Ένα νέο τεστ, το PLAC τεστ, το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ, θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα, ως μία επιπλέον μέθοδος για τον εντοπισμό ενός ενζύμου, της φωσφολιπάσης Α2, που αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή στο τοίχωμα των αρτηριών.
Αυτά επισήμανε ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο σεμιναρίου ομάδων εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη. «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι, όταν υπάρχει αύξηση της C αντιδρώσας πρωτεϊνης (CRP), η οποία σηματοδοτεί ύπαρξη γενικής φλεγμονής, πρέπει να ανησυχούμε. Όμως, η CRP, έστω και η υψηλής ευαισθησίας hCRP, υποδηλώνει φλεγμονή οπουδήποτε στο σώμα, ενώ η Α2 φωσφολιπάση υποδηλώνει φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών.
Το γεγονός αυτό πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα, τόσο το γιατρό, όσο και τον ασθενή γιατί τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου», εξήγησε ο κ. Κρεμαστινός. Σύμφωνα με στοιχεία δημοσιευμένης έρευνας πάνω σε αυτό το θέμα, οι ασθενείς με κακή χοληστερίνη, ακόμη και μικρότερη από 130mg/dl και αυξημένη Α2 φωσφολιπάση, έχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακό συμβάν.
Στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και εάν η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική, όταν η Α2 φωσφολιπάση είναι αυξημένη, ο ασθενής διατρέχει διπλάσιο κίνδυνο να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που παρατηρείται υπέρταση, τότε ο κίνδυνος του εγκεφαλικού επεισοδίου επταπλασιάζεται. Γενικά, η αυξημένη τιμή της φωσφολιπάσης Α2 δίνει «πράσινο φως» για εντατικοποίηση, τόσο της προληπτικής, όσο και της φαρμακευτικής θεραπείας.
Η αθηροσκλήρωση είναι η υποκείμενη αιτία όλων των μορφών της καρδιαγγειακής νόσου, η οποία αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 4.300.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από καρδιαγγειακή νόσο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση, σε ό,τι αφορά τη θνητότητα από στεφανιαία νόσο και στην 17η , από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου