκρατία, για σας τώρα από εδώ και πέρα μιλάμε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, εννοώ ότι χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι η καθυστέρηση του ΑΣΕΠ, προκειμένου να δικαιολογηθεί ότι δεν δόθηκαν τα χρήματα για να γίνουν οι προσλήψεις.
Εμείς τι λέμε; Ότι από τον Προϋπολογισμό, που θα βγει το προσχέδιο τις επόμενες μέρες, θα διασφαλιστούν τα χρήματα. Εμείς θα τρέξουμε την προκήρυξη από τώρα, την προετοιμασία, ώστε πραγματικά με το που θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός, να είναι στον αέρα η προκήρυξη.
Και μετά δεν σου φταίει το ΑΣΕΠ, είναι θέμα να δώσεις τα χρήματα. Και νομίζω ότι αυτό που εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι γρήγορους ρυθμούς του ΑΣΕΠ ταυτόχρονα, αλλά …
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό να το πείτε στο ΑΣΕΠ τους γρήγορους ρυθμούς.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω πραγματικά ότι ήταν άλλοθι προκειμένου να μπαίνουν διάφορες ρουσφετολογικές προσλήψεις από το παράθυρο, από STAGE.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μακάρι να είναι έτσι. Γιατί αν είναι έτσι, θα είναι εύκολα τα πράγματα για σας. Αν είναι έτσι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε πάντως να επιταχύνουμε, να έχουμε έτοιμες τις προκηρύξεις. Ώστε, με το που θα ψηφιστεί ο νέος Προϋπολογισμός να μπορούν αμέσως να βγουν οι προκηρύξεις στον αέρα. Και πιστεύω ότι και το ΑΣΕΠ, μέσα από τη στήριξη που του δίνουν πια ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, θα επιταχύνει τις διαδικασίες.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Υπουργέ, επειδή μιλάτε για χρήματα και για λεφτά, γνωρίζετε πολύ καλά καλύτερα από εμάς, ότι η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη για να αναμορφωθεί, δηλαδή ουσιαστικά για να πάμε πια σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου γιατί αυτή είναι η πρόοδος σε σχέση με το 1980 - ’82, χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα.
Όπως χρειάζονται χρήματα και για τον οικογενειακό γιατρό. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Γιατί κι άλλοι Υπουργοί στο παρελθόν είχαν αυτή την πρόθεση να αναπτύξουν την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, αλλά όταν χτυπούσαν την πόρτα του Υπουργού των Οικονομικών, τους έλεγε «δεν έχω».
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ' αρχάς νομίζω ότι αυτό που βγήκε από το τριήμερο της Βουλής, είναι η σαφής προτεραιότητα να υπάρξει μια ανακατανομή των πιστώσεων και των προτεραιοτήτων στον Προϋπολογισμό.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι αυτό είναι σαφές.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γι' αυτό κιόλας ο Πρωθυπουργός πήρε μια δέσμευση και την ακούσατε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, ότι στην τετραετία θα υπάρξει 1% του ΑΕΠ επιπλέον για την υγεία.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Μάλιστα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται από τον νέο Προϋπολογισμό. Πέραν αυτού όμως, εκείνο επίσης που θα ήθελα εγώ να τονίσω, είναι η εξοικονόμηση. Ξέρετε τι τεράστια σπατάλη υπάρχει; Εγώ δεν θα πάω καν στις παρατυπίες και στις εστίες διαφθοράς, εγώ θα σας πω τεράστια σπατάλη από ένα σύστημα που δεν λειτουργεί συνολικά στην υγεία και στις προμήθειες. Όσο πιο γρήγορα πάμε σε ένα σύστημα προμηθειών σφιχτό και διαφανές …
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Με ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διπλογραφικό σύστημα, όπως λέτε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Με ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πιστέψτε με έχουμε υπολογίσει ότι μπορεί να εξασφαλίσουμε στην τετραετία άλλο 1% του ΑΕΠ επιπλέον, μόνο από την εξοικονόμηση.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μακάρι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν θέλω το ξέρετε κιόλας, να ισοπεδώνω. Και βλέπετε ότι δεν κάνουμε και μικροπολιτική. Άλλο αν έχουμε πολιτική διαφορά. Γιατί εμείς στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και νιώθουμε ότι υπάρχει μια διαφορετική πολιτική τοποθέτηση της Κυβέρνησης.
Πιστεύω ότι υπάρχουν προβλήματα, τα γνωρίζουμε, αλλά νομίζω ότι θέλει και πολιτική βούληση για κάποια πράγματα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πράγματι και να είναι στέρεη και συνεπής αυτή η βούληση. Για πείτε μου, μια από τις μεγαλύτερες πηγές είναι τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές και κυρίως ο εξορθολογισμός των προμηθειών. Αυτό το οποίο φαίνεται βουνό, κυριολεκτικά βουνό με τα νούμερα που έχουν βγει …
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι μια μαύρη τρύπα, κυριολεκτικά κ. Πάϊκε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή αυτή τη στιγμή σας θυμίζω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε μια ρύθμιση χρεών το 2004.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Πράγματι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και από το 2005 μέχρι σήμερα δηλαδή μιλάμε τα τελευταία 4,5 χρόνια, έχει φτάσει αυτή τη στιγμή το χρέος στο 6,2 δις. Το διανοείστε αυτό το πράγμα;
Και επειδή πολλοί λένε για όλα αυτά τα ζητήματα εγώ θα σας πω κάτι απλό, πέρα των προμηθειών: το φάρμακο. Η περίφημη κατάργηση της λίστας φαρμάκου, την οποία την είχαμε στηλιτεύσει τότε και η διαφορετική αντιμετώπιση στην κοστολόγηση του φαρμάκου, η απουσία ελέγχων …
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κάπου σκόνταψε αυτή η λίστα όμως τότε και αναγκαστήκανε να την καταργήσουν.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δυο πράγματα επιτρέψτε μου να σας θυμίσω. Πρώτον και το είπα και στη Βουλή χτες και είναι στοιχεία αυτά, τα έχουμε διασταυρώσει και με τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Κουτρουμάνη από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων, έχουμε μια επιβάρυνση το χρόνο 2 δις μόνο από την πολιτική του φαρμάκου.
Πέρα αυτού οι τότε Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας είχαν βάλει την περίφημη ασφαλιστική δικλείδα, όταν κατάργησαν τη λίστα, να επιστρέφεται το 4% από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα Ταμεία. Το ξέρετε ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ αυτό; Και μιλάμε για μια απώλεια πάνω των 300 εκ. λόγω μη εφαρμογής του νόμου, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Υπουργέ μια ερώτηση για το προσωπικό. Άκουσα στην ομιλία σας στη Βουλή να λέτε και έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό, ότι είναι ήρωες όσοι δουλεύουν στο ΕΣΥ γιατί αυτοί έχουν κρατήσει (γιατροί και νοσηλευτές) το σύστημα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και με δραματικές συνθήκες δουλειάς.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Έχω δει ο ίδιος με τα μάτια μου γιατρό ο οποίος σε εφημερία στο «ΣΩΤΗΡΙΑ» να ξεκινάει την εφημερία την Παρασκευή το πρωί και να φεύγει από το νοσοκομείο έγκλειστος μετά από 3 μέρες.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι ακριβώς κ. Κοτάκη.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Και αυτός ο γιατρός να παίρνει 1.500 - 1.600 ευρώ κλπ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και νοσηλεύτριες που δεν παίρνουν ρεπό.
Μ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Και να μην παίρνει και φακελάκι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Γι' αυτό τον κόσμο πέρα από καλές προθέσεις, κάτι πιο συγκεκριμένο για να αισθανθεί ότι αναγνωρίζεται η δουλειά του και η προφορά του. Δεν ξέρω αυτό αν είναι χρήματα, αν είναι κάτι άλλο συμβολικό, έχετε στο μυαλό σας;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτα απ' όλα νομίζω -και συμφωνώ απόλυτα όπως το τοποθετήσατε- ότι αν δεν έχουμε μια κοινωνική συμμαχία για την υγεία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εδώ δεν είναι θέμα να απαξιώσουμε ούτε τους γιατρούς ούτε τους νοσηλευτές.
Μέσα από τις προσλήψεις βέβαια θα εξορθολογιστεί όλη η λειτουργία των νοσοκομείων, γιατί θα υπάρχει η καλύτερη δυνατότητα για τις εφημερίες για τα ρεπό. Επίσης εμείς σκεφτόμαστε ότι σε συνεργασία με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, να μπορέσουμε σιγά - σιγά να κάνουμε και κάποια πρώτα δείγματα, ποιοτικά ενδεχομένως, σε κάποια νοσοκομεία, ως προς την υποδοχή των ασθενών.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Όπως;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή να αρχίσει μια διαφορετική προσέγγιση σεβασμού του πολίτη. Και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα νιώσουν ότι λειτουργούν σε ένα άλλο σύστημα.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Έχετε πάει πάντως σε εξωτερικά ιατρεία, φαντάζομαι να δείτε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σε μερικά νοσοκομεία.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μα φυσικά και έχουμε γνώση και είναι τραγική η κατάσταση, έχετε δίκιο. Πρώτα απ' όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι όλοι απαξιωμένοι, δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει αυτή η ισοπέδωση. Οι περισσότεροι είναι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ταχτεί να υπηρετήσουν τον κόσμο, τους πολίτες.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια. Έχετε ξεκινήσει κα Υπουργέ συνεννοήσεις συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς φορείς των υγειονομικών; Το λέω αυτό γιατί μια απόπειρα θυμάμαι που είχε γίνει από τον προηγούμενο Υπουργό, για ένα εξορθολογισμό -όπως έλεγε εκείνος- των εφημεριών, ήρθε σε απόλυτη σύγκρουση με τα Σωματεία.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Με την ΕΙΝΑΠ πέρασε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς σε κάθε περίπτωση τώρα που ολοκληρώθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκινήσουμε μαζί με την Υφυπουργό Φώφη Γεννηματά, να κάνουμε επαφές με όλους τους φορείς της υγείας. Και θα το κάνουμε συστηματικά, για να οικοδομήσουμε ακριβώς μια τέτοια συμμαχία.
Και θα το κάνουμε με καλή πρόθεση, σεβόμενοι και τη συλλογική τους αυτονομία. Ίσως θα είδατε ότι κατήργησα και μια απόφαση του προηγούμενου Υπουργού .
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Για τα διαγνωστικά.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και για τα διαγνωστικά, αλλά και για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, που είχε παρέμβει στις διαδικασίες του.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι - ναι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς σεβόμαστε τη συλλογική τους αυτονομία, συμμαχία θέλουμε. Με απόλυτο σεβασμό στις δικές τους θέσεις. Νομίζω ότι μπορούμε βήμα - βήμα να το οικοδομήσουμε. Και πάνω απ’ όλα βέβαια έχοντας την πολιτική βούληση και τους οικονομικούς πόρους. Γιατί, κακά τα ψέματα, αν δεν υπάρχει η βασική χρηματοδότηση δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε όλα αυτά.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Για το φακελάκι έχετε να πείτε κάτι; Όλοι οι προκάτοχοί σας στο παρελθόν είχαν κάτι να πουν βεβαίως.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εκεί πιστεύω ότι χρειάζεται πραγματικά και ο πολίτης να μπει σε αυτή τη συμμαχία και ο γιατρός. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα το οποίο να διασφαλίζει και την καταγγελία του πολίτη και τον έλεγχο στα νοσοκομεία και οι ίδιοι οι γιατροί να περιφρουρήσουν την εικόνα των νοσοκομείων.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: «Σύστημα» είπατε, έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, τις επεξεργαζόμαστε πως μπορούμε να περιφρουρήσουμε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Γιατί βέβαια δεν πρόκειται να βάλετε αστυνομικό να παρακολουθεί!
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Μιλάμε δηλαδή για καταγγελίες υπό τον όρο ότι θα προστατεύονται προσωπικά δεδομένα; Σκέφτομαι προχείρως.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, υπάρχουν όμως κάποιες σκέψεις το πώς μπορούμε πραγματικά αλλά σε συνεργασία, επιμένω σε αυτό. Δεν θα είναι κάτι το οποίο να φανεί ότι πάμε να απαξιώσουμε, αλλά πάμε να περιφρουρήσουμε ένα σύστημα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Περιμένουμε να δούμε και τις σκέψεις αυτές και τα επόμενα βήματα.
Μ. ΚΟΤΑΚΗΣ: Καλή επιτυχία.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλή δύναμη εγώ θα έλεγα κυρίως.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νά ‘στε καλά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Γεια σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου