Το άλλο ΕΣΥ...

Συνάδελφοι,

Το Νοέμβρη ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για το ωράριο εργασίας. Η απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας βοήθησε σε αυτή τη κατεύθυνση αφού κατάφερε να συσπειρώσει τον ιατρικό κόσμο και να αντιδράσει αποφασιστικά.

Εν συνεχεία με τα τελευταία γεγονότα υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά την αντίδραση και με τον τρόπο που θα πετύχουμε το στόχο μας.

Διακρίνω μια τεχνητή κρίση που με εκβιασμούς και φοβικές συμπεριφορές προσπαθούν να μας φιμώσουν. Η κρίση δεν είναι ιδεολογική αλλά συντεχνιακή… Από τη μια οι νυν διευθυντές του ΕΣΥ. Από την άλλη οι μελλοντικοί διευθυντές, νυν αναπληρωτές και επιμελητές Α. Επιπρόσθετα να αναφέρω τους επικουρικούς και τέλος τους ειδικευόμενους.

Είναι κοινό μυστικό στον ιατρικό κόσμο η ανυπαρξία του συνδικαλιστικού κινήματος, κύριος λόγος η διαφορετικότητα των συμφερόντων μεταξύ ειδικοτήτων. Αυτό ίσχυε και θα ισχύει με συνυπαιτιότητα όλων μας και κύρια των χειρουργικών ειδικοτήτων.

Ας εξετάσουμε λοιπόν ποιους εξυπηρετεί το νομοσχέδιο που πάει προς ψήφιση.

1ο Τους εν δυνάμει διευθυντές του μελλοντικού ΕΣΥ (αναπληρωτές και επιμελητές Α)

2ο Τους ιατρούς με ειδικότητα που προσπαθούν να διοριστούν στο ΕΣΥ ως μόνιμοι και όχι σαν επικουρικοί κτλ

Ποιους δεν εξυπηρετεί:

1ο Τους νυν διευθυντές που με υπόγειες διαδρομές προσπαθούν μέσω πολιτικών γραφείων διαφόρων παρατάξεων να πέσει στο κενό το νέο νομοσχέδιο και να το καταψηφίσουν στην ολομέλεια της βουλής.

2ο Τους ειδικευόμενους, τους στυλοβάτες του ΕΣΥ, όπου τους αγνοεί παντελώς. Στο άρθρο 5 αναφέρει ότι από τις 2000 προσλήψεις (και όχι τις 4500 που είχε προσυμφωνηθεί) οι 1500 προσλήψεις θα είναι ειδικευμένων. Με το πολύ 500 προσλήψεις τι να πρωτοκαλύψουν οι ειδικευόμενοι και σε ποια νοσοκομεία?

3ο Τους νέους συναδέλφους που είναι στις διογκωμένες λίστες αναμονής για ειδικότητα. Τους μελλοντικούς είλωτες του ΕΣΥ. Αλήθεια στα 30 κάτι χρόνια με τι κουράγια να μάθει, να τρέξει, να ενδιαφερθεί ο νέος ειδικευόμενος?


Σε όλο αυτό το θολό τοπίο όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς δεν υπάρχει περίπτωση να συγχρονιστούμε και να αισθάνονται την παραμικρή απειλή οι νομοθετούντες. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται και για αυτό ακριβώς αντιδρούν έτσι.

Πιστεύω πως αν χαθεί η συγκυρία αυτή τότε δύσκολα θα αλλάξει κάτι στο ΕΣΥ.

Οι απειλές που ακούγονται ποικίλουν ανάλογα που τις εκτοξεύουν:

Αυτό πάντως που πείθει όλους αυτούς είναι πως αν δεν περάσει έστω το τροποποιημένο νομοσχέδιο και συνυπολογίζοντας την κακή οικονομική συγκυρία τότε θα αποσυρθεί ή θα καταψηφιστεί και θα χάσουν την χρυσή συγκυρία οι νυν επιμελητές να μετεξελιχτούν σε Διευθυντές. Οπότε ανεξαρτήτως ιδεολογικών παρατάξεων τι ακούγεται? Ας το ψηφίσουμε έτσι και εν συνεχεία κάνουμε νέο κύκλο διεκδικήσεων.

Να υπενθυμίσω ότι οι διεκδικήσεις δεν ξεκίνησαν για το πολυδιευθυντικό αλλά για τα εξοντωτικά και απάνθρωπα ωράρια εργασίας και να σταματήσουν ορισμένοι κύριοι να σκέφτονται το προσωπικό συμφέρον και μόνο αυτό. Οι λογικές και οι τακτικές αυτές μας οδήγησαν μέχρι εδώ…

Οι ειδικευόμενοι λοιπόν πρέπει να επικεντρωθούν

Στην ποιότητα ζωής και στην εκπαίδευση που τόσο λείπει από όλους μας

Στην προκήρυξη νέων θέσεων ειδικευομένων, για ουσιαστική άσκηση της ιατρικής και για μείωση των χρόνων αναμονής για απόκτηση ειδικότητας

Το ρεπό είναι ένα λογιστικό τερτίπι για να μην υποχρεωθούν να αυξήσουν τις θέσεις ειδικευομένων. Ειδικότητες όπως χειρουργική, παθολογική, καρδιολογική και άλλες δεν πρόκειται να το πάρουν εύκολα.


Οπότε καταλήγοντας:

Κινητοποιήσεις ΝΑΙ όχι εις βάρος του ταλαιπωρημένου απλού πολίτη αλλά εις βάρος των υπευθύνων. Αναστολή διοικητικών πράξεων (εισιτήρια, εξιτήρια και άλλα)

Ενεργοποίηση όλων των νέων ιατρών που είναι χρόνια στην αναμονή για ειδικότητα για πιέσεις μέσω των κινητοποιήσεων

Στις γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων να παίρνουν οι ειδικευόμενοι πρωτοβουλίες και όχι να παραμένουν σκιές των επιμελητών τους.

Δημιουργία κοινής γραμμής επικοινωνίας μέσω BLOG των ειδικευομένων αν όχι όλων των νοσοκομείων της χώρας, των περισσοτέρων για κοινό αγώνα μακριά από κομματικές γραμμές και περίεργες καθοδηγήσεις.



Ηλίας Τσέρκης (Dr tSiLi)


Ειδικευόμενος Ιατρός Β’ Π


Κωνταντοπούλειου Γ. Ν. Νέας Ιωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου